Kako je Zoran Milanović sam sebi ukrao Božić

Na dan kada je dr. Božo Petrov objavio da prekida razgovore s koalicijom Hrvatska raste, ispred njihovog sjedišta u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu osvanulo je 15 lampiona. Svi znamo za koga se i kada pale lampioni, ali nitko od novinara koji tamo čuče to nije protumačio kao prijetnju zastupnicima MOST-a.

U svojoj prethodnoj kolumni pisao sam o političkom modusu operandi kojim se Zoran Milanović služio tijekom gotovo cijele svoje političke karijere, a koji se uglavnom svodio na spletkarenje i zakulisne igre.

Ovu Milanovićevo „inteligenciju intrige“ prepoznao je svojedobno i njegov prethodnik na mjestu predsjednika SDP-a, Ivica Račan, (čija je nagla bolest Milanoviću upravo i otvorila vrata strelovitog političkog uzleta), kao i mnogi članovi partije koje je Milanović u međuvremenu „pomeo“ jer su se usudili misliti svojom glavom. Neki od njih čak su bili i iskreni hrvatski domoljubi puno prije nego što je Milanović u predizborne svrhe počeo mahati hrvatskim zastavama.

Postoji puno narodnih poslovica (a kaže se da je narod najveći mudrac!) koje bi se mogle primijeniti na trenutnu situaciju u kojoj se Zoran Milanović nalazi, ali mislim da je najpogodnija ona „Sve se vraća, sve se plaća!“ Nekome tko je godinama na političkoj sceni opstajao zahvaljujući umijeću „igre prijestolja“, i kome je glavni domet strateškog razmišljanja kao premijeru bila dilema gdje će danas ručati, konačni račun je, kad- tad, morao doći na naplatu. Milanoviću se sada sve vraća s kamatama, s tim da zadnji ceh tek slijedi unutar njegove stranačke baze. Mnogi će sada u SDP-u postaviti pitanje krivnje i odgovornosti za izgubljene sinekture i udobnu lakoću življenja unutar sustava vlasti.

Osobno me kod Zorana Milanovića uvijek konsternirao njegov dvostruki sustav vrijednosti koji su mediji (oni pod kontrolom vlasti) redovito prešućivali. Ovdje ću navesti samo neke primjere, jer bi mi nabrajanje svih Milanovićevih „grijeha struktura“ uzelo sljedećih nekoliko kolumni. Cijelo vrijeme svojega mandata demonizirao je HDZ kao „kriminalnu organizaciju“, a kriminal u svojoj partiji (od gospodarskog, do političkog) je uglavnom prešućivao ili zanemarivao. Nije mu bilo strano iznositi raznorazne moralne i karakterne defamacije na račun svojih neistomišljenika, ali mu je šef kabineta cijelo vrijeme osoba koja se pripita svađa sa policajcima. Uhićivao je ljude zbog putnih naloga za liječenje u inozemstvu, ali ima ministra obrane koji uživa privilegije u vidu privatnih letova od stranih investitora koji kupuju vojne objekte po Hrvaskoj. Proziva istaknutog člana MOST-a zbog promjene prezimena, a jedan od najbližih mu suradnika odrekao se svojega. Sada kuka da novi mandatar ne zna hrvatski, a kod Karamarka mu je smetalo što ne barata engleskim. Odjednom zaziva državničku mudrost Predsjednice države, a do jučer je tu isu vrijeđao i omalovažavao. I tako dalje, i tako dalje, i tako dalje…

Posljednji slučaj sa preobratom u dogovoru MOST-a i koalicije Hrvatska raste, kada je dr. Božo Petrov prekinuo daljnje razgovore zbog „lobiranja“ na članove MOST-a od strane Zorana Milanovića, zorno opisuje mentalni sklop bivšeg premjera. Da pojasnim: sam dr. Petrov je u protekla dva dana izrazio čuđenje obiljem ponuda kojima je SDP zasipao MOST u vidu ministarstava i javnih poduzeća. S druge strane danas u medijima imate najave „konačnog pokušaja“ Milanovića da ospori formiranje nove vlade prijedlogom koalicije Hrvatska raste za mjesto predsjednika Sabora na predstojećoj sjednici 28.prosinca. Po tom scenariju Hrvatska raste će predložiti Leku, tražiti će se tajno glasovanje, a Milanović računa na „savjest“ pojedinih članova MOST-a koji će tajnim glasovanjem dati povjerenje njegovom kanditatu.

Konačni pokušaj? Pa zar doista Zoran Milanović misli da se njegov plan prevare MOST-a nije dao naslutiti već tijekom nesebične darežljivosti u podjeli resora i funkcija? Taj „konačni pokušaj“ bio je Plan A od samog početka! Da su se razgovori MOST-a i koalicije Hrvatska raste nastavili, dr. Božo Petrov došao bi na konstituirajuću sjednicu Sabora uvjeren da je sljedeći predsjednik parlamenta. Zoran Milanović bi ga čak vjerojatno i dopratio na tu sjednicu u prijateljskom tonu, ugodno časkajući, a tamo bi dr. Petrovu uslijedio hladan tuš: netko od Milanovićevih (kako on to voli reći) trolova istaknuo bi kandidaturu Leke za predsjednika Sabora, glasovanje bi bilo tajno, obrađeni MOST-ovci bi odradili svoje, a dr. Petrov bi u ušao u povijest kao najveći naivac u hrvatskoj politici. Takav Sabor, naravno, daje povjerenje Milanoviću za mandatara. Pa nemojmo zaboraviti da je Zoran Milanović, tijekom pregovora s MOST-om, upitan za kriterije koje novi premijer mora zadovoljavati odgovorio: „Mora biti bolji od mene“. Za ego tipa i veličine Zorana Milanovića to nije ni Winston Churchill…

Koliko god sam i osobno posljednjih tjedana bio frustriran ponekim postupcima MOST-a koji proizlaze iz njihove političke nezrelosti kao mlade organizacije, moram prepričati jedan doživljaj koji im daje za pravo. Prvu kavu u ponedjeljak nakon izbora, popio sam s jednim dragim prijateljem koji je bio aktivno uključen u MOST-ovu kampanju te je vrlo blizak s jednim od ljudi koji su iznijeli cijeli taj politički projekt. Već tada mi je taj prijatelj rekao: ”Tko god bude išao na njihovo lomljenje, ili kupovanje, pogriješit će!”. Pokazalo se da je bio u pravu, a naposljetku se sve to i prelomilo na onome tko je to najviše i zaslužio, Zoranu Milanoviću. Bolje da je ukrao Božić sam sebi, nego svima nama…

Također, moram još spomenuti i jednu degutantnu situaciju koju režimski mediji prešućuju. Na dan kada je dr. Božo Petrov objavio da prekida razgovore s koalicijom Hrvatska raste, ispred njihovog sjedišta u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu osvanulo je 15 lampiona. Svi znamo za koga se i kada pale lampioni, ali nitko od novinara koji tamo čuče to nije protumačio kao prijetnju zastupnicima MOST-a. To je upravo ono što je moj prijatelj, dr. Vincent John Batarelo, nedavno nazvao ljevičarskom „hegemonijom nad ljudskim pravima“. Zamislite što bi se desilo meni da, kao poznati nezadovoljnik politike i izjava Milorada Pupovca, zapalim lampion ispred sjedišta njegove stranke…

Na koncu, svim čitateljicama i čitateljima portala direktno.hr želim blagoslovljen i sretan Božić, uz franjevački pozdrav MIR I DOBRO!

Autor: Herman Vukušić/direktno.hr

Odgovori

Skip to content