Rusija odbila UN-ov Ukaz o homoseksualnoj promidžbi

Brani li Rusija kršćansku Europu Kako javlja katolička agencija C-FAM, Odbor UN-ovih pravnih stručnjaka zamjerio je Rusiji prošlog mjeseca, dopuštanje Ryazanskoj oblasti, da provede zakon koji zabranjuje promidžbu homoseksualnosti među maloljetnicima kao dio nacionalnog napora, zaštite djece od rane seksualizacije, i srodnih štetnih zdravstvenih posljedica.

Godine 2009. Irina Fedotova, lezbijska aktivistica, podnijela je tužbu protiv Rusije kod UN-ova Odbora za ljudska prava, koji prati provedbu 1966 Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima (ICCPR). Uhićena je i kažnjena zbog stajanje ispred srednje škole s plakatima s natpisom “Homoseksualnost je normalna” i “Ponosna sam na svoju homoseksualnost – pitajte me o tome”, i to sve pred srednjom školom koju su pohađala djeca od 10 do 17 godina.

UN-ov Odbor je odlučio da je Fedotova “nije napravila nikakvu javnu aktivnost usmjerenu na uključivanje maloljetnika u bilo koju određenu seksualnu skupinu ili zagovarala ikakvu posebnu seksualnu orijentaciju”, te da je to tek “izražavanje svog seksualnog identiteta i traženje razumijevanje za to.”

Odluka odbora, poznata kao “gledišta”, jer ona nije ni obvezujuća niti provediva, otkrivena je 30. studenog, a dolazi u vrijeme kada se Ruska Federacija široko optužuje za zabranu promidžbe homoseksualnosti među maloljetnicima, koju su donijele neke oblasti i zajednice u zemlji. Sličan zakon se razmatra na saveznoj razini.

Ustav Ruske Federacije, prema ruskom Ustavnom sudu, omogućuje zabrane promidžbe homoseksualnosti među maloljetnicima da bi se sačuvalo zdravlje i moral.

Godine 1966. Ugovorom o građanskim i političkim pravima prema kojemu je tužba donesena, slično navodi očuvanje javnog zdravlja i morala, kao jedan od tri razloga na kojima državna strana može ograničiti slobodu govora. Odbor za ljudska prava, formiran temeljem tog ugovora, ne slaže se s ruskim Ustavnim sudom o tome je li homoseksualnost je dovoljna moralna, te glede zdravstvene skrbi, kako bi se ograničila sloboda govora.

Unatoč razlikama među članicama UN-a o homoseksualnosti, kao i nepostojanju bilo kakva spomena homoseksualnosti, u ugovoru u kojem se gura nadzor, Odbor temelji svoju obrazloženje o “razvoju” prirode moralnih standarda.

Navodeći svoju interpretaciju iz Ugovora 1966. g., objavljenu u neobvezujućem dokumentu prošle godine, poznatu kao opći komentar 34, Odbor smatra da ograničenja govora “u svrhu zaštite morala se mora temeljiti na načelima, koja ne proizlaze isključivo iz jedne tradicije “te da bi se izbjegla diskriminacija, ona se moraju temeljiti na “objektivnim kriterijima”. Odbor je utvrdio da je Ryazan-ska zabrana promocije homoseksualnosti među djecom, neispravna u oba slučaja.

Rusija tvrdi da zakon nije utjecao na privatno ponašanje Fedotove na bilo koji način, te da je svrha zakona, zaštiti maloljetnike od “poremećaja njihovog duhovnog, mentalnog, fizičkog i društvenog razvoja.” No UN-ovi stručnjaci kažu da čak i ako je svrha Fedotove bila uključenje djece u stvar homoseksualnosti, to ‘ne bi opravdalo ograničavanje njezina govora’.

Zakoni o zabrani promidžbe homoseksualnosti među maloljetnicima kako je rutinski provode ruske vlasti, kao što su otkrile dvije celebrity dive; Madonna je suočena s tužbom nakon što je izrazila potporu homoseksualnim prava tijekom nedavne turneje. Ovog tjedna, Reuters je izvijestio da je i Lady Gaga bila suočena sa sličnim djelovanjem, jer ona nije bila dosljedna na koncertu u St. Petersburgu u nedjelju.

M.Skitić/hu-benedikt.hr

Izvor(i): Stefano Gennarini/C-FAM | Benedikt

Odgovori

Skip to content