Tomac: Tuđman, Kuharić i Gotovina su najzaslužniji za Hrvatsku državu

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, u srijedu navečer u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, predstavljena je knjiga “Memoari” prof. dr. Zdravka Tomca predstavljena je. O njoj su govorili dr. Goran Dodig, mons. Drago Šimundža, dr. Slobodan Lang te sam autor.

Premala je bila dvorana Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu za primiti sve one koji su željeli svjedočiti predstavljanje ove knjige prof. dr. sc. Zdravka Tomca.

Tomac u knjizi govori o partijskom životu, odnosu s Franjom Tuđmanom, Ivicom Račanom, djetinjstvu u katoličkoj obitelji, razdoblju pobune protiv Boga do konačnog obraćenja. Rekao je da se bavi prošlosti jer je svaka budućnost utemeljena na prošlosti.

– Hrvatski narod suočen je sa sustavnim pokušajima da ga se uništi kao narod. Krivotvori se prošlost, nameće se krivnja koje nema, uništavaju se obitelji i temeljne vrijednosti, a ponovno se progoni vjera i vjernici. Domovinski rat se od našeg ponosa pokušao pretvoriti u našu krivnju i stoga je oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zapravo doživljena kao oslobađajuća presuda narodu. Da je presuda bila drugačija, nestalo bi nas kao naroda – istaknuo je Tomac i dodao da je skidanje optužnice s Gotovine i Markača ujedno i skidanje optužnice s Franje Tuđmana.

Za Oluju je rekao da je bila najuspješnija antiteroristička akcija koja je spasila Bihać, a Tuđmana, Kuharića i Gotovinu smatra najzaslužnijima za stvaranje hrvatske države.

– Karakteristika mog života je da sam o istim stvarima različito mislio, ali nikada nisam radio ili govorio nešto u što zaista nisam vjerovao – rekao je.

Detaljnu analizu knjige dao je dr. Goran Dodig koji se s mnogim Tomčevim viđenjima nije složio.

– Prolazi trnovit životni i psihološki put dok ne pozicionira sebe kao vjernika Novog zavjeta. Događaji se nadovezuju jedan na drugi i svi vode u istom smjeru. Po pitanju Tuđmana ima razdoblja kada ga voli i kada ga ne voli, ali uvažava njegovu veličinu. U pozitivnom smislu on je čak i opsjednut Tuđmanom.

Trag na njega je ostavila i jedna prometna nesreća, nakon koje je doživio kliničku smrt i jedan muškarac koji se borio za njegov život. Taj doživljaj je dijelom oblikovao njegovo shvaćanje. Ovi Memoari su za mene povijesno psihologijska ispovijed, njegovo viđenje situacije, no sigurno je da iskreno misli to što piše. Po meni je ovo značajno djelo za noviju hrvatsku povijest – rekao je dr. Goran Dodić, inače šef psihijatrije u splitskom KBC-u.

Mons. Drago Šimundža je Tomčeve Memoare doživio kao “dokumentarnu stvarnost koja će osvijetliti neke točke.”

– Veliko otkriće za mene bio je opis njegova odnosa s Račanom u kojem je Račan prikazan kao čovjek koji prema prigodi ide lijevo ili desno, pod uvjetom da ostaje na vlasti. Daje nam informacije o tome tko je bio drug Tito i o tome da je on kriv za goleme žrtve nakon rata. Duhovno, misaono i svjetonazorski je raskinuo sa starim sistemom i potpuno se promijenio. Temelj mu je Novi zavjet. Vjera je tada bila ateistička, antihrvatska, a Tomac je došao do obraćenja u 69 godini i postao je važan nositelj normalne orijentacije – naglasio je mons. Šimundža.

Slobodan Lang, inače hrvatski Židov, istaknuo je kako je hrvatski narod od židovske zajednice dobio potporu kao ni jedan drugi narod, te da je “sukob između ta dva naroda potpuno zatvoren.” Obrušio se i na trenutno stanje u zemlji.

– Svi se trebamo primiti posla i stvoriti novu Hrvatsku. Imamo 450 tisuća nezaposlenih, mladi se boje imati djecu i iseljavaju se, a ja ne vjerujem da 4,5 milijuna ljudi ne može živjeti u zemlji kao što je Hrvatska – rekao je Lang.

I. B/dalmacijanews | benedikt

 

Odgovori

Skip to content