Predviđanja: ‘U 2013. novi veliki rat – onaj između Kine, Japana i SAD-a!’

Japanci danas smatraju kako je otočje Senkaku njihovo, isključivo iz razloga što ih je okupirao SAD i to nedvojbeno znači da su ostali pod japanskim vlasništvom.

{jathumbnail off}Tajvan pak želi dokazati kako je otočje po Ugovoru iz Shimonosekija njihovo jer je smatrano kao vlasništvo tadašnje Formoze dok se Kinezi pozivaju na povijesne mape (još od 1372.) i Deklaraciju iz Potsdama u kojoj je jasno definiran japanski teritorij, a otoci nisu navedeni.

Kinesko-japanski sukobi oko otočja Senkaku (Diaoyu) ne jenjevaju, pa su tako kineski borbeni avioni letjeli u neposrednoj blizini japanskog zračnog prostora u ponedjeljak, 24. prosinca.

Slučajno ili ne, manevar se događao u trenucima proglašavanja Shinza Abea na mjesto novog premijera. Hugh White, profesor Australskog nacionalnog sveučilišta i bivši službenik Ministarstva obrane smatra kako je ovo samo još jedan znak da su zemlje blizu rata, prenosi Business Insider. Također, zbog upravljačke strukture spornog otočja, u sukob bi mogao biti uvučen i SAD.

U svom članku za Sydney Morning Herald, White navodi da je ovo tipično stanje koje kroz povijest vodi do ratova, iako u ovom konkretnom slučaju rat nikome nije u interesu. ‘Sam rat bi mogao biti dugotrajan, težak i remeteći za geopoličku scenu, a trenutno je iznimno problematično razmišljati o ratu između tri najbogatije svjetske države od koje dvije posjeduju nuklearni arsenal’, smatra White.

‘Kina testira strateški položaj SAD-a u Aziji’

‘Sukob je zapravo kineski izazov SAD-u na Tihom oceanu, a Obama je ukazao Pentagonu ulazak u Aziju kao odgovor na rastuću snagu Kine. Polaganje prava na Senkaku, niz malenih otočića u Istočnom kineskom moru, kineski je način testiranja američke pozicije’, zaključuje White.

Prije svega par dana smo svjedočili dogovoru SAD-a i Južne Koreje o ustupanju dalekometnih bespilotnih letjelica tipa Global Hawk što je također jedan od načina jačanja američke pozicije u strateški bitnom sektoru. Kako ovaj tip letjelica ima sposobnost radarskog i optičkog nadzora čak i kroz oblake na visini od 20 kilometara jasno je da će vrlo dobro poslužiti špijunaži kineskih snaga u slučaju sukoba.

Stoljetni spor Japana, Kine i Tajvana

Kao što smo već pisali – uzrok svemu je nenaseljena skupina otoka oko kojih se spore Japan, Kina i Tajvan. Japanski naziv za otočje je Senkaku, kineski Diaoyu, a tajvanski Tiaoyutai. Kako ih je SAD okupirao sve do 1972., kada ih prepuštaju Japanu, Amerikanci su temeljem Sporazuma o zajedničkoj kooperaciji i sigurnosti obvezni pružiti vojnu podršku otočju što dodatno otežava ionako tešku situaciju. Otoci sami po sebi nemaju stanovništva, no imaju ono daleko bitnije – naftu, minerale, zemni plin i ribu. Nalaze se u istočnom kineskom moru i sadrže pet otoka i tri hridi, veličine od 800 m2 do 4.32 km2.

Spor je započeo još 1895. tijekom prvog kinesko-japanskog rata gdje Japan zauzima otočje i integrira ih u oblast Okinawe pod opaskom da su otoci “ničija zemlja” što su zaključili kroz jednogodišnji nadzor, te “ne postoje dokazi da su ikada bili pod jurisdikcijom Qing dinastije”. Ugovorom iz Shimonosekija Kina cesijom (pravni alat predaje zemlje u tuđe vlasništvo) Japanu daje otok Formozu (današnji Tajvan) i sve njegove posjede. Nije posve jasno jesu li i ti otoci zahvaćeni ugovorom. 1945. Sporazum iz San Francisca Japanu poništava sve dotadašnje sporazume, pa tako i ovaj iz Shimonosekija.

Japanci danas smatraju kako je otočje njihovo, isključivo iz razloga što ih je okupirao SAD i to nedvojbeno znači da su ostali pod japanskim vlasništvom. Tajvan pak želi dokazati kako je otočje po Ugovoru iz Shimonosekija njihovo jer je smatrano kao vlasništvo tadašnje Formoze dok se Kinezi pozivaju na povijesne mape (još od 1372.) i Deklaraciju iz Potsdama u kojoj je jasno definiran japanski teritorij, a otoci nisu navedeni.

Sukobi traju godinama

Što se tiče povijesti sukoba on traje još od 2004. i zabijanja autobusa u kineski konzulat u Osaki od strane japanskih desničara. Sve se produbljuje japanskim bušenjima u tom području zbog potrage za naftom. Na političku razinu slučaj podiže američki veleposlanik u Japanu Thomas Schieffer koji teritorij naziva “japanskim posjedom”. 2008. počinju aktivistički projekti, a Japanci sve učestalije zatvaraju putnike iz “zalutalih” brodova. Domino efektom sve prelazi u demonstracije i napade na kineske i japanske trgovine diljem dviju država.

Proteklih dana sukob je u potpunosti kulminirao. Kina je napravila novu kartu sa spornim otocima u svom vlasništvu i poslala ih u UN dok je Japan danas odgovorio kako će “otočje braniti zajedno sa SAD-om”. Panasonicova, Canonova i Toyotina tvornica su zapaljene u kineskoj Qingdao pokrajini, Japanci su napadani na ulicama, a prosvjednici masovno pozivaju na rat. Što će biti sljedeće vidjet ćemo narednih dana, a situacija je sve samo ne pod kontrolom. Kako je problem preopširan sumnjamo da će biti riješen u skoro vrijeme, a dvije solucije su zasad najoptimalnije – međunarodna arbitraža ili pravna formulacija otoka kao “ničije zemlje”.

Izvor: Ratko Martinović/dnevno Photo: Daily Telegraph

Odgovori

Skip to content