Dlagi dluze Jovo (I. dio)

Dlagi dluze Jovo,

Ti uzol i putokaz zivotu si mom, tvoje leci i tvoja dela nosim u slcu svom.

{jathumbnail off}Nemoj se ljutit , molim te, jel ja sam jos mali i jel sam ovu lecenicu plepiso. Imam samo pet godina i već sam lano naucio citati i pisati. Ja naj vise volim kada gledam tebe. Na teveliziji. Onda je kod nas plavo veselje. Onda moj tata samo se smije i pled ogledalom pljucka, a mama ga veselo ispod oka posmatla. Svi ladosni smo iako ja tatu i mamu bas i ne kuzim, jel sam mali. Kao sto sam i lekao. Sve pocelo je jos davno. Kad sam imao samo cetili godine. Tada skolo nista nisam lazumio, ali se secam da je moj tata jednog dana viknuo: -Ovaj je plavi! Jebate, cime se on bavi? Ukinuo je kvacicu sa slova, ha-ha-ha!- Tata se cudio i smijao, valjao po podu i skakao u zlak, … vjeluj mi da blisao je suze koje su mu tekle od smjeha, … ali neka, meni je to bilo dlago. Zato kod mene vise nema kvacica. Sta ce mi, kvlagu, kad mogu i bez njih. Samo smetaju, a i lazlicite su. Zato sam ih sve izblisao. 

Te noci tata stalno se smijao. Ja sam mislijo da je se lazbolio ili poludio. Pliznajem da me bilo malo i stlah, jel jos sam bio mali. Mama me umilila kad je lekla da se tata tako smije jel vec dugo nije vidio onakvog kletena. Nisam znao sto to znaci, ali sam se ipak umilio. Jedva sam cekao da opet izađe sunce pa da pitam tatu sto znaci ona cudna lec koju mi je mama sinoc kazala. Kad sam ga pitao on mi je samo plomlsio da je to ministlant oblezovanja u hlvatskoj vladi. Koji da dize tegove. Kad je to lekao opet je puko od smjeha: -Jebate! Ministlant oblezovanja koji dize tegove. A-ha-ha-ha!… ha-ha-ha!… -tata se nekoliko puta zaglcnuo, a ja sam se opet iznova zablinuo. Plestao se smijati jel sam se skolo lasplako.

Opet tatu nisam nista kuzio, ali to je zato jel sam tada bio jako, jako mali. Sada znam sto znaci lec tegovi. Jel i ja sam nekoliko nabavio. Jedva sam uspio jel me nitko nije lazumio. Tada sam skuzio koliko ti si pametan. Koliko znas doblih stvali i cudnih leci za koje dlugi pojma nemaju. Ali slusaj, molim te nemoj da mi za tegove sazna tata. Kad sam ga pitao lekao je da se tako ne kaze. I jos mi je leko da to nije za mene jel da ja sam jos mali. Kako nije za mene? A da nije moj tata malo glup? Da on mozda ne zivi negdje u slednjem vijku kao i onaj cudni balba sto na teveliziji je nesto plicao plotiv tebe? Osim toga, sto moj tata uopce zna? Nista! Klivo me naucio i zubice plati. I ti si lekao da on i mama pojma nemaju. Da ces nas sve nauciti ti i onaj dobli balba bez kose. Ne onaj dlugi, jel su jednom bila dva balbe bez kose na teveliziji pa nesto plijateljski plicali i smijali se. Meni su se malo pomijesali pa nisam znao koji je koji, ali ti sigulno znas. Ti sve najbolje znas. Oni su dobli i ja znam da su tvoji plijatelji. I tako, od onoga dana, kad te moj tata vidi on tada uvijek puca od smjeha. Neki put i mlvu psuje. Samo mlvicu. Da ja ga ne cujem. Isto ja naj vise volim kad on se smije, jel psovati nije plistojno. 

Ja najvise vjelujem tebi i onoj teti sto bila je u onom lazledu na teveliziji. I zato jedva cekam klenuti u skolu. Da tamo naucim plati lucice i zubice kad mi loditelji o tome pojma nemaju. A najgole je sto plije nisam ni znao. Da pojma nemaju. Oplosti sto sam se zaplico jel ti o ovome mislim kasnije pisati. 

Setio sam se da jos ti molam leci da je jucel kod nas bila jedna teta koja ladi u skoli. Lekla je da kad te vidi da mlak joj pada na oci. Ja nisam vidio nikakav mlak na njenim ocima pa mi je bila malo cudna. I ona je lekla da ti si najveci kleten. Tek tada sam skuzio da je kleten dobal. Zato bi i ja kad odlastem zelio biti kleten kao ti. Pa te molim da mi sto plije pomognes, jel, vec sam ti leko da je moj tata glup za to. On mi nikad nece pomoci da postanem plavi kleten. Kao ti. Naj vise te molim, pomogni mi. Znam da hoces, jel da? Cim plije. Dok jos sam mali.

Psst, cini mi se da cujem mamu. Sad cu molat na spavanje pa cu ti opet pisat dlugi put. O onoj zlocestoj teti iz Amelike.

Mali Ivica

Odgovori

Skip to content