U HAAGU NIJE JOŠ GOTOVO

Predstavljena Vjera u sjeni politike – 5. knjiga  – ZAGREB, 14. prosinca; Jučer je u Dvorani Vijenac već uobičajeno predstavljen peti nastavak serijala knjiga Vjera u sjeni politike autora Damira Borovčaka, urednika i voditelja istoimene mjesečne emisije koja se već više od 11 godina emitira svake četvrte nedjelje u mjesecu u eteru Radio Marije.

{jathumbnail off}

Predstavljanje je vodio glavni urednik Radio Marije, pater Stjepan Fridl, koji je objasnio osnovne postavke i razloge emitiranja takve emisije te istaknuo kako za vjernike vjera nikada i nikako ne može biti u sjeni bilo čega. Naslov emisije neka ne zavara, jer sadržaj i najnovije knjige nudi posve nešto drugo, nudi zalaganje za istinu, u nadi da će jednom doći vrijeme kad će politika dospjeti u sjenu vjere.

Biskup mons. dr. Mile Bogović istaknuo je i povezao autora sa njegovim zalaganjem u rasvjetljavanju povijesnih činjenica i okolnosti kao uzroka kasnijih događanja, pa je tako istaknuo njemu bliske događaje u Zrinu i Gvozdanskom, koje je autor Borovčak obradio u svojim ranijim emisijama i knjigama, ali i početak zločina u Vukovaru još davne 1848. godine kao i ubojstvo svećenika i župnika Antuna Grahovara u Sisku na početku srpske pobune 1990.g. Zaključio je kako autor dobro raspoznaje izvore iz kojih se redovito puca na sve što je hrvatsko i katoličko.

Akademik Josip Pečarić, uz napomenu kako se dugo poznaje s autorom Damirom Borovčakom, usredotočio se na posljednji tekst tiskan u knjizi, koji je vezan uz njegov prijedlog i pisma hrvatskom predsjedniku vlade da se general Gotovina predloži za Nobelovu nagradu za mir. Njegova su pisma uslijedila zbog obrane generala prije izricanja presude u Haagu iz poznatog razloga dokazivanja kako su Oluja i general Gotovina spriječili ponavljanje zločina u Srebrenici na području Bihaća, čije se područje pred Oluju nalazilo u potpunom srpskom okruženju i bezizglenoj situaciji. Time otpada svaka optužba za udruženi zločinački podhvat, prema prvostupanjskoj presudi. U zaključku je naveo svoje razmišljanje i činjenicu kako u Haagu nije još sve gotovo, jer je i dalje upitna presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima na čelu s generalom Slobodanom Praljkom, a time i optužbe Hrvatskoj za rat u BiH.

Autor Damir Borovčak zahvalio se svima naznočnima, koji su po izuzetno hladnom vremenu došli na predstavljanje njegove knjige. Zahvalio je svim svojim predstavljačima i istaknuo njihove zasluge i zalaganja na širenju hrvatske istine, svatko na svom polju djelovanja. Borovčak se suglasio i potvrdio da dijeli Pečarićevo mišljenje da u Haagu nije još uvijek sve gotovo u svezi optuživanja Hrvatske, sve dok se ne razriješi sudbina šestorice Hrvata iz BiH. Podsjetio je posebno na izvanredan, antologijski završni govor obrane generala Slobodana Praljka i njegovih preko dvadesetak knjiga dokumenata o ratu u BiH, s naglaskom na svjetski podmetnutu laž o Hrvatima kao krivcima za rušenje mosta u Mostaru, koju je general Praljak argumentirano demantirao istraženim protudokazima u posebnoj knjizi.

Na posljetku Borovčak je zahvalio i mladim glazbenim umjetnicama Marti Musap i Branki Pleština, studenticama Muzičke akademije koje su pod vodstvom prof. Eve Kirchmayer Bilić već i ranije rado nastupale na misnim slavljima za zatočene generale u Haagu, u vremenima kad nije uvijek bilo jednostavno naći izvođače za takve nastupe.

(db)
Fotografije: LJubomir Škrinjar

Odgovori

Skip to content