Šokantno pismo članova EU parlamenta Zoranu Milanoviću: Gdje je nestalo 15 milijardi dolara?

Otvoreno pismo članova Europskog parlamenta Zoranu Milanoviću i Slavku Liniću

Pišu: Monica Macovei, Roger Helmer, Nataša Srdoč i Joel Anand Samy

Poštovani gospodine Milanoviću i gospodine Liniću,

U ime poreznih obveznika država članica Europske Unije i hrvatskih građana i poreznih obveznika zatražili smo od hrvatske vlade da se očituje o problemu više od $15.2 milijardi dolara (€11.4 milijardi) nezakonitih financijskih odljeva. Razočarali smo se izostankom pravovremenog odgovora i nastavljamo tražiti odgovornost.

Kao što znate, Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom u prosincu 2012, našla da je više od $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku (video) kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine. Tokom istog perioda, porezni obveznici Europske unije slali su financijsku pomoć Hrvatskoj.

Planira se da će Hrvatska dobiti €11.1 milijardi eura ($14.8 milijardi dolara) sredstava europske unije u periodu 2014 do 2020. godine. Od ogromne je važnosti da ova sredstva ne završe podržavati korumpirane mreže (prijevod teksta) i budu poslana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara, državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u kriminalu u Hrvatskoj i jurisdikcijama drugih zemalja.

Gospodine Milanoviću i gospodine Liniću, očekujemo Vaš pismeni odgovor na slijedeća ključna pitanja:

1. Da li su hrvatske vlasti zatražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uključujući imena pojedinaca i pojedinačne iznose transferiranih sredstava obuhvaćene nezakonitih financijskim odljevima?

2. Koliko slučajeva nezakonitog bogaćenja je hrvatska država tužila od 1991. godine? Koliko je sredstava naplaćeno za hrvatsku riznicu do sada? Molim vas, dostavite nam detalje svih ovih slučajeva.

Praksa slanja sredstava poreznih obveznika Europske unije Hrvatskoj se ne može nastaviti dok hrvatska vlada ne uspostavi punu odgovornost i polaganje računa. Vlada se mora prihvatiti rješavanja problema nezakonitih financijskih odljeva i korupcijom političara i državnih dužnosnika. Vlada mora naplatiti (izvršiti povrat) sredstava koja su se nagomilavala kroz korupciju i primjeniti mjere kako bi se stalo na kraj korupciji.

Očekujemo Vaše odgovore.

S poštovanjem,

Monica Macovei

Članica Europskog parlamenta

Rumunjska

Roger Helmer

Član Europskog parlamenta

Velika Britanija

Nataša Srdoč

Suosnivačica i Predsjednica Adriatic institut za javnu politiku

Joel Anand Samy

Suosnivač i Dopredsjednik Adriatic institut za javnu politiku

Izvor: portaloko.hr

13 comments

  1. Blago Mikulic

    Prisiliti da vrate novac ukradjeni nije dosta. Treba i streljat na trgu marsala tita.ovo su naucili u bivsoj drzavi . vladari kadn zmu vlast mogu radt sto zele i niko im nista ne moze. Narod je nas biro, da sam vlast. U pravim drzavam se ne krade jer nji se najvise kontrolira. Sto u hrvatdkon nije slucaj. Koja god vlada dodje ima podrsku od bivse vlade , da se nista ne mijenja. Zato se nista be mijenja . Jer im ne odgovara. Suci su na njiovoj strani jer skupa dijele tortu.

  2. Ćiro

    “Božo Šepec-LOPOVI-U HRVATSKIM POLITIČKIM STRANKAMA…” Klikni i pročitaj!

  3. Pavušin

    Ne pišite gluposti. Tu lovu nećete nikad vratiti.Imamo najškolovanije kriminalce na svijetu. Dubini nasljeđe se nemože provaliti.U ovoj državi poštenih je premalo da bi se bilo što učinilo.

  4. strauss

    Gospodo pogrešno se izražavate o lopovima koji deru našu kožu od 1945 do danas! To su Titini komunisti raspoređeni u svim strankama koje sudjeluju u vlasti, pa kada su na vlasti jedni, drugi im drže skale da mogu sigurno krasti! Tu su sve stranke, svi premijeri, svi predsjednici i članovi koji su sudjelovali u vlasti od devedesetih do danas, a Pupovac i Šeks su im dirigenti.Ustvari svi oni koji su SEse zalagali da komunisti titini preuzmu vlast devedesetih,sukrivci su svega zla koje je zadesilo Hrvatsku i bili su izvorna snaga koja je uništila izvornu HSP-a, niti sa sebe mogu oprati ljagu što danas među nama nema Ante Paradžika i još mnogi članova HSP-a. Poslovica kaže :Oni koji kradu, ili oni što vreću drže, ili oni što ih podupiru svi su oni skupa kriminalna organizacija, to se danas tako lijepo vidi kao nikada do sada, kad ovoj vlasti pofali ministara ili drugog rukovodećeg osoblja ona to uzme od prehode vlade,jer je samo tako ZAGARANTIRANA sigurnost istih vlada ! Da bi nam bilo bolje, treba se desiti otvoranje ARHIVE i LUSTRACIJA SKJ-u!

  5. Elvis

    Draga nacijo a što vam ja pišem i što vam ja govorim,evo rješenja..
    Hitno provesti lustraciju ,vratiti pokradeno i ispitati porijeklo imovine.
    Locirati,uhititi,isporučiti i osuditi one koji su opljačkali Hrvatsku i one koji su to dozvolili.

    Uspješnom lustracijom dobivamo 140000 novih radnih mjesta za mlade i visokoobrazovane dok nakon ispitivanja porijekla imovine državni proračun biti će oko 100 milijardi dolara u plusu.

  6. Deru li nas deru...

    Od 2000. do 2003. na vlasti je bio sdp i njegovi analni sateliti.
    U tom je periodu osmišljen i dobrano proveden
    plan ekonomskog uništenja RH na strateškoj razini,
    strancima izuzetno nepovoljno “prodane” INA i PLIVA.
    A sjetimo se tko je počeo “privatizaciju” tzv. “menadžerskim” kreditima
    davanim kadrovima CK KP: Ante Marković,
    a konvertit Tuđman nastavio sa svojom
    konvertitsko-udbaškom-pri(g)(p)uznom partijom.
    Npr. Todorić, cvjećar, ćaća cekakape, kupi Unikonzum?! Kredit 350 mil. ondašnjih DM,
    a zalog – predmet kupnje !!
    Sjeća li se itko “Dukata” i Luke Rajića.
    Šofer ušparao na gablecu i kupio “Dukat”.

  7. Josip Andrić

    …” $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku (video) kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine. ” Krivo adresirano. Milanovićeva vlada imala mandat 2011. – 2015. godine, sve ranije je HDZ. Kako je moguć ovakav previd?

    1. mate

      Nije previše. 2001 je bio Račan s SDPm dakle i te kako se tiče to Milanovića ali i svih lopova u politici SDP-HDZ svi su oni isti komunjare i udbaši!

  8. Nenad Heho Komušar

    Monica Macovei – Europski konzervativci i reformisti, Roger Helmer – Klub zastupnika Europe slobode i demokracije, Nataša Srdoč – ne postoji, Joel Anand Samy – ne postoji……..Kamo politički pripadaju??

  9. anlauc

    Da Nije i unisten SDK Sve Je moglo biti bolje I LJEPSE. Tko ce dekodirati Zasto Je to ucinjeno?
    Bog Je Sve stvorio I Ima apsolutni uvid, a Sto Je puno kvazivjernika I kvaziznanstvenika skupo placamo.
    Ukoliko do 4.9. 2016. stvorimo preko drustvenih mreza klimu nade I in vivo demonstriramo moc autopoieticne organizacije, imat cemo Sabor bez lopova I lazova, Sabor sa najpostenijima I najobrazovanijima.
    Je li to moguce?
    99% da, ali….

  10. Vera Lembke

    Postovana g.Srdoc ,trgovanje utjecajem drzvnih duznosnika u pravosudnim resorima dostigao je zastrasujuce razmjere u 2016g., iz razloga preslagavanja istih u vodecim resorima bajic&cvitan i cvitan&bajic ,a u tome trebalo bi prozvati “starog mahera/pravosudne kadrovske kontrole”vladimira Seksa-Brnko Hrvatin,Djuro Sesa…Korumpirane /zasticene “pokajnike” USKOK-a/DORH-a stite teske povrede pravosudnih drzavnih duznosnika u Istri/RH(dokaz je pravosudan skandal u Rovinju u ulici 43 Istarske divizije 24-trgovanje umrlima i falcificiranje unutar suda osobne isprave i potpise radi utaje vlasnistva).,trgovanjem/dilanje duznosnikausmjerene protiv pravednosti-samomocnoj moci korumpiranih sudaca Roberto Uggeri,dokaz o manipuliranim upisima sudca u 199g.,stiti lopove u dugotrajnim manipuliranim procesima u kojima se trguje umrlima-dilanje sluzbenih osoba unutar Opcinskog suda u Rovinju,zakinuta sam nasljednog vlasnistva eklatantnim podvalama okrivotvorenih osobnih isprava,falcificiranih potpisa kojima se ciljano koristi za okrivotvorene bankovne tranzacije i manipuliranje podataka u gruntovnim arhivama u Istri/RH.//Zrtva sam pravosudne korupcije ,otkrila sam falcificirnje u 2004g. prijavila,nisam ni slutila u koje -osije gnijezdo sam upala-,i ako je u 2007g. frafoloski/sudski dokazano da propustom rovinjskog sudca,nisu pogreske sudca brisane,od tada jos se zesce falcificira unutar rovinjskog suda, zakinuta sam nasljednog prava po pok.majki iz 1999g.,od tada jos se zesce zlorabi ovlasti iti sudac ,vrsi pritisak /ucjene-dugih niz godina trpim moralnu i materijalnu stetu/Svi nadlezni resori primili su prijave/jos uvjek u 2016g.pokusava se sakriti visestruka kaznena djela pocinjena od strane korumpiranih drzavnih duznosnika povezani u vise sektora//dokazi pohranjeni u borbi za povrat ukradenog vlasnistva medjuvremeno dviju neokoncanih ostavinskih postupaka roditelja koji nisu prezivneli ucjene drzavnih duznosnika /lopova u rukavicama zasticenih od politicara sa kojima usko suradjuju.Zrtva pravosudne korupcije u Istri/RH.Vera Lembke

  11. Ivan Cerovac

    “…više od $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine”…

    Milanović je bio premijer od 2011. do 2016., a Linić ministar financija od 2011. do 2014…

    Ovo me podsjeća na ono kad su prozivali Frljića za stvari koje su se dešavale u mandatu prethodnog intendanta, dok ovaj još nije ni bio u Hrvatskoj…

Odgovori

Skip to content