BREŠANOV SEKSUALNI ODGOJ, OD BUŠENJA PREZERVATIVA DO SILOVANJA I PEDOFILIJE!?

Nisam, i nije mi ni na kraj pameti pogledati Radmanovim tv-fanfarama najavljivanu Brešanovu ‘Svećenikovu djecu’, sasvim dovoljno mi je ono što mi je ispričao jedan moj liberalno odgojeni mladi prijatelj, student prve godine fakulteta….; i previše!

{jathumbnail off}Evo, ukratko, kakvi su njegovi ‘umjetnički’ dojmovi o tom nesuvislom Brešanovu filmu koji je toliko reklamiran da će ga naša Zlatarica vjerojatno predložiti za nominaciju regionalnog ‘Oscara’…..

Ili će ga možda ‘naš čika Jovo’ uvrstiti u vizualnu, didaktičku literaturu ‘rodno-spolnog’ odgoja u jaslicama, dječjim vrtićima, pučkim školama!?

Pa, pođimo ‘umjetničkom doživljaju’ ususret:

U samom početku, priča moj mladi prijatelj, prvih desetak minuta filma čovjek se može čak i nasmijati nekim uvjetno rečeno komičnim scenama ali kratko nakon toga lascivna komedija bušenja prezervativa pretvara se u rigidni crni humor koji kako film napreduje postaje(tendenciozno) sve crnijim e da bi se na kraju pretvorio u pravu ljudsku tragediju, nimalo smiješnu i nimalo ‘poučnu’.

Od komediji na kraju ni ‘K’ nije ostalo!

Počelo je dakle s prezervativima čije bušenje veoma ‘stručno’ organizira i obavlja nadobudni mladi svećenik zbog ‘poboljšanja’ nataliteta njegova ‘malog mista’ da bi se nastavilo s pobačajem i sugeriranom pedofilijom odnosno svećeničkim bludom pa ostavljanjem neželjene novorođenčadi na pragu crkve te maloljetničkom trudnoćom(13-godišnjakinje, članice crkvenog zbora!) za čiju trudnoću je ‘odgovoran’ ostarjeli pop-bludnik, sedamdesetogodišnjak!?

Zatim slijedi ‘gemišt’ maloljetničkog suicida, mentalne bolesti, braniteljskog PTSP-a(?), ksenofobije i sličnih bolesnih konstrukcija u jednakoj Brešanovoj glavi….pravi horror umotan u nezaobilaznu svećeničku halju!

I na kraju kao začin svemu, u ‘naše malo misto’ stiže i presvijetli otac-biskup zabrinut za svoje zabludjelo stado i to ni manje ni više nego na sjajnoj-luksuznoj jahti koja podsjeća na Sanaderov omiljeni brod ‘Malo vitra’.

Nimalo slučajno pače tendenciozno, redatelj nam ovim glamuroznim detaljem hoće zorno predočiti raskošni standard kojeg uživaju, eto, nezasitni crkveni dostojanstvenici u našem jadnom društvu u kojem obični ljudi vegetiraju na rubu životne egzistencije; dakako!!

Dakle, film je totalna ‘papazjanija’ svega i svačega, filmska radnja je bez glave i bez repa, puna nemorala i seksualnog bluda tendenciozno pripisanog a kome bi drugo kad je ‘filmski umjetnik’ kalibra Vinka Brešana u pitanju, nego Katoličkoj crkvi!?

Opet, tko zna, možda je i Vinkov ćaća imao taj peh(ili sreću!?) pa ‘naletio’ na nekakav probušeni prezervativ…pa, zahvaljujući takvom ‘sretnom pehu’ naša kulturna baština postala je još bogatijom za jedan ‘umjetnički uradak visokog kulturnog dometa’ koji bi našem otkačenom reži-seru mogao donijeti i laskavu titulu filmskog ‘Oscara’; mo”š mislit!

I što reći na kraju nego:

‘Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko’!

I tko to ‘umjetničko djelo’ financira?

– Pa, vjerojatno Zlataričino ministarstvo kulture, dakle, u pitanju je uvjetno rečeno državni novac iz džepa nas, poreznih obveznika, dobrim dijelom katoličkih vjernika. Koliko se samo novca troši za tv-reklamu tog filma teško je reći…a ta je učestalija od reklame za preparat ‘L-direct’ koji služi za seksualnu potenciju!

Zanimljivo, Crkvi se zamjera što lecima upozorava na promiskuitetni ‘čika Jovin zdravstveni odgoj’, Karolini Vidović-Krišto ‘radmanovci’ prijete otkazom zbog toga što opravdano upozorava javnost na opasnost pedofilije a ta ista, Radmanova dalekovidnica, šakom i kapom, slikom i zvukom, besplatno reklamira ovu Brešanovu crnu komediju, karakteristika pravog horrora!

Nedavno je poznati francuski glumac i redatelj Gerard Depardieu zbog visokog poreza iz Francuske pobjegao u Belgiju, zatim u Rusiju a jučer mu je čak i ruski predsjednik Vladimir Putin svečano uručio rusku putovnicu.

Hrpu novca Depardieu je ‘zaradio’ ipak iz državne blagajne jednako kao što će, ili već je, ‘zaradio’ i Vinko Brešan; Francuz za istinsku filmsku umjetnost a Brešan za svoju lascivnu priču o probušenim prezervativima, pobačajima, svećeničkim silovanjima i pedofiliji!

I neće on trebati bježati u Rusiju jer ga Hrvatsko ministarstvo kulture i Radmanova dalekovidnica obasiplju ‘darovima’ prikupljenim iz džepova nas, poreskih nesretnika.

Eeee, ipak je velika razlika između Depardieu-ove istinske filmske umjetnosti i ovog Brešanovog ‘umjetničkog otpada’!

damir kalafatić/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content