Molitva – Nedjelja, 27. prosinca

Božja prisutnost

Što više vapijemo Gospodinu, to više osjećamo njegovu prisutnost.
Iz dana u dan, sve više i više, privuci nas svome nježnom Srcu.

Sloboda

Lako je upasti u zamku bogatstava ovoga svijeta.
Daj mi milost, Gospodine, da mogu biti slobodan od pohlepe i sebičnosti.
Podsjeti me da su najbolje stvari u životu besplatne.
Ljubav, smijeh, briga i zajedništvo.

Svjesnost

Daj, Gospodine, da uvijek budem svjestan i zahvalan
za sva dobročinstva koja si mi udijelio.
Neka taj blagoslov uvijek dijelim s drugima.

Riječ Gospodnja

Mt 2,13-15.19-23
A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: “Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi. On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.
Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: “Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili.” On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret – da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

U brojnim prilikama anđeo Josipa usmjeruje u snu. No vidimo da se Josip služi i svojim razumom. Oprezan je jer će Herodov sin biti isto zao kao i njegov otac stoga poduzima mjere opreza. Josip je kao muž i otac primjer zaštite i pravednosti. Gospodine, daj da budem brižan prema drugima kao što je to bio i sv. Josip.
Kao bilo koji novovjenčani par i Marija i Josip su imali svoje nade i snove. On je bio vješt tesar i budućnost im se činila sigurnom. Odjednom se sve raspalo: rođenje u staji, bijeg u Egipat, dugo iščekivanje povratka u Galileju. No u svoj toj zbrci ostali su vjerni jedno drugome i odgajali Sina Božjega. Gospodine, daj da podupiremo obiteljski život bez obzira na mnoge opasnosti koje mu danas prijete.

Razgovor

Riječi mi ne naviru lako, Gospodine.
Pogledaj u moje srce i vidi da čeznem za mirom.
Čuvaj me, Gospodine. Znam da si uvijek uza me.

Zaključak

Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Odgovori

Skip to content