Dlagi dluze Jovo (V. dio)

Posetio nas tatin plijatelj Stef pa svi smo u soku. I ja i tata i mama. I balba Stef koji nam je i leko vaznu novost. Da balba papi nije doblo. Da nekud odlazi. U soku je naj vise mama. Ja velujem da i ti si u soku ko i mi. Jel u Hlvatskoj ima puno vjelnika. Skolo skloz smo vjelnici. A ti vjelnike sigulno obozavas. Jel oni uvek imaju plavo glasa. I na izbol.

{jathumbnail off}Onda balba Stef leko je da slusajmo naslov: Sve papine afele. A tata je dobacio, da cuj ovo: ovde pise da to macji kasalj je plema nekima od plije. Papama. Gledo je u eklan. Oba vltjeli su glavom.

–Sto pokvalene su te pape i ta glozna Clkva. Svi ledom. A tek kaldinali. Samo umislaju neke spletke-mlmljao je Stef-evo tako pise. I ovdje,… hmm. I ovdje, hmm…    

Tata cudno se smijuckao.

–A ovi nasi novinali sto pisu te naslove…-leko je opet Stef. 

–Plavi su-tata sad se smijao na glas.

–Jadnici- smijao se i Stef-i nistalije.

Meni bilo je dlago da poceli su smijati se, jel nisam ih lazumio. Pitao sam da zasto se smiju, a oni su suteli. Onda ja sam pitao da zasto oni nasi novinali su jadnici i bjedni nistalije.  

–I lazovi, sine-leko mi je tata.

–I naj goli komunjale-Balba Stef pogladio me po kosi.

 –Zasto?-ja i dalje sam se cudio.    

–Kad nalastes, znat ces-mudlo ce Stef. Koji da jako vjeluje. A ne ko moj tata. Skolo nista. Nego psuje.

Ali ja zelio sam znati odmah.

Stef leko je da kad neko laze da je to da ne skuzis lako. I da plihvatis. I da tako shvatis. A da najgole su napola istine. Tako nekako Stef je plicao. Skloz cudno, pa ja ga nista nisam lazumio.

–Mos mi kazat tako da malo bolje lazumem?-zato pitao sam. 

–Gledaj- pokazo je eklan-sto pise?

Ja slovkao sam: -S-v-i   p-a-p-i-n-i   s-k-a-n-d-a-l-i.

–A iza toga?

Ja polako citao sam dalje. Samo naslove. A on ceko je stlpljivo. Da ko ce biti novi papa, pa onda da Clkva je u soku, pa da bilo je neko plolocanstvo, pa da kako bila se papa i da koji su kaldinali, pa sto leko je neki balba svecenik i sve nesto oko toga.

-E, doblo. A sad mi ponovi.

Ja leko sam da bilo je nekih gloznih skandala i da bilo je neko plolocanstvo. Da cini mi se, ali da nisam sigulan. Samo to sam zapamtio.

-Eto vidis -smijao se Stef. Ja nista nisam video, a on leko je da zato su pokvaleni. I da mlze Clkvu. I nasu Hlvatsku. I da za to su placeni. Jel da jadni su budbasi. I soloski placenici. I plodane duse i sljam svakakvi. Da dno su i talog smeca i svasta dlugo. I levnicali i komunjale. I jos da njega ne mogu falbati. Ali da mnoge ljude plave od njih glupane. Jel da oni im vjeluju. Svake gluposti. A da dobli dobiju otkaz. Jel kazu istinu. A da jadnici i plodane duse svuda lade i da svasta kazu. Ko onaj balba bez kose na teveliziji. Sa cudnim ocima. I ko neki sto pisu. Puno njih. A da ima i plavih izdajnika. Koji samo izgledaju da su novinali. A da nesto skloz su dlugo. Tako leko je balba Stef, a tata klimao je glavom. A da najgoli je onaj stali balba iz nekog dlustva, sto da stiti. Ko i ona teta Mila. Sto lekla je da tleba pipkati djecu. Da nauce.

Ja i dalje nisam bas kuzio. Zasto oni su takvi? I zasto bas oni pisu i govole? Ako su pokvaleni. I ako nas ne vole. Stef i tata i dalje su citali. Samo vlteli su glavom. I zasto nas stalno lazu? Stef leko je da imaju svog oca. I da ga ne znaju. Ja odmah pitao sam da kakvog oca. I kako ga ne znaju? Zal oni su jadni silotani? Stef puko je od smjeha. A onda leko je da moglo bi se i tako kazat i da o tome plicat ce mi dlugi put.

Pozdlavja te tvoj mali Ivica 

Odgovori

Skip to content