SAD pojačao sankcije Iranu – Sprema se vojno rješenje?

Izrael želi inspekcije Irana, a ne dopuštaju vlastite  –  SAD je uveo dodatne sankcije za Iran i njihovih sedam tvrtki i pet povezanih znanstvenika, radi ‘povećanja sposobnosti obogaćivanja’ urana, prenose mediji.

IAEA spremna za nove inspekcije

‘Te tvrtke i pojedinci su izabrani, jer su opremali iransku vladu sredstvima, tehnologijom i uslugama koje su povećale sposobnost Irana da obogaćuje uran’, izjavila je glasnogovornica State Departmenta, Victoria Nuland. Svemu je kriv ‘rad na razvoju nuklearnog programa’.

Među sankcioniranima je i Fereydoon Abbasi-Davani, direktor AEOI-a (organizacije za atomsku energiju Irana) jer je umiješan u razvoj ‘aktivnosti povezanih s iskopavanjem urana i njegovim obogaćivanjem’, prenosi Al Jazeera. Inspektori Un-ove IAEA-e (Međunarodna agencija za atomsku energiju) došli su u Iran s namjerom nove inspekcije postrojenja.

SAD i Izrael ‘provociraju’, a sami ne daju inspekciju svojih postrojenja

SAD i Izrael su posebno zainteresirani za ovakve inspekcije jer vjeruju u ‘proizvodnju nuklearne energije za oružane svrhe’, a zanimljivo – niti jedna od ove dvije države ne dopušta inspekciju vlastitih postrojenja – SAD čak otvoreno testira atomske bombe. Vojno rješenje se već dugo vremena spominje kao ‘moguće’ i čini se da je izraelski lobi sve bliže toj opciji.

IAEA već godinu dana traži pristup postrojenju Parchin u kojem se navodno vode eksperimenti povezani s proizvodnjom nuklearnog oružja, podsjetio je AP. Iran je više puta ponovio da je Parchin samo vojni objekt. Kritički vođeni analitičari tvrde kako je ovo samo jedan od koraka ka daljnjem pritisku na Iran i da je pitanje trenutka kada će sve kulminirati što protivnici iranskog režima zapravo i žele isprovocirati.

Autor: Ratko Martinović/dnevno.hr  Photo: Wikipedia    

Odgovori

Skip to content