Jedan je od vas Mesija!

Učitelj, koji je u svojoj špilji na Himalaji meditirao, otvori oči i ugleda neočekivana gosta kako sjedi pred njim. Bio je to opat poznatog samostana. ”Što tražiš?” upita ga učitelj. Opat mu je ispričao žalosnu priču.

{jathumbnail off}Nekoć je njegov samostan bio glasovit u zapadnom svijetu. Njegove su ćelije bile pune kandidata, a crkva je odzvanjala pjesmom redovnika. Ali, na samostan su se sručila teška vremena. Narod više ne hrli da se duhovno nahrani, rijeka mladih kandidata je presušila, u crkvi vlada tišina. Ostala je samo šačica monaha i oni teška srca obavljaju dužnosti.

Opat je htio saznati ovo: ”Da li je zbog nekog našeg grijeha samostan upao u takvo stanje?”
”Da,” odgovorio je učitelj, ”to je grijeh neznanja.”
”Kakav bi to grijeh mogao biti?”
”Jedan je od vas Mesija – prerušeni – a vi to ne znate.” Rekavši to, učitelj zatvori oči i vrati se svojoj meditaciji.

Na svom napornom putu natrag u samostan, opatovo je srce brzo kucalo na pomisao da se Mesija – i to sam Mesija – vratio na zemlju, i da je u njegovu samostanu. Kako to da ga nije prepoznao? I tko bi mogao biti? Brat kuhar? Brat sakristan? Brat ekonom? Brat prior? Ne, on ne; on ima previše pogrešaka, nažalost. Ali, učitelj je rekao da je prerušen. Nisu li te pogreške njegovo prerušeno odijelo? Kad je potanko razmislio, svaki je u samostanu imao neku pogrešku. A jedan od njih mora biti Mesija!

Kad se vratio u samostan, skupio je sve monahe i rekao im što je otkrio. A oni su u nevjerici gledali jedan u drugoga. Mesija? Ovdje? Nevjerojatno! Rečeno im je da je prerušen. I stoga je moguće. Što, ako je to taj i taj? Ili onaj tamo? Ili…
Jedno je bilo sigurno: ako je Mesija prerušen, oni ga najvjerojatnije neće prepoznati, i počeli su se međusobno ponašati s poštovanjem i obzirom. ”Nikada ne znaš,” govorili su kad bi saobraćali jedan s drugim, ”možda je on.”

Posljedica toga je bila da je ozračje u samostanu titralo od veselja. Uskoro je na desetke kandidata tražilo da bude primljeno u samostan – a crkva je ponovno odzvanjala svetim i radosnim pjevom monaha koji su žarili duhom ljubavi.

Od kakve li je koristi imati oči ako je srce slijepo?

Anthony de Mello

{youtube}ZCFCeJTEzNU{/youtube}

Nijemi monasi pjevaju Aleluja-u

Odgovori

Skip to content