Zoran Milanović – prvi problem suvremene Hrvatske

Stand up komičar Zoran Milanović brutalno je zgazio Zlatka Komadinu, “velikog ljenjivca s Kvarnera”, na unutarpartijskim izborima za vođu Srba u Hrvatskoj. I tako je, napokon, Milanović postao ono što je oduvijek želio biti – Svetozar Pribičević!

Kad je već politiku “Srpske demokratske partije” (pravo značenje kratice SDP) okrenuo od Račanove velikojugoslavenske orijentacije ka velikosrpskoj, onda je morao riješiti problem Komadine, koji se unutar velikojugoslavenske orijentacije zalagao za “pojačane hrvatske sadržaje”. Ono što je zanimljivo je da je Komadina u Rijeci, tom propalom bastionu koncepta “micro YU” (na partijskom jeziku – “Jugoslavija u malom”) osvojio 300 glasova članova SDP-a?! Izdajnički i mizerno, ali to je danas partija na klackalici između srpstva i jugoslavenstva!

Osnažen bezveznom pobjedom, Milanović će nastaviti s medijskim ispadima prepunim baroknih bedastoća, no svoj osnovni cilj, rušenje aktualne, slabašne Oreškovićeve vlade, mogao bi vrlo lako ostvariti, ne zbog svojih vrlina (kojih uopće nema – osim volje za moć!) već zbog udbaške infiltracije u svim strankama vladajuće koalicije. Milanović želi gledati sebe na televiziji – kako bi mogao idući dan demantirati ili pojasniti što je rekao ili mislio (a svi znamo da govori gluposti i da ništa ne misli!). Čovjek koji tako iskreno i duboko voli samo svog jedinog sebe – i, povremeno, partijske pionirke! – zaslužuje tek – sobu ogledala!

Na žalost, potkopavanje slabašne vlade, s premijerom koji ne zna hrvatski (za razliku od prethodnog koji nije znao zašto uopće postoji “slučajna Hrvatska”?!), nastavlja se sa svih strana. Umjesto da se povuče bizarna kandidatura “gospođe ministarke” Vesne Pusić za tajnicu Ujedinjenih naroda, svi gledaju negdje drugdje, a ona radi po svom, uvijek u dogovoru s Budimirom Lončarom, Londonom i Beogradom. Umjesto da se uhiti Ranko Ostojić i pokrene istraga protiv njegovog antihrvatskog djelovanja dok je bio ministar unutarnjih poslova, on je predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku, kako bi mogao nadzirati sve one koji bi ga željeli strpati u zatvor zbog veleizdaje!

Umjesto da se privede Kotromanović zbog veleizdaje tijekom namjernog urušavanja borbene sposobnosti Hrvatske vojske, taj bivši ministar baulja po Americi i šalje nekakva nesuvisla priopćenja. Na žalost, bez uhićenja i trenutnih temeljitih istraga, svega što je napravila Milanovićeva srpsko-jugoslavenska vlada tijekom četiri godine izdaje nacionalnih interesa, sve će se dodatno zakomplicirati. Naime, cilj Zorana Milanovića (i Budimira Lončara) je umnogostručiti kaos, koji je odlično pripremio dok je bio na mjestu “slučajnog premijera”, forsirajući zaduživanje zemlje do točke sloma!

Napadi na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića najgluplji su potez (u oštroj konkurenciji!) iza kojeg stoje Zoran Milanović i Vesna Pusić. Naime, napali su, vjerojatno, jedinog ministra u aktualnoj vladi koji ima zaista čvrste stavove i kojeg njihovi napadi samo jačaju! Za očekivati je vrlo brzo nagli zaokret u retorici prema njemu…

Ono gdje je “gospođa ministarka” Pusić odigrala jak potez dodjeljivanje je šuplje titule Europske prijestolnice kulture 2020. Rijeci, jer će se tako pojačati promičbeni pritisak na “Jugoslaviju u malom”, kako bi postala “velebna prestonica srpske kulture na Kvarneru”, uz “srpski Dubrovnik, srpski Zadar, srpski Knin i srpsku Istru”!

Dovoljno je navesti da se priprema kazališni “Festival malih scena”, od 3. do 10. svibnja, za kojeg je selektor Bojan Munjin. On je rođen u Ljubljani, školovan je u Zagrebu, a živi u Zagrebu i Beogradu i čest je član žirija na srpskim kazališnim festivalima! Onda ne iznenađuje ni da će Riječani moći vidjeti kao predsjednicu žirija uglednu srpsku glumicu Svetlanu Bojković, da će se festival otvoriti s predstavom Lenke Udovički, čiji je otac Lazar bio sekretar vlade Socijalističke Republike Srbije, te diplomat, a čija je sestra Kori bili ministrica ekonomije u srpskoj vladi, te guverner Narodne banke Srbije! Ne iznenađuje da je muž Lenke Udovički, hrvatsko-srpski glumac nepoznate etiologije, Rade Šerbedžija, čije je srce oduvijek malo jače kucalo za Srbiju.

U Rijeku će doći i “Teatar Zvezdara”, s predstavom u režiji Voje Brajovića (bio je ministar kulture Srbije, oženjen je Milicom Mihailović, kćerkom velikog velikosrpskog pisca i akademika SANU, Dragoslava Mihailovića!), te šabačko i Narodno pozorište iz Beograda. “Ća će lepo da se družimo! Ko nas bre zavadi! S ča i bre do FiYUme, srpske prestolnice kulture 2020!”

Tko izdrži “Festival malih scena”, čeka ga ubrzo festival knjiga i časopisa Kičma (na hrvatskom – Kralježnica!) koji će otvoriti veliki srpski pisac Dragan Velikić, svojevremeno srpski veleposlanik u Beču!

Sve ovo omogućio je Zoran Milanović svojom srpsko-jugoslavenskom vladom na tragu nekih davnašnjih ideja Svetozara Pribičevića (ministar unutarnjih poslova, pa kulture (!?) Kraljevine Jugoslavije). Puštajući demone jugoslavenstva da bauljaju Hrvatskom, Milanović je postao prvi problem suvremene Hrvatske, nadmašivši čak i podmuklog Ivu Josipovića! No, tko glumata Svetozara Pribičevića mora paziti da ne završi kao taj hrvatski velikosrbin! Naime, Pribičević je u jednom trenutku postao problem kralju Aleksandru, koji ga je 1929. dao uhititi i dvije godine ga je držao u izolaciji u Beogradu, prije no što mu je dopustio da ode u emigraciju. Pribičević, koji je bio nesuporedivo inteligentniji od našeg stand up komičara, odužio se smrdljivoj kraljevini razornom knjigom “Diktatura kralja Aleksandra”, koju je napisao na francuskom, da ga “ceo svet razume”! On je, u “Pismu Srbima”, napisao što je tadašnja Jugoslavija (a ni one poslije, uključujući Titinu i Miloševićevu, nisu se, puno odmakle od njegovih riječi!): “Najgori, najpokvareniji i najnedostojniji režim pod nebeskim svodom”.

F. Perić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content