Raspad Europske unije: Nijemci bježe u Tursku, Španjolci u Latinsku Ameriku….

SVI ODLAZE, HRVATI STIŽU   Nakon Španjolaca i Portugalaca koji za boljim životom odlaze u Latinsku Ameriku, odnedavno i najbolje stojeća europska ekonomija počinje gubiti svoje stanovništvo.

Boom potražnja za turskim jezikom evidentiraju elitne škole u Berlinu i centri za strane jezike na svim sveučilištima u Njemačkoj. Europa, čini se, više nije poželjna nikome.

Njemačka novina Bild Zeitung ukazuje na novi trend u Njemačkoj – učenje turskog jezika. Boom potražnja za turskim evidentiraju elitne škole u Berlinu i centri za strane jezike na svim sveučilištima u Njemačkoj. Dok se Europska unija suočava s recesijom, a Njemački BDP bilježi u 2012. rast od mršavih 0,5 posto, Turska bilježi četverostruko bolje rezultate. U 2011. turski je BDP narastao za nevjerojatnih 11 posto. Zbog toga se Njemačka suočava s obrnutim trendom nego što je bio proteklih godina, odlaskom stranaca, ali i domicilnog stanovništva u potrazi za boljim životom.

Mladi bježe iz EU u Tursku, Brazil, Argentinu...

Podaci pokazuju da se čak 57 posto Turaka želi iz Njemačke vratiti u Tursku, da 5000 njemačkih tvrtki žele ulaganja u Turskoj. U listopadu 2010. godine njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da multikulturalizam nije uspio. Demografska depopulacija u Europi prema P. Buchananu dovest će do ‘smrti Zapada’. To potvrđuju sve veće frustracije kako useljenika, tako i domicilnog stanovništva u zemljama članicama EU.

>>> Meksikanci iz SAD-a po posao idu kući, Španjolci masovno hrle u Latinsku Ameriku

U Španjolskoj, gdje je stopa nezaposlenost prešla 26 posto, sve više mladih odlazi u Latinsku Ameriku u potrazi za poslom. Za razliku od Europe, Argentina, Brazil i druge južnoameričke države bilježe impresivne stope rasta.

S druge strane, broj nezaposlenih u 17-članoj eurozoni, čije stanovništvo doseže približno 330 milijuna, u studenome je dosegnuo gotovo 19 milijuna, pri čemu se ‘vojska’ nezaposlenih samo u proteklih godinu dana povećala za daljnjih više od dva milijuna, pokazuju Eurostatovi podaci.

Milijuni nezaposlenih više ne vjeruju u EU

Iako je broj nezaposlenih u 27-članom EU u studenome prvi put premašio 26 milijuna, jaz među zemljama eurozone i drugim članicama EU-a sve se više produbljuje, s obzirom da se stopa nezaposlenosti u čitavoj Uniji zadržala na 10,7 posto. U proteklih godinu dana broj nezaposlenih uvećan je za dodatnih 2,015 milijuna u eurozoni i za 2,012 milijuna u EU, navodi se u priopćenju Eurostata.

Usporedbe radi, u studenome 2011. stopa nezaposlenosti u eurozoni je iznosila 10,6 posto a u EU 10 posto, pokazuju podaci toga ureda. Najvišu stopu nezaposlenosti u EU, od 26,6 posto, u studenome 2012. zabilježila je Španjolska, snažno pogođena kolapsom tržišta nekretnina i lošim bankovnim zajmovima. U stopu je slijedi Grčka, sa stopom nezaposlenosti od 26 posto u rujnu 2012. (Hrvatska stopa nezaposlenosti kreće se oko 20 posto). Ne čudi stoga što sve više (mladih) ljudi svoju budućnost ne vidi unutar Europske unije već im Turska predstavlja bolji izbor.

Damir Grund/dnevno Photo: expertverdict.com

Odgovori

Skip to content