MOST UZVRAĆA NA KRITIKE: ‘Orešković je potpuno neovisan. Još ne želimo u javnost s argumentima zašto smo raskinuli s SDP-om’

MOST UZVRAĆA NA KRITIKE NAKON SAVEZA S HDZ-om ‘Orešković je potpuno neovisan, on je čovjek kakvog smo tražili. Još ne želimo u javnost s argumentima zašto smo raskinuli s SDP-om’

“Nasred smo oceana, a morski psi nam se približavaju. Koalicija Hrvatska raste nam nikada neće zaboraviti jer smo im uništili priliku da produže četverogodišnji nerad. Jedan dio javnosti nas gađa kamenjem jer se osjeća prevarenim, a naš trenutni partner u sporazumu o reformskoj Vladi, Domoljubna koalicija, zasigurno nas smatra mostom za dolazak na vlast. Nismo naivni ni slijepi. Samo trebamo vremena. Sada nam je Domoljubna koalicija partner. Zasad. Pokušaju li nas ‘usisati’ – dižemo ruke od svega”, napisao je Most na Facebooku u svojoj pomalo neobičnoj čestitki za Božić građanima Hrvatske.

U svojoj poruci priznaju da su se nakon razlaza sa SDP-om lomili oko novih izbora, ali su shvatili da bi završili u jednakoj pat-poziciji pa im je suradnja s HDZ-om bila jedina prilika za promjene. Prvu su bitku, kažu, dobili, a to je nestranački mandatar koji zna upravljati velikim sustavima, respektabilan biznismen koji će, ako je znao zaraditi za sebe, smatraju, znati zaraditi i za Hrvatsku.

‘Reiner je prihvatljiv’
– Upoznala sam gospodina Oreškovića i mogu reći da je riječ o fenomenalnom čovjeku. Mi smo time ostali na svojoj osnovnoj vodilji, da nam Hrvatsku vodi nestranački stručni premijer koji će provesti sve one reforme za koje smo se zalagali. On je apsolutno neovisan, sve što je stekao, ostvario je samo svojom voljom, sposobnošću i znanjem izvan našeg sustava, i to je ono što je Hrvatskoj potrebno – poručuje jedna istaknuta članica Mosta.Razgovarali smo jučer s nekoliko izabranih zastupnika Mosta i svi su oni sigurni samo u jedno – da će se Sabor sutra konstituirati te da ćemo iduće godine imati i novu hrvatsku Vladu. Predsjednik Sabora trebao bi postati HDZ-ovac akademik Željko Reiner i on je Mostu, kažu nam, apsolutno prihvatljiv.

S podatcima još ne želimo u javnost
Načelno je dogovoreno i da u Vladi zamjenik premijera bude predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a prvi potpredsjednik čelnik Mosta Božo Petrov. Uz to, kao potpredsjednik Vlade u razgovorima s HDZ-om spomenut je i Mostov glavni ekonomski strateg Ivan Lovrinović, a načelno HDZ im je ponudio šest ministarstava.

– Sabor će se u ponedjeljak konstituirati, vidimo da i druga strana najavljuje da će i oni predložiti svog predsjednika. Domoljubna koalicija predlaže svog kandidata i čini se da će to biti Reiner. Mi to podupiremo. Na načelnoj razini razgovaralo se da Petrov i Karamarko budu u Vladi potpredsjednici, a nije isključeno ni da Lovrinović bude na takvoj poziciji. Međutim, oko toga ništa nije finalizirano, nego se vode razgovori u tom smjeru – potvrdio nam je zastupnik Mosta Juro Martinović koji kaže da se razgovara i oko tih šest ministarstava.

Svi mostovci s kojima smo razgovarali ipak napominju da će i oni i HDZ predlagati svoje ljude za Vladu, ali će na kraju o svom timu odlučiti budući premijer.

– Mi ćemo predlagati svoje stručnjake, ali na kraju će to biti njegov tim s kojim će provesti reforme – ističe jedan od zastupnika Mosta.

U Mostu su sada svjesni da su razočarali mnoge svoje birače, ne zbog činjenice da su na kraju otišli s HDZ-om koliko zbog toga što je u javnosti dojam takav da nikad nisu niti htjeli ići sa SDP-om. Posebice je javnost u to uvjerena nakon posljednjeg preokreta kada su prekinuli suradnju jer su tvrdili da je lijevo liberalna koalicija u trenutku pregovora vrbovala njihove zastupnike. Na društvenim mrežama su se salve uvreda srušile na Most, rejting povjerenja pao je na najnižu razinu. Naravno da su među komentarima i oni SDP-ovih stranačkih aktivista, ali doista ima poveći broj razočaranih simpatizera Mosta.

– Čitam komentare, vidim da nas svi napadaju, ima tu i naših birača, ali treba stati na loptu. Još ne želimo u javnost izlaziti s našim argumentima zašto smo prekinuli pregovore s koalicijom Hrvatska raste, ali jednog dana će se točno znati, a akteri i sada znaju sve – poručuje jedna članica Mosta.

Poziv na strpljenje
U svom priopćenju Most na kraju poziva birače na strpljenje.

“Uvrede koje smo dobili zadnjih tjedana, vjerujemo, nisu izgovorene ni mnogim poznatim pljačkašima naše države. Dajte nam vremena, budite nam podrška. Prvi put imamo novu situaciju u Hrvatskoj. Pustite nas da se dokažemo. I ne zaboravite, nismo vam mi ukrali Božić. Kradu nam ga 20 godina. A mi vam ga, stručnim i nestranačkim mandatarom, pokušavamo – vratiti”, zaključuju u Mostu.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content