Darko Mihajlović: Kriza je unaprijed dogovorena, MMF podržava financijsku super-oligarhiju

MEĐUNARODNI MONETARNI FULIRANTI  Tko imalo poznaje povijest MMF-a jako dobro zna da je MMF učinio vrlo malo ili gotovo ništa za stvarni boljitak i ekonomski rast nerazvijenih i srednje razvijenih ekonomija, kaže Darko Mihajlović.

Prognostičari MMF-a ovih dana su priznali da je MMF značajno podcijenio povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom. Tako je traženo provođenje politike smanjenja proračunskih rashoda, priznali su iz MMF-a, u zemljama najpogođenijim ekonomskom krizom, krizu samo – produbilo.

– U kratkom intervjuu objavljenom u Hrvatskoj 2005.godine rekao sam da će nakon 2010. MMF promijeniti svoju osnovnu taktiku. Dakle, vijest koja je ovih dana obišla svijet potvrdila je da sam bio u pravu – rekao nam je neovisni ekonomski analitičar Darko Mihajlović, komentirajući najnoviji potez MMF-a. Njegova je stvarna funkcija, smatra, podrška oligarhiji.

– Tko imalo poznaje povijest MMF-a jako dobro zna da je MMF učinio vrlo malo ili gotovo ništa za stvarni boljitak i ekonomski rast nerazvijenih i srednje razvijenih ekonomija. On je uvijek bio i ostat će jedna od bitnih poluga kojima planetarna financijska super-oligarhija upravlja – kaže.

Unaprijed dogovorena kriza

Mihajlović ukazuje na vezu objavljivanja strateških izmjena MMF-a, dogovora oko financijske ‘porezne litice’ u SAD-u i ‘priznanja’ američkih banaka da su pogriješile u procedurama prilikom oduzimanja nekretnina svojim komitentima zbog neplaćanja kredita.

– Naravno da su oni u potpunosti povezani. Svi zajedno imaju samo jedan cilj: novu preraspodjela plijena na nivou planete – kaže.

A uloga političkih elita u tom ‘financijskom cirkusu’, kako ga Mihajlović naziva, je enormna.

– To se lijepo može vidjeti upravo na primjeru SAD-a. Najprije su političke elite, zajedno sa medijima, određeno vrijeme plašile građane Amerike da ukupno društvo ide u sunovrat. U medijima je iskonstruirana slika iz koje se, na prvi pogled, dalo razabrati sljedeće: političke elite, bez obzira na političko opredjeljenje, izražavaju ‘enormnu’ zabrinutost za stanje nacije i pokušavaju neviđenim naporima financijske oligarhe prisiliti na suradnju. U stvari, već i prije izbijanja ‘krize’ sve je unaprijed dogovoreno. Predstava u gornjem i donjem domu Kongresa bila je jako loša varijanta i improvizacija Monty Pythona – rekao je naš sugovornik.

Neiskren manevar banaka

On smatra kako su događaji koji su uslijedili dokaz njegovih tvrdnji.

– Nakon postignutog dogovora o porezima slijedi olakšanje. Nakon toga, u kratkom roku, MMF kaže: ‘Stezanje remena nije dalo potrebne rezultate’. U isto vrijeme pojavljuju se banke pokajnici koje priznaju svoj ‘veliki grijeh’ i dragovoljno svojim klijentima oštećenicima vraćaju između 9 i 20 milijardi dolara. Dakle, pametnom sasvim dovoljno.

No, američke banke nisu uistinu voljne vratiti novac svojim komitentima, smatra Mihajlović.

– Naravno da ne. Ovakvim manevrom, koji je bankama omogućen od strane političke elite, kosture i mrtva trupla jednostavno su iz svojeg dvorišta prebacili u dvorište koje možemo nazvati ‘dvorište poreznih obveznika’. Nikada nikom banke nisu ništa oprostile pa neće ni ovaj puta. Jednostavno rečeno, američki porezni obveznici sami će sebi međusobno dati obeštećenje, koje su, u stvari, proizvele njihove banke. Banke su time, jednostavno, počistile svoje bilančne pozicije, kao što smo rekli, u iznosu od 9 do20 milijardi dolara.

Tonemo velikom brzinom

Mihajlović upozorava kako ‘financijski cirkus’ već ima velikog utjecaja na hrvatsko gospodarstvo.

– Bez obzira što ćemo i dalje tonuti velikom brzinom, i nakon ovih zadnjih događaja barem smo sasvim sigurni da je od stvarnog suvereniteta RH ostalo ponešto: grb, zastava i himna – sarkastičan je.

Ribić je genijalac’

Komentar predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića na temu promjene strategije MMF-a nije mu baš ‘sjeo’. Podsjetimo, Ribić je rekao da je ‘Vladina politika štednje i smanjenja javne potrošnje pogrešna je i promašena te ne pridonosi izlasku iz krize’.
– Po meni taj gospodin sindikalac je pravi genijalac. Samo što je zaboravio da su članovi njegovih sindikata ljudi koji su trebali i morali svojim stručnim i moralnim autoritetima privoliti naše političke elite da promijene način rada i da se uistinu uhvatimo u konstruktivni koštac s krizom – rekao je Mihajlović i dodao:
– Dakle, kao što sam rekao, planetarni Monty Python se vjerno replicira u našem hrvatskom mikrokozmosu.

Zoran Stupar/dnevno Photo: Flickr

Odgovori

Skip to content