Što SDP-u blizak HRT i komentatori zaključuju iz Mostove neobične božične čestitke?

NAPADI UMJESTO ČESTITANJA – Most nezavisnih lista sinoć je objavio božićnu čestitku, u poruci na Facebooku od građana su zatražili strpljenje i zamolili ih da im budu potpora. Napisali su da će ovaj Božić ostati zapamćen po tome što prvi put u Hrvatskoj imamo respektabilnog nestranačkog mandatara.

No osim poruke, ali i kritike dijelu javnosti, bilo je to prije svega oštro političko prozivanje. I koalicije Hrvatska raste, s kojima nisu uspjeli, ali i Domoljubne koalicije, s kojom su na kraju formirali parlamentarnu većinu i činit će vlast. I sve opet naravno iznenadili i ostavili u čudu, javlja SDP-u sklon HRT.

U neobičnoj božićnoj čestitki Most od birača traži strpljenje jer kreću u bitku za reforme i promjene. Očito im neće biti lako. “Nasred smo oceana, a morski psi nam se približavaju. Koalicija Hrvatska raste neće nam oprostiti što smo joj uništili priliku da produlji četverogodišnji nerad, a naš trenutačni partner u sporazumu o reformskoj vladi, Domoljubna koalicija, zasigurno nas smatra mostom za dolazak na vlast. Nismo naivni ni slijepi”, poručuju u čestitki.

“Očito da ti morski psi na koje upozoravaju čelni ljudi Mosta nisu samo iz koalicije Hrvatska raste”, komentira sociolog Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti, suautor knjige o suočavanju s prošlošću koju je napisao s Vesnom Teršelić i Krunom Kardovom. Lalić smatra kako su članovi Mosta čestitkom pokazali nervozu. “Most je poput nervozne mlade koja je dala riječ svome mladoženji, slijedi udaja, a ona nije ni sama sigurna je li se dobro odlučila”, kaže Lalić.

Most-poruka
Most poručuje da izbor nestranačkog mandatara smatra velikom pobjedom, jer stara lica, kako kažu, više ne predstavljaju Hrvatsku – “predstavlja je respektabilan čovjek, biznismen koji će, ako zna zaraditi za sebe, znati zaraditi i za Hrvatsku”. S time se slaže i publicist Marin Sopta, bivši emigrant, koji je i sam, poput Tihomira Oreškovića, dugo godina živio u Kanadi.

“Slažem se s njihovom porukom da trebamo ići za tim da se riješimo, ne na jedan revanšistički način, starih struktura i moramo dati šansu mladim ljudima koji su stručnjaci”, kaže Sopta, dodajući kako se, s druge strane, Most mora pomiriti da je koalicijski partner HDZ-a.

Politolog Berto Šalaj, inače predsjednik Vijeća GONG-a i nekadašnji predsjednik Vijeća političke stranke Laburista – kaže kako je Mostova čestitka pokušaj umirivanja vlastite savjesti, zato što su prekršili svoje predizborno obećanje – što su bez nekog stvarnog razloga napustili pregovore sa SDP-om i priklonili se HDZ-u, iako bi im iz perspektive provođenja reformi ova ponuda SDP-a s premijerskom funkcijom olakšavala da kontroliraju provođenje tih reformi.

Mostovci od građana traže potporu, a HDZ-u poručuju: “Sada nam je Domoljubna koalicija partner. Za sada. Pokušaju li nas usisati – dižemo ruke od svega”.

Oni izrijekom kažu da je to sporazum koji ima oznaku “za sada”, dakle, mislim da javnost može biti uznemirena tim pismom, smatra Dražen Lalić.

Na kraju MOST-ovci, referirajući se na izjavu Vesne Pusić kako je Božo ukrao Božić poručuju da se Božić krade već dvadeset godina i da ga oni, stručnim i nestranačkim mandatarom, pokušavaju vratiti.

Izvor: Narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content