Kome smeta Davor Bernardić?

VODA NA MLIN OZBILJNIM GRADONAČELNIČKIM KANDIDATIMA   Kome to sada smeta Bernardić? Onima koji se nisu i nikad neće kandidirati za čelnika gradske organizacije, onima koji “ne talasaju”,

onima koji su s figom lijeve ruke u džepu prije samo mjesec dana na sjednici gradskog odbora SDP-a digli desnu ruku ZA Bernardića kao kandidata SDP-a za gradonačelnika…{jathumbnail off}

Je li grijeh imati ambiciju postati čelnik zagrebačkog ogranka najjače stranke u Zagrebu? Je li grijeh imati ambiciju postati gradonačelnikom Zagreba? Mnogi od nas ponekada požele biti gradonačelnik. Učini nam se na trenutak da bi mogli nešto nabrzinu promijeniti nabolje. Ali tko od nas usitinu želi živjeti kao grardonačelnik?!? Koliko ih uostalom ima realne šanse postati gradonačelnikom?

A što ato donosi posao gradonačelnika? Radno vrijeme od 0 do 24, ili barem od 7 do 24. Stalno pred kamerama i mikrofonima: na sjednicama, otvaranjima raznih priredbi ili zdanja, pri davanju izjava. Nebrojni sastanci, dogovori, pod stresom odgovornosti za sve što se desi u gradu, barem one zapovjedne. Ni zijevnut ne možeš, ni nos počeškat, a da to kamere ne zabilježe. A onda još kampanje za izbore. Oporba i novinari koji samo čekaju da ti smjeste, da te navedu na tanak led. Još im se povremeno pridruže i stranački kolege poput domaćih izdajnika. Ma tko bi poželio takav život?! Je li plaća od dvadeset tisuća kuna primjerena za takav tempo i takva odricanja?

Davor Bernardić ima realne šanse postati gradonačelnikom. Mlad je, visok i naočit, uspješan, inateligeantan i tolerantan za razliku od mnogih političara “stare garde”. Davor je i hrabar. Drznuo se kandidirati za predsjednika gradskog SDP-a i pobijediti favoriziranog Ivu Jelušića na kojeg je tipovala većina utjecajnijih SDP-ovaca. I ne samo tipovala nego se i slikala na Jelušićevim predstavljanjima. Ti su unutarstranački izbori bili demokratski da ne mogu biti demokratskiji. Po principu “jedan član – jedan glas”.

Je li se Zoki uplašio anketa?

Kome to sada smeta Bernardić? Onima koji se nisu i nikad neće kandidirati za čelnika gradske organizacije, onima koji “ne talasaju”, onima koji pod pseudonimima “visok izvor iz SDP-a” ili “naš dobroobaviješteni izvor”, ali uvijek bez imena i prezimena, doturaju medijima delegirano ili samoinicijativno negativne informacije o Davoru Bernardiću, onima koji su s figom lijeve ruke u džepu prije samo mjesec dana na sjednici gradskog odbora SDP-a digli desnu ruku ZA Bernardića kao kandidata SDP-a za gradonačelnika, onima koji su ubijek blizu no nikada na vrhu pa zato mrze sve koji se drznu probati. Takvih ima dosta u našim strankama. I novinari koji objavljuju informacije dobivene od bezimenih članova stranke, koje niti ne moraju biti istinite, otvoreno se stavljaju na stranu protivnika Davora Bernardića.

No, pitanje svih pitanja je što o svemu misli Zoran Milanović. Nedajući instantno podršku Bernardiću možemo posumnjati da Bernardić nije Zokijev (prvi) izbor. Još više baca sumnju to što se ne oglašava niti ministar Rajko Ostojić s čijom se kandidaturom kalkulira u javnosti. Je li se Zoki uplašio anketa?

Točno je da je Bernardić mlad, ako je mlad netko u Isusovim godinama, ali točno je da je i dugo u stranci i politici. Rano je krenuo. I nikome nije smetao njegov politički uspon sve dok se nije drznuo. Smatra li Zoki da neki drugi kandidat ima veće šanse? Bez obzira na to što je Bernardić glatko pobijedio na najdemokratskijim unutarstranačkim izborima i bez obzira što je jednoglasno nedavno potvrđen za gradonačelničkog kandidata od svih članova gradskog odbora stranke. Ako smatra, onda je i sam Zoki hrabar. Treba biti hrabar da samo četiri mjeseca prije objave lokalnih izbora guraš kandidata koji nema podršku članstva i slabije kotira “u bazi” od legalno i legitimno izabranog Bernardića.

U vrijeme kada nezaposlenost raste, a gosodarstvo još nije dobilo očekivani i obećavani zamah, kada ministar Linić bjesomučno spominje porez na nekretnine koji, da je i najpravedniji, negativno odjekuje u javnosti, kada se najavljuje ukidanje dodataka na plaće državnih i javnih službenika, smatra li Zoki da neki drugi kandidatSDP-a ima veće šanse od Bernardića?! Neki drugi kandidat koji se nije niti kandidirao za predsjednika gradske organizacije i koji nije jednoglasno izabran za gradonačelničkog kandidata na gradskom odboru stranake.
Ovakva situacija, osim ako nije način da se održe tenzije i prisutnost u medijima u predizborno vrijeme, samoa tjera vodu na mlin drugim ozbiljnim gradonačelničkim kandidatima.

Autor: Josip Hren/dnevno Photo: Pixsell

Odgovori

Skip to content