Nakon okupljanja nekoliko stotina vjernika policija odvela LGBT prosvjednike s Kaptola

Na ljubljenje LGTB osoba, kontra prosvjednici odgovorili su molitvom i pjevanjem ‘borbenih pjesama’. Policija je odvezla prosvjednike kako bi spriječila mogućnost naknadnih incidenata.

{jathumbnail off}’Ljubavni prosvjed’ koji su organizirale LGBT osobe Zagreb Pridea ispred Zagrebačke katedrale završio je bez incidenata, a policija je službenim vozilima odvezla prosvjednike i simpatizere LGTB zajednice kako bi spriječila mogućnost naknadnih incidenata. Naime, na prosvjed je stiglo skoro desetak puta više kontra prosvjednika, odnosno pripadnika braniteljskih udruga i molitvenih zajednica koje su na pokušaje prosvjednika da im se obrate putem razglasa te na njihovo ljubljenje reagirali pjevanjem ‘borbenih pjesama’, uzvicima ‘Hrvatska, Hrvatska’ te ponajviše molitvom. Kako su najavili, oni su se došli ‘moliti za jadne, bolesne, izgubljene duše’. Zagrebački Kaptol se unaprijed ogradio i od jedne i od druge strane.

Prosvjed ‘Ljubi bližnjeg svog’ organiziran je, kako su objasnili organizatori iz Zagreb Pridea, protiv crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LGBT građana i građanki Hrvatske.

Evo, kako je protekao prosvjed:

14:43 Ispred Katedrale već je stiglo oko 300-njak ljudi, pripadnika molitvenih zajednica i braniteljskih udruga, gdje se već nalazio kordon interventne policije, a grupica od njih 50 nalazi se ispred samog ulaza u Katedralu i moli. Neki od njih imaju i transparente, na nekima od njih piše ‘Molitvom očuvajmo Hrvatsku’. Jedna vjernica imala i sliku Majke Božje iz Tanzanije.

Potom su stigli i pripadnici LGBT zajednice sa zastavama u duginim bojama te s razglasom, a s njima je stigao i novi kordon od 20-ak interventnih policajaca.

14:53 Pripadnika LGBT zajednice stiglo je nešto manje od 50-ak, a kad su se preko razglasa pokušali obratiti okupljenim vjernicima čiji je broj u međuvremenu narastao, ovi su počeli skandirati: ‘Hrvatska, Hrvatska’ te pjevati ‘Majko Božja, Djevice Hrvata’. Na svaki pokušaj obraćanja pripadnika LGTB zajednice, vjernici su uzvraćali zvižducima i povicima: ‘U boj, u boj, za narod svoj.’, ‘Zovi, samo zovi’ i drugim pjesmama. Među pripadnicima kontra-prosvjeda bilo je i majki s djecom.

15:13 Ispred Katedrale nalazilo se oko 100 do maksimalno 150 ‘prosvjednika’ i simpatizera LGBT zajednice te oko više stotina protivnika prosvjeda. Jedan od transparenata LGBT strane glasio je: ‘Ja sam muškarac s vaginom’. Kad je počelo ljubljenje, vjernici su se okrenuli prema Katedrali i nastojali ih ignorirati, ali mogli su se čuti i povici ‘Ubij, ubij’. Prosvjednici su puštali Madonine pjesme.

15:40 Policija je odvezla prosvjednike. Privedena su tri maloljetnika koja su bacala upaljače.

Saša Francki/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content