Dlagi dluze Jovo (II. dio)

Ah, ta zlocesta teta iz Amelike…

Dlagi dluze Jovo (II dio),

Ja svako jutlo jedva cekam novi dan da opet vidin tvoju sliku klaj mog kleveta.

Psst, molao sam leci tati da stavio sam je jel da si mi smjesan. Inace bi popizdio (oplosti na glubom izlazu). I pokidao je. Kad ujutlo vidim tvoje velike oci znam da ti sve vidis, a kad vidim tvoje snazne misice znam da svaki dan neumolno dizes tegove. I ja ih dizem, ali da tata ne zna. Zablanio bi mi, jel da ja sam mali. A sta on zna? Nista. 

Isto tako jedva cekam novi dan da opet ti iznova pisem. A imam ti puno pisat. Bila je u Hlvatskoj jedna zlocesta teta iz Amelike. Sigulno to znas, jel ti sve znas. Svasta je tu plicala, svakakve gluposti i bezvezalije. Slecom, cuo sam u djecjem ploglamu (znas, tako moj tata zove vesti na teveliziji), da nista nije mogla plicati. Nije mi bilo jasno kako je svasta plicala ako nije mogla plicat. Ali ti to sigulno bolje kuzis. Moj se je tata opet jako veselio. Kaze da nikad u zivotu nije tako doblo se zabavljao. Kao celu zadnju godinu. Kaze da svaki dan gleda najveci cilkus, a da nista ne mola placati. Toga, kaze on, nema nigde na svijetu. Kaze da glupi su svi koji bjeze iz Hlvatske jel da ovakvu vladu i ministlante nigdje nece videt.

Gledam ga svako vece u sedam i tlideset kako nestlpljivo sjeda pled teveliziju. Cijeli se tlese cekajuci da nestane onaj dosadni sat sto stalno bloji malo po malo. Cim pojavise dlug Splajc (psst, jeste li vi mozda neki lođaci), moj tata plasne u smijeh. Vec sam naucio pa zacepim usi da se ne plepadnem. Zato sam, kao i tebe, zavolio i dluga Splajca. Toliko veselja i ladosti, toliko slece i smijeha nikad plije kod nas nije bilo. Molam ti leci da sam danas na teveliziji sa dlugom Splajcom vidio jos jednog doblog balbu. Znam da je dobal jel bioje na teveliziji. Sa Splajcom. I jel moj tata puko je od smijeha kad balba je leko da Clkvaje s one stlane Biblije. Ja to nista nisam lazumio pa mi je tata objasnio da taj dobli balba svaki dan cita Bibliju i skluseno moli dlagog Boga. Zato on najbolje zna sta tamo pise i sta to znaci. A onaj zlocesti i glupi balba iz Clkve o tome pojma nema. Kao ni moj tata o planju zubica. To mi je tata, pisajuci od smijeha, lekao (pssst, nije lekao ovo za zubice). Ja ga nisam nista lazumio, ali ti sigulno hoces.     

Oplosti, opet sam se zaplicao, a ona stala, pokvalena vjestica jos ceka. Ona bi nesto nama kao plicala. Kao da mi ne znamo sta ona zna. A sta ona zna? Glupa je kao i moj tata. I ona jos zivi u slednjem vijku kao i neki dlugi glupani. I neka kad su glupi. Ja ne zelim biti glup. Ja jednog dana zelim biti plavi kleten kao ti, i kao ona dobla seka sto vjestici je kazala da svasta gleda, ali da toje doblo i da sta nju bliga za to. A stala vjestica je bila bezoblazna pa je dosla plicati. Sta ona ima plicati, molim te? Odmah joj tleba zablaniti da ista govoli. Zato ja ne zelim ni videti ni cuti stalu bezoblaznu vesticu. I dlagi Bog je na nasoj stlani pa joj je pokvalio sve miklofone. Jel tako? A sto ona misli? Misli vleđati onog doblog balbu bez kose. Ciji plijatelj iz Amelike napisao je puno knjiga o doblim malim djecacima. Ako sam doblo lazumio, dobli balba bez kose zeli nas male decake i devojcice svasta nauciti, a zlocesta teta ne bi mu dala. Vestica pokvalena i zlocesta. Neka ide u slednji vijak na neku lomacu od Clkve. 

Tata je poludio kad je vidio doblog balbu bez kose. Vikao je i plijetio, mahao lukama i udalao nogama u jadni legal. Cudno da ga nije polomio, a mislio sam da ni tevelizija nece plezivjeti. Ljutio se na doblog balbu. Ali mi znamo da moj tata je glup i da nista ne lazumije. 

Naj bolja bila mi je ona dobla debela seka koja da svasta gleda i to da nikome ne smeta. Sto koga bliga sta ona gleda? I onaj balba sta bio je tamo glavni i sto leko je da zivio komunizam i da za sve je kliva Clkva. Tata je mami lekao da taj balba bio je za neku jugo i jos nesto … ne znam… nisam zapamtio. Aha, znam. Za jugosaviju. Nikad nisam cuo za to. Sta to znaci? Ti sigulno znas o cemu se ladi. Onaj balba Zakosek je vikao na zlocestu tetu iz Amelike. Znaci da je on dobal. Onda je dobla i njegova jugosavija, a Hlvatska je zlocesta. Ti sigulno volis balbu Zakoseka. I mlzis sve sto je zlocesto.

Ili je,… ili je sve oblatno. Tata kaze da je tako. Sve oblatno. Jel to znaci da je teta iz Amelike dobla? I Hlvatska da je dobla? Nista ne kuzim. U glavi mi je plava zblka. Moj tata samo plica, a pojma nema o bilo cemu. Kako on moze znati da je zlocesta teta dobla kad je ni vidio nije i kad loditelji nista ne lazumiju. I kad o nicem pojma nemaju. Dlagi dluze Jovo, bojim se. Ako budem slusaotatu nikad necu postat dobal kleten. Kao ti.

Tvoj mali Ivica 

Možda niste pročitali… Dlagi dluze Jovo (I. dio)

Odgovori

Skip to content