PKK zaprijetili Turskoj odmazdom: “Poduzet ćemo vrlo nasilne protunapade na teritoriju Turske, ako napadnu Kurde u Siriji”

Radnička stranka Kurdistana (PKK) zaprijetila je Turskoj odmazdom za bilo kakav napad na Kurde u Siriji. Kako prenosi AFP, zamjenik na doživotnu robiju osuđenog kurdskog vođe Abdullaha Ocalana, Murat Karayilan, za švicarski dnevni list Le Temps izjavio je u srijedu kako bi “Turska trebala ostati izvan konflikta (u Siriji) i prestati sa spletkarenjem”.
“PKK osjeća solidarnost sa svim Kurdima i podržat ćemo sirijske Kurde. Ako ih turska vojska napadne… poduzet ćemo vrlo nasilne protunapade na teritoriju Turske”, rekao je Karayilan, razgovarajući s novinarima u iračkom Kurdistanu, u blizini iranske granice.

Da je sukob već eskalirao, svjedoči vijest turske novinske agencije Anadolu koju prenosi Associated Press o 12 ubijenih kurdskih pobunjenika u četvrtak, nakon što su u srijedu u napadu Kurda na žandarmerijsku postaju i vojno postrojenje u blizini granice s Irakom poginula tri turska vojnika i tri kurdska pobunjenika.
Podsjetimo, prije dva dana od strane Kurdistanske radničke partije (PKK), detonirana je bomba koja je uzrokovala požar na plinovodu koji prenosi zemni plin iz Irana prema Turskoj.

Početkom listopada tri su Kurda poginula na sirijskom teritoriju, kada je na njih pucala turska vojska. Bili su članovi “postrojbi za zaštitu naroda” (YPG), oružane skupine bliske sirijskoj Kurdskoj stranci demokratskog jedinstva (PYD), koja se smatra sestrinskom s PKK. Ankara zamjera Damasku što je dopustio Kurdima iz PYD da preuzmu nadzor nad sjevernim dijelovima Sirije na granici s Turskom.

U složenom unutarsirijskom i širem regionalnom spletu, PYD je najjača kurdska organizacija u Siriji i nije se priključila rušenju sirijskog predsjednika al-Assada, dok je konkurentska koalicija Kurdsko nacionalno vijeće, nastala pod patronatom vođe dijela iračkih Kurda Massouda Barzanija sklona pobunjenicima i suradnji s Turskom, kao i njihov pokrovitelj Barzani.

Karayilan, drugi čovjek PKK, tvrdi da „apsolutno ostaju otvoreni za sve razgovore“ s Ankarom. No, PKK zahtijeva da ih u bilo kakvim pregovorima zastupa isključivo njihov zatvoreni vođa Abdullah Ocalan, kojega bi se moralo iz zatvora premjestiti u kućni pritvor. Dok se to ne dogodi, “nećemo prestati s oružanim napadima”, jasan je Ocalanov zamjenik.

Pregovori Turaka i Kurda započeti 2009. propali su dvije godine poslije. Procjenjuje se da je u gotovo 30 godina sukoba između turske vojske i boraca Radničke stranke Kurdistana, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom, poginulo oko 45 tisuća ljudi.

 

advance.hr | AFP | Associated Press

Odgovori

Skip to content