Zašto je Index povukao tekst ‘Kotromanović dokaz da je Milanovićev SDP dno, a Hrvatska cirkus’

OLEG MAŠTRUKO, kolumnist vrlo popularnog informatičkog magazina Bug i urednik njegova sestrinskog izdanja Mreža, za portal Index je napisao kolumnu ‘Kotromanović dokaz da je Milanovićev SDP dno, a Hrvatska cirkus“.

Tema teksta je objava ministra obrane Ante Kotromanovića da odlazi iz Hrvatske jer je našao posao u Americi te da je angažman u SAD-u, gdje će raditi u jednom odvjetničkom uredu, dogovorio prije nekoliko tjedana. Kotromanović je objasnio da je posao u Americi tražio dok je u Hrvatskoj trajala izborna kampanja te da se, neovisno o rezultatima izbora i postizbornoj kombinatorici, namjeravao povući iz politike.

Što će prelac po obrazovanju, sa skromnim znanjem engleskog jezika, raditi u odvjetničkom uredu u SAD-u, Kotromanović nije objasnio.

Tekst je, sudeći po velikom broju podjela u društvenim mrežama, bio vrlo čitan, a onda je nestao s portala. Povučen je na zamolbu autora, Index se ispričao čitateljima, a Maštruko je na Facebooku pojasnio motive povlačenja teksta.

“Ljudi, ne pitajte me više “što je bilo s tekstom”, cijela priča je masovni let down, jako sam osobno razočaran zbivanjima danas, ali nije svako zlo za zlo, pojačalo mi je odlučnost u vezi nekih drugih, ne izravno vezanih medijskih projekata, o kojima razmišljam.

Rekao sam da ću o tome samo uživo a ne na Fejsu, jer je to tako…. a onda sam počeo dobivati pozive na pive i ćevape, što je naravno okej…. ali u principu priča je jadna i razočaravajuća…. nema priče…. tko očekuje neki špijunski triler ili uzbudljivu štoriju razočarat će se…..

Ja se još jednom ispričavam Andreja Košanski Hudika i Matija Babić, urednici najznačajnijeg weba, nay, medija u Hrvata i Matiji, čovjeku gotovo besprijekornog ljudskog integriteta….

Jedan zajednički citat za Matiju i mene: “I am pretty, like, you know, integrity driven for the most part.” – Lil’ Dicky.

Iako je tekst uklonjen s portala Index još uvijek je dostupan u Googlovoj predmemoriji pa ga svi zainteresirani mogu pročitati.

Neki, stoga, misle da je riječ o dobroj reklami za porat (na Indexu u tome vrlo vješti , dok većina misli da autor ima neke skrivene motive za povlačenje teksta koje u objavi na Fecebooku nije spomenuo.

Ako ste propustili na Indexu, evo što je Maštruko objavio u spornom tekstu:

ČITAM na webu Slobodne Dalmacije intervju s još uvijek aktualnim ministrom obrane Kotromanovićem. Materijal je prezentiran kao neobavezni intervjuić, a zapravo je skandalozan.
Detaljno baja objašnjava kako si je našao novi posao u Americi, i kako se ionako nakon izbora mislio povući iz politike: “Nedavno sam privatno boravio u Americi i dogovorio angažman. Neovisno o poslijeizbornom raspletu kod nas, kojega u to vrijeme nisam mogao znati, rekao sam sebi dosta je bilo politike.”

Dok se čovjek ne snađe na novom poslu u tuđini, koristit će benefite, prava i plaću koja mu pripadaju iz obnašanja ministarske dužnosti.

Zašto je bio na listi ako je već ranije odlučio otići?

Dakle, kraljina je proveo zadnje mjesece mandata na šatro odgovornom mjestu ministra guglajući sajtove s ponudama posla i dogovarajući novi posao u Americi i vozikajući se s poslodavcima…. i unatoč tome što je, kako sam kaže, unaprijed sredio đob i odlučio otići u Ameriku, bio je na listi SDP-a za koju već izbornu jedinicu…. a šta si bio na listi ako si već odlučio “otići iz politike”? I što je najbolje, o svemu tome govori bez trunke srama, kao da je to nešto normalno, kao da je novi posao tražio netko iz firme A u firmi B na redovnom tržištu rada!

To je bio ministar OBRANE, sigurnosno najosjetljivije mjesto u vladi i cijeloj zemlji, lik koji je zadnjih mjeseci mandata primao našu plaću, a tražio posao u stranoj zemlji i sastajao se s ljudima o kojima ne znamo ništa! On je zapravo još uvijek ministar obrane! Plaćenik nekih mufljuza. Zamislite ministra obrane Njemačke da si dogovara posao u Kini dok je još na dužnosti! I priča o tome za Spiegel.

Ovakav skandal njemu je normalan

To je najbolji detalj. Njemu je ta skandalozna travestija toliko normalna stvar da čak ni ne pokušava tajiti, malo to upakirati, zakukuljiti, odbiti intervju o tome…. on uopće i ne shvaća koliko je moralno pogrešno i dubinski neprofesionalno to što radi…. nema kočnica, nema srama, nema moralne vage, nema nikakvog osjećaja odgovornosti, njima je apsolutno sve OK dok paše njihovim sitnim osobnim interesima…. pa ni Bare kad mu je mozak u Međuzemlju ne kaže otvoreno da voli travu i vodku, jer ima negdje u primozgu kočnicu da se to ne govori i da je bolje da prešuti.

U normalnoj zemlji, recimo Finskoj, ovakav scenarij je nemoguć.

U polu-normalnoj, recimo Poljskoj, Španjolskoj ili Italiji, ministar ako bi napravio ovakav manevar, imao bi dovoljno mozga i srama da ga taji, pa bi ga novinari istražitelji nakon krvavog terenskog novinarskog rada otkrili, pa bi zbog skandala ovakve magnitude pala cijela vlada, a novinari bi dobili godišnju nagradu medija za obavljen posao i aplauz cijele javnosti.

Hrvatska je cirkus od zemlje

U potpunom cirkusu od zemlje kao Hrvatska, s temeljito izokrenutim vrijednostima, ministar sam priča o tome, jer mu je moralni kompas tako poremećen da i ne shvaća što je tu loše, novinari ne otkriju ništa jer cijele dane prepisuju gluposti sa stranih webova, a zatim prenesu ministrov skandal bez komentara. Posljedice ne snosi ama baš nitko, a premijer na odlasku i dalje mantra o poštenju, čistim računima i visokim standardima odgovornosti koje njegovu bandu dijele od konkurentske!

Kakvo dno je ovaj Milanovićev SDP. Da 16 karamarka i iličića maršira s druge strane ovom talogu normalan čovjek ne može dati glas. A bitno da za pad s vlasti krive ozonske rupe, provincijske psihijatre i fotonska torpeda, samo ne svoje ponašanje zadnje četiri godine.

Sačuvaj nas bože HDZ-ove časti i kulture, i SDP-ovske pameti i poštenja…

maxportal | croative.net

Odgovori

Skip to content