Što se (i tko) zapravo krije iza zadnjeg manevra Mirjane Rakić

Neka gospođa Rakić miruje, ali očito je da zahtjevom za razrješenjem želi izazvati određenu pomutnju, rekao nam je Olujić

Podnošenje ostavke Mirjane Rakić samo je spin kojim se želi spasiti ostale članove Vijeća, a cijela hajka je kako bi se s nepoštivanja zakona fokus usmjerio na političke razloge, kazao je bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić u razgovoru za portal Direktno.hr o pozadini zahtjeva Rakić za njenim razrješenjem.

“Ne znam zašto se radi cirkus oko te žene, pa to je umirovljenica. Ona je u zasluženoj mirovini prema tome neka miruje. To bi joj bilo bolje nego da izaziva probleme u javnosti koji uopće nisu problemi”, rekao je Olujić te dodao:

“Rakić pokušava sada loviti u mutnom na način da isturi sebe da bi spasila neke druge iz Vijeća za elektroničke medije. Ne smijemo zaboraviti da izvješće Vijeća nije bilo prihvaćeno. Prema tome, neka gospođa Rakić miruje, ali očito je da ovime želi izazvati određenu pomutnju kako bi olakšala poziciju onoj struji koju predstavlja. I sama je priznala da je svojevremeno radila za zaloglasnu službu državne sigurnosti, Udbu”, objasnio je Olujić.

Dakle, Rakić, čini se, svojim manevrom pokušava na položaju ostaviti ostale članove Vijeća koje je postavila bivša lijeva vladajuća garnitura, a među njima su: Damir Hajduk, Suzana Kunac, Vesna Roller, Gordana Simonović (zbog čijeg je sukoba interesa čitavo Vijeće i ‘palo’ u izvješću) te Robert Tomljenović.

Olujić kaže kako Rakić pokušava sve prebaciti na politiku međutim, kako kaže, temelj problema leži u pravnim i profesionalnim razlozima.

“Pravni razlozi su ti što o Vijeću odlučuje Vlada, a Vlada je odlučila nakon izvješća koje je poražavajuće za Vijeće kojem je ona na čelu. Druga je stvar da su kršili zakone koji su kognitivne prirode, obvezujuće prirode. Odvajanjem komercijalnog programa od javnog interesa propuštali su obavljati svoju ulogu. Zakoni se moraju poštivati, a gospođa Rakić ih je provodila tamo gdje je njoj odgovaralo i ljudima koji su je tamo instalirali” ustvrdio je Olujić.

Također, osvrnuo se na činjenicu da jako malo ljudi razumije kako je ovladavanje Vijećem ujedno i jedina poluga ovladavanja utjecajem na komercijalne televizije.

“Gospođa Rakić je posegnula za onim što je nezabilježeno u novijoj hrvatskoj povijesti, čak ni u ratu nije dolazilo do privremenog gašenja rada televizije. Tu je svoju moć iskoristila kada je na tri dana ugasila Z1 televiziju zbog emisije u kojoj je na benigni i provokativni način voditelj inicirao određena pitanja koja su itekako od interesa kako javnosti tako i Republike Hrvatske”, rekao je bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić za Direktno.hr.

Članica Simonović primala paću i naknadu
Podsjetimo, u Vijeću je tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine.

Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer, kako se navodi u obrazloženju odluke, “člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano je da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano”.

Povjerenstvo navodi kako je u isto vrijeme primala plaću i naknadu, na što nije imala prava te je Gordani Simonović izrekla sankciju u iznosu od 12.000 kuna.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content