Koncert „CHORUS LITURGICUS-a”

25. obljetnica osnutka Katedralnog mješovitog pjevačkog zbora „CHORUS LITURGICUS” Varaždin

Mješoviti pjevački zbor varaždinske katedrale “Chorus liturgicus” slavi 8. prosinca 2012. godine, na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije svoj 25. rođendan.

{jathumbnail off}Početci njegova djelovanja sežu u sada već daleku 1987. godinu kada je na poticaj prečasnog  gospodina monsinjora Alojzija Domislovića, koji je u to vrijeme bio dekan  Kaptola čazmansko-varaždinskoga te rektor Zborne crkve Uznesenja Marijina u Varaždinu.

Upravo brigom i zauzetošću mons. Domislovića u razdoblju od od 1982. do 1995. godine odvijala se stručna i temeljita vanjska i unutarnja obnova današnje katedralne crkve. Ono što u trenutku današnjega slavlja zbora i zahvale Bogu valja naglasiti da je mons. Domislović velik dio svog života posvetio crkvenoj glazbi te su na njegov poticaj od 1988. do 1998. građene nove orgulje Varaždinske katedrale.

Mješoviti pjevački zbor varaždinske katedrale “Chorus liturgicus” je utemeljen početkom 1987. na poticaj preč. Alojzija Domislovića i dr. Stanka Ilčića. U početku je to bio mali zbor sa 16 do 18 članova, čije je djelovanje bilo vezano uz potrebe Zborne crkve Čazmansko-varaždinskog kaptola, današnje katedrale. S povećanjem broja članova, zbor je proširio i djelokrug rada, tako da je svojim pjevanjem ubrzo postao redovitim sudionikom gotovo svih važnijih svečanosti i liturgijskih slavlja u Varaždinu. U suradnji s Caritasom varaždinske regije zbor je osobito radio na širenju kulture liturgijskog pjevanja, prvenstveno sudjelovanjem na samoj liturgiji, ali i samostalnim koncertima sakralne glazbe. Uslijedila su brojna gostovanja u okolici Varaždina, Međimurju i po drugim dijelovima Hrvatske te u inozemstvu, u Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj.

Utemeljenjem Varaždinske biskupije 1997. godine “Chorus liturgicus” postao je katedralnim zborom, čime je nastupila nova era u njegovom djelovanju sa svim obvezama, prilikama i mogućnostima.

Već od prvih godina djelovanja, redovito su se kod većih liturgijskih slavlja ili nastupa pjevačkom zboru priključivali i prateći instrumentalni sastavi, poput gudaćeg kvarteta ili sličnih sastava. Orguljska pratnja u samom je početku bila povjerena Kristini Ilčić, a ubrzo stalnom orguljašicom postaje Karmen Branović. Godine 1999. tu funkciju preuzima mo. Anđelko Igrec, katedralni orguljaš i zborovođa, koji iste te 1999. godine osniva i drugi varaždinski katedralni zbor “Chorus angelicus”.

Od početaka djelovanja zbora “Chorus liturgicus” dirigentima su bili prof. Mira Radej, te prof. Marijan Zuber, dok je od 1990. do 2008. godine voditeljem i dirigentom zbora bio dr. Stanko Ilčić.

Od 2008. godine dirigent zbora “Chorus liturgicus” je  mo.Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš i zborovođa. Zbor danas ima 35 članova, koji održavaju redovite tjedne pjevačke pokuse, te aktivno sudjeluju u nedjeljnoj i blagdanskoj liturgiji u Katedrali kod svetih Misa u 9:00 sati, kao i na crkvenim pjevačkim smotrama i festivalima, te drugim događanjima i gostovanjima u Domovini i u inozemstvu.

Poziv na večerašnji koncert

Varaždinska katedrala
Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Subota 8. prosinca 2012. godine u 19:00 sati

K O N C E R T

U POVODU

25. OBLJETNICE POSTOJANJA I DJELOVANJA

KATEDRALNOG ZBORA

CHORUS LITURGICUS

Na programu su djela Bacha, Mozarta, Marcella, Francka i dr.

Dirigent:

Višeslav Jaklin

Prije koncerta, s početkom u 18:00 sati svetu Misu zahvalnicu predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

D.B./HUB

Odgovori

Skip to content