Gerrard M. Gallucci: Drugi svjetski rat isključio svaku mogućnost stvaranja stabilne multietničke države na prostoru Jugoistočne Europe

“Na Balkanu vladaju “plemenski sukobi” između skupina različitih u jeziku, vjeri, povijesti i kulturi i ljudi koji ne žele živjeti jedni s drugima.

{jathumbnail off}Istovremeno, jedni žele da drugi nestanu, a zapadni Europljani i “europejci” u Washingtonu to ne razumiju i Balkan su tretirali kao partiju šaha pogrešno se igrajući raspada Jugoslavije od samog početka” navodi bivši američki diplomat, mirovnjak UN i direktor za unutarnje poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD Gerrard M. Gallucci u tekstu “Mirna promjena na Balkanu?”,objavljenom na portalu Transkonflikt, organizacije koja se bavi unutaretničkim odnosima na zapadnom Balkanu.

Gallucci, koji je u ime SAD radio na rješavanju konflikata u Angoli, Južnoj Africi i Sudanu, a bio je i regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici od 2005. do 2008. godine, u tekstu navodi kako je, kada je došao u Mitrovicu, shvatio da na Balkanu vladaju “plemenski sukobi” i da projekt multikulturalnosti na tom prostoru ne može zaživjeti.

– Ali, činilo se da zapadni Europljani i “europejci” u Washingtonu to ne razumiju. Oni su Balkan tretirali kao partiju šaha i nevješto i pogrešno vuku poteze od samog početka – napisao je Gallucci.

>> David B. Kanin, analitičar CIA-e: Južno od Save i u Vojvodini još ništa nije riješeno

Ističe kako je stanje u BiH i na Kosovu u svojevrsnoj “pat” poziciji.

– U BiH Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne žele dati moć centru koji oni ne kontroliraju – naveo je Gallucci.

Dodao je kako je BiH i danas u situaciji da radi na progresu, a da je status Kosova još nedefiniran.

– Europska unija navodno gubi strpljenje zbog nemogućnosti entiteta u BiH da se kreću naprijed ka savršenom državnom jedinstvu. Srbija očajnički pokušava završiti pitanje Kosova kako bi mogla ući u EU i poboljšati svoje ekonomske izglede – istaknuo je Gallucci.

Istaknuo je također kako u isto vrijeme kosovski Albanci prijete regionalnoj nestabilnosti dok ne dobiju svoj dio na sjeveru.

– Priština gura preostale srpski enklave da prihvate njenu vlast. Sjever se opire i bila bi potrebna primjena sile ukoliko se to želi ostvari. Tek odnedavno, možda, EU i SAD počinju shvaćati kako se političke promjene ne mogu provoditi pod prisilom – istaknuo je Gallucci.

Gallucci također navodi da je kaotični i krvavi kraj višenacionalne Jugoslavije rezultat sudara triju svijetova, predmodernog, multietničkog carstva (Osmanskog, Austrougarskog i same Jugoslavije) i modernog uspona nacionalnih država.

– Slom Jugoslavije je ujedno i krah sna zapadne europske elite o tome da se postmoderna Europa udalji od nacionalnih država – naveo je Gallucci, dodajući kako je još Drugi svjetski rat isključio svaku mogućnost nastanka stabilne multietničke države na prostoru Jugoistočne Europe.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content