Maletić nakon pregovora: Vrlo smo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa (Video)

Završio je sastanak HDZ-a, Mosta i SDP-a. Pred novinare su nakon sastanka koji je trajao puna tri sata stali Željko Reiner, Ivana Maletić, Ines Strenja Linić i Branko Grčić.

-Pregovarali smo preko tri sata, nastavit ćemo sutra, prekosutra i kada ćemo doći do bilo kakvih rezultata bit ćete obaviješteni. O puno stvari smo razgovarali. Dogovorili smo se oko nekih stvari, ne svih. Razgovarat ćemo kao i dosad. Druga područja nastavljamo sutra raditi – istaknuo je Reiner.

Voditeljica HDZ-ovog izaslanstva Ivana Maletić zadovoljna je razgovorima oko programa.

-Ovo je bio programski razgovor, nastavak na programske sastanke koje smo imali dosada, u večernjim satima će biti nastavak. Vrlo smo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa. Sve smo jasno definirali. Vidjet ćemo kako će se dalje stvari razvijati – rekla je Maletić, najavljujući večeršnji nastavak pregovora o kadrovskim rješenjima.

Nije željela ulaziti u komentiranje kadrovskih rješanje, pa niti odgovarati na pitanje – Je li Božo Petrov prihvatljiv za mandatara?
-To su pitanja za neke druge razine, mi smo se ovdje sastali oko programa, reformi, razvojnih projekata za RH, pričali smo o javnoj upravi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, poljoprivreda je broj jedan, to je najvažnija grana, kao i zaštita okoliša – zaključila je Maletić.

SDP-ov Branko Grčić koji je rekao je on po prirodi optimističan.
-Ovo danas bilo je dobro. Odradili smo raspravu o onim pitanjima koja su bila sporna, u područjima fiskalne i monetarne politike, u zaštiti okoliša, poljoprivrede, druga područja nastavljamo sutra raditi. I s HDZ-om – tvrdi Grčić.

Ustrajan je u prezentiranju najnovijeg Milanovićevog prijedloga da Božo Petrov bude premijer, što je očiti nastavak ranije viđene SDP-ove saborske “igre” s Robertom Podolnjakom.
-Na bazi ovog što u programu pišemo, nema nikakvih zapreka tome, drugo je stvar politike. Razgovori se nastavljaju večeras o mandataru i drugim pitanjima. Naš prijedlog inicijalni je gospodin Božo Petrov, ukoliko do toga ne dođe, bit će alternativnih prijedloga – kazao je Grčić

Most-ova Strenja-Linić smatra kako se današnjim pregovorima “došlo do pola puta”.
-Ovo je dobar dan za Hrvatsku, u svemu se slažemo. Prijedlog naših reformi dobit ćete sutra u 10 točaka. Postoje jasni kriteriji o županijama, regijama, gradovima… Ostaje da utvdimo je li broj županija optimalan, trebalju li biti regije i koliki će biti njihov broj i hoće li ostati povijesni naziv županija ili će biti prihvaćen neki regionalni naziv. Bilo je bitno da analiziramo dosadašnje razgovore i donesemo jasne kriterije. Primjerice, što se tiče gradova, bitan je fiskalni kapacitet a ne samo broj stanovnika, pojasnila je i nastavila kako je za sutra preostalo još nekoliko tema, između ostalih i fiskalna stabilizacija zemlje. Zajednički zaključak bit će vjerojatno sutra, došli smo do pola – kazala je Strenja Linić.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content