Što ti kažeš – tko sam ja?

Što kažu ljudi… novine, TV, radio – tko je Sin čovječji? Je li On samo neuspjeli revolucionar koji je pokušao promijeniti svijet, a satrla ga je ruka političkog oportunizma; je li On duhovni učitelj ljubavi kojega je njegovo naučavanje stajalo glave; je li On religiozni zanesenjak koji je umislio da mu je Bog Otac,

a taj ga napustio i prepustio okrutnoj smrti; je li On možda inkarnacija – avatar nekog božanskog principa i njegovo objavljenje u povijesti; je li On zapravo izmišljotina nekolicine židovskih mudrijaša?

 

Gledajući kako se s njim mediji rugaju, kako ga se psuje i vrijeđa, ne možemo se oteti dojmu da mu se opet događa isto kao i na Veliki Petak. Pa kao što je zaključio Sinedrij i zapečatio Pilat, tako nam današnji vladari svijeta vele: s Njim je ionako sve gotovo. Što nisu uspjela stoljeća borbe protiv vjere Crkve, sredit će New age, dokrajčit će privatno sektaško duhovno poduzetništvo u stilu suvremene globalizacije. Stoga nema potrebe da mu se Ime više spominje, niti u školi niti u temeljima suvremene kulture i društvenog uređenja. Izbačen si, Isuse, iz nedavno skrojenog europskog ustava, iz kulture su Te protjerali već odavno – a po svoj prilici izletjet ćeš, i to raspeti na križu, iz svih javnih institucija, pogotovo škola. Eto što kažu ljudi tko si ti! Eto što kaže Europa u koju smo se zaputili, a koja se s Istinom ruga!

Ali, za Isusa je to – što drugi kažu – bio samo uvod u pravo pitanje: A vi, što vi kažete, tko sam ja? I sad, kad me Isuse to zapitaš – a takvo je pitanje uvijek iznenada – što ti mogu reći?! Ma što ti ja znam? Tako sam nesiguran u svojem znanju i još nesigurniji u svojem osjećanju. A vjera… možda samo hrpa običaja!? Mogao bih ti reći da ne znam… a stid me je.

Jer ipak, ipak… prošao sam s tobom tolike godine svojega života. Učio si me dobru i ljubavi, vodio si me za ruku i nosio preko nevolja, sokolio me i podizao mi duh, na tvojem sam ramenu isplakao svoje grijehe i u krilu tvoje ljubavi odmarao djetinjim snom… Stoga, jedino što ti mogu reći je ponoviti s Petrom: Ti si Krist, Pomazanik, Sin Boga živoga! Ti si moj Spasitelj. I – znaš da te volim.

U zajednici svih vjernika mojega naroda ponavljam – ispovijedam Ispovijest vjere Hrvata katolika: ‘Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u bezgrešno srce presvete Bogorodice Marije. Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.’

Autor: don Ante Mateljan

Odgovori

Skip to content