Sveti Ilija, Tišbijac, gromovnik, prorok – 20. srpnja 2011.

Teška su vremena bila u Izraelu, u IX. Stoljeću pr. Krista. Kraljevi i narod napustili su Gospodina i Gospodnji zakon. Po dizali su žrtvenike i prinosili žrtve krivim bogovima. Tada je Gospodin poslao proroka Iliju – koji je revnovao za Boga i Zakon Božji. Ime ILIJA znači na hebrejskome: „Jahve je moj Bog“.

Kroz  čitav svoj život prorok se Ilija borio i revnovao za čast Božju. Knjiga Sirahova uznosi revnost i borbu Ilijinu za Gospoda Boga slijedećim veličajnim hvalama:

 

I usta prorok Ilije kao oganj, riječ mu plamtjela kao buktinja.

2 On je na njih donio glad i revnošću je svojom umanjio njihov broj.

3 Po riječi je Božjoj nebo zatvorio i tri puta oganj s neba sveo.

4 Kako li si strašan bio, Ilija, u čudesima svojim! I može li se itko dičiti koliko ti?

5 Podigao si mrtva od smrti iz Podzemlja po riječi Svevišnjeg.

6 Bacio si u propast kraljeve i vukao odličnike s odra njihova.

7 Na Sinaju si čuo ukore i sud osvetni na Horebu.

8 Pomazao si kraljeve osvetničke i proroka sebi za nasljednika.

9 Podignut si bio u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima.

10Određen si u prijetnjama budućim da umiriš srdžbu Božju prije
no što ona provali, da obratiš srca otačka sinovima i da obnoviš plemena Jakovljeva.

11Blago onomu koji će te vidjeti i onima koji su usnuli u ljubavi,
jer i mi ćemo posjedovati život. (Sirah 48, 1-11)

Ilija je predstavnik svih proroka. Zato se nalazi uz Isusa i Mojsija na Taboru – kada Otac pri Isusovu preobraženju  objavljuje Tajnu Isusovu – tajnu Isusove smrti i otkupljenja. Ilija je trebao poginuti za Gospodina – Boga nad vojskama – ali ga je Gospodin zaštitio, poslao na Horeb – na Mojsijevo brdo – i kasnije na čudesan način uzeo k sebi u Nebo. Velika je tu biblijska simbolika. I konačno se ponovno na simboličan način javlja u vrijeme Isusovo. Kada apostoli očekuju povratak Ilijin – Isus im odgovara: Ta Ilija je već došao – ukazujući na Ivana Krstitelja.

Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega! 12A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. 13Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. 14Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći.” (Mt 11,11-14)

I tako Ilija – predvodnik svih proroka – u Ivanu Krstitelju, „koji je iznad svih rođenih od žene“ – prinosi žrtvu svojega života svjedočeći za obitelj, za Zakon Božji i tako za Krista koji dolazi da svoj život posveti za čovjeka – i za temeljnu stanicu ljudskog bića i života, ljudsku zajednicu – obitelj. Jer – prorok treba svojim životom posvjedočiti za otajstvo koje naviješta“ Poput Proroka nad svim prorocima – Isusa na Kalvariji!

Ivo Škarić

Odgovori

Skip to content