Gospa Guadalupska otkriva put

Sinoć je biblioteka Nadbiskupskog sjemeništa bila tijesna za velik broj posjetitelja koji su došli pogledati film ”Gospa Guadalupska” autora Petra Jurčevića i fra Josipa Marcelića. ”Gospa Guadalupska” je četvrti po redu film koji je prikazan u sklopu večeri dokumentarnog filma Hrvatske udruge Benedikt. U uvodnim riječima fra Josip Marcelić je pojasnio što je to aheropita (slika nenačinjena rukom) i kakvo ima značenje Gospina slika na tilmi Juana Diega za evangelizaciju Latinske Amerike.

>> Čudesna slika (aheropita – nerukotvorena) Gospe Guadalupske

U svom nedavnom pohodu Meksiku (26.03.2012.) papa Benedikt XVI. je naglasio da je Gospa Guadalupska ”simbol meksičkog katolištva”. ”U nadi koja dolazi iz vjere vjernik nastoji preobraziti i one događaje koji nam se čine nepromjenjivima i nesavladivima” – poručio je Papa. Ima to višestrukog smisla. Narod koji vjeruje, ne boji se krize. Ekonomska kriza koja je u naše vrijeme zahvatila čitav svijet navela je brojne Meksikance koji su otišli ”trbuhom za kruhom” u SAD da se vrate svojoj domovini, jer Meksiko u posljednjih nekoliko godina bilježi ogroman ekonomski rast.

Da li ste znali da je stopa nezaposlenosti u Meksiku 4,9% dok je u SAD-u 9,4%? Ekonomski analitičari spominju nove sile koje bi mogle promijeniti dosadašnju gospodarsku sliku svijeta. U ”nove ekonomske tigrove” sve češće se spominju Meksiko, Indonezija, Južna Koreja i Turska, jer već sada ove zemlje pridonose četvrtini ukupnog svjetskog gospodarskog rasta. 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content