Amerikanci protiv dronova – ubojica prosvjeda

Amerikanci prosvjedovali protiv dronova i njihove proliferacije – kroz 5 godina 10,000 dronova iznad SAD-a.

Prosvjednici u američkoj saveznoj državi Virginiji, ispred sjedišta CIA-e, prosvjedovali su protiv međunarodne, ali i domaće, uporabe bespilotnih letjelica, ističući svoju sve veću zabrinutost zbog proliferacije ovih sustava i rušenja građanskih prava.

“Ono što se događa je proliferacija, militarizacija naše policije. Mislim da se krećemo u pogrešnom smjeru”, istaknuo je jedan od prosvjednika.
Podsjetimo, prema američkoj federalnoj avijacijskoj administraciji, očekuje se kako će u idućih 5 godina iznad SAD-a letjeti oko 10,000 dronova.

Mnogi građani boje se da kako će ove letjelice služiti za nadzor i narušavanje privatnosti – njihovi strahovi nažalost potpuno su opravdani. Militarizacije policije i uporaba dronova za nadzor vlastitog stanovništva samo je razvoj opće sigurnosne paranoje koja traje u SAD-u već preko jednog desetljeća.

No, na skupu nije bilo riječ samo o domaćim dronovima koji će uskoro preplaviti američko nebo, već je istaknuta i brutalna vojna uporaba istih na prostorima brojnih zemalja, uključujući Pakistan, Jemen, Afganistan, Somaliju i druge. Naročito je naglašena brutalnost tzv. “dvostrukog napada” – tj. taktika koja se provodi tako da dron prvo izvrši zračni napad, na osumnjičene “militante”, te zatim gađa istu lokaciju kada ljudi dođu pomoći unesrećenima. U ovim “dvostrukim napadima” stradava velik broj nevinih civila.

Prosvjed u Virginiji još uvijek je malen, no organizatori najavljuju nove skupove i podizanje svijesti građana. Nažalost mnogi stanovnici SAD-a nisu ni svjesni što američke bespilotne letjelice rade diljem svijeta, kao ni činjenice da će iste uskoro i njih držati “pod nadzorom”.

Opširnije o temi:
Objavljena studija o američkom angažmanu u Pakistanu: “Živjeti pod bespilotnim letjelicama: smrt, ranjavanja i traume”
izvor(i): LiveLeak | advance | Press TV

Odgovori

Skip to content