TEŽE DO UPORABNE DOZVOLE AKO JE ZGRADA GRAĐENA LEGALNO!!

Legalno – ilegalno: Kako za legalno izgrađenu zgradu prije 21.06.2011. g. pribaviti rješenje o izvedenom stanju kao za nezakonito izgrađenu zgradu?

 

Nije greška. Razmišljam upravo o tome kako da za zgradu izgrađenu temeljem pravomoćne lokacijske dozvole i potvrde na glavni projekt zatražim rješenje o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Naravno, postavlja se pitanje zašto? Evo odgovora.

Da bi zgradu mogli koristiti (napose poslovne, ugostiteljske i slične namjene), kao i da bi bila moguća kupoprodaja istih, u zemljišnim knjigama mora biti upisano da zgrada posjeduje dokument kojim se dozvoljava uporaba građevine. Jedino za zgrade izgrađene do 15.02.1968. g. nije potreban takav dokument.

Zakon o prostornom uređenju i gradnji omogućio je pribavljanje rješenja o uporabi bez izvršenog tehničkog pregleda za građevine izgrađene do 1.10.2007. g.
Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama utvrdio je da je rješenje o izvedenom stanju za zgrade izgrađene do 21.06.2011. g., pribavljeno temeljem ovog zakona, ujedno akt za građenje i za uporabu (čl. 23, stavak 3), dakle ne obvezuje se tehnički pregled.

Međutim za zgrade izgrađene legalno u razdoblju između 1.10.2007. g. i 21.06.2011. g. za pribavljanje uporabne dozvole neophodno je obaviti tehnički pregled. A to podrazumijeva nadzor tijekom gradnje, ateste, kontrolna ispitivanja, završna izvješća i sl. Ako sve to niste učinili na vrijeme, priprema tehničkog pregleda (uključujući naknadna ispitivanja i dokazivanja kakvoće) postaje veoma skupa, dugotrajna, a ponekad i nemoguća misija.

Za zgrade izgrađene u istom razdoblju na nezakonit način postupak je krajnje pojednostavljen i svodi se na idejni projekt i rješenje o izvedenom stanju koje zamjenjuje i građevnu i uporabnu dozvolu.

Sada postaje jasno pitanje na početku ovog članka, a odgovor je – pronaći dio zgrade za koji bi se nekako moglo utvrditi da je nezakonito izgrađen, i put do dokumenta za uporabu je veoma lak – idejni projekt i pribavljanje rješenja o izvedenom stanju.

Iskreno se nadam da će resorno ministarstvo pronaći rješenje za ove slučajeve jer je ono vrlo jednostavno. Potrebno je samo utvrditi da zgrada posjeduje dokument kojim je odobrena gradnja, te da ne podliježe Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (to se svodi na kontrolu gabarita i namjene). Time bi se isključila obveza tehničkog pregleda i za legalno izgrađene zgrade, ali samo za razdoblje koje je obuhvaćeno legalizacijom nelegalnih zgrada.

Kornelij

Odgovori

Skip to content