Fantastična slikovnica za odrasle

U Hrvatskoj je objavljena prekrasna slikovnica podugačka naslova – „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“ – koja postoji i u filmskoj verziji, kao crtić nagrađen Oscarom.

{jathumbnail off}Umjetnik koji ju je osmislio, napisao i oslikao jest Amerikanac William Joyce, autor brojnih dječjih knjiga (od kojih je najpoznatija „Čovjek na Mjesecu“). Na toj je knjizi radio godinama, a to se i vidi: u malo riječi i u fascinantnim crtežima izrečena je mudrost čitavog života.

Junak knjige, Morris Lessmore, provodio je dane na trijemu svoje kuće, uživajući u čitanju i dokono pišući knjigu svojeg života, dok se na nj nije oborila nemilosrdna stvarnost. Uragan je otpuhao ne samo njega i njegovu kuću, nego i sve riječi iz knjige njegova života. Morris je potom bio izgubljen sve dok nije upoznao prekrasnu djevojku koju su uvis nosile leteće knjige i dok nije našao prostranu palaču, dom živih knjiga, te se u njoj nastanio.

Joyce je knjigu počeo pisati kao hommage Billu Morrisu, dobroćudnom knjižničaru, a pisanje je prekinuo pravi uragan – katastrofalna Katrina koja je zbilja razorila umjetnikovu kuću. Pisac je potom čitao priče djeci po skloništima koja su ostala bez domova i iz prve ruke osjetio moć priča. Svi su ti slojevi vidljivi u „Fantastičnim letećim knjigama g. Morrisa Lessmorea“, ali i više od toga: vjera u blagost i kulturu, i još k tome vjera u život koji nikad ne prestaje.

Ako „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“ prolete ispred vašeg prozora, ne oklijevajte, zgrabite ih u letu i mirno prihvatite mjesto na koje vas odnesu, ma gdje bilo.

„Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“, William Joyce i Joe Bluhm, prevela Vanda Mikšić, MeandarMedia 2012
Boris Beck/laudato.hr

Odgovori

Skip to content