KAD SLONOVI MARŠIRAJU

KUDA IDEŠ HRVATSKA? IDEM MILANOVIĆU I JOVANOVIĆU, DA ME OPET RAZAPNU! „Država, to sam ja!“, reče samouvjereni i egocentrični Luj XIV. 

{jathumbnail off}Ako čovjeku uzmemo prastara duhovna dobra on ispražnjen od svega svog dotadašnjeg sadržaja biva bačen u puku ljudsku budućnost. Lukavo- udariti na djecu- time im ˝odrediti budućnost˝ kao i cijeloj zajednici. Biti ću konkretan- vi ste zalutali, promašili zemlju, državu. Milanoviću i Jovanoviću – ovo je Hrvatska. In medias res: našu djecu nećete ˝učiti˝ tim ˝sotonskim stihovima˝. Svoje frustracije ili neodgojenost (sustavno nas vrijeđate) prenosite svojoj i djeci svoje bratije. Niste zreli, sposobni niti educirani, pa želite eksperimentirati.

Vaš ˝lik i djelo˝ smo upoznali u protekloj godini – predobro.

Ministri, znate valjda da ta riječ potječe od lat. minister = sluga, ministrare = služiti. A što vi radite? Nazire se kome služite. Ako ste u dvojbi da li ste otac ili samo ˝roditelj˝ vašoj djeci to je vaš osobni problem- mi takvih dvojbi nemamo. Mi strahujemo da je to put prema androginiji. Jezivo! Previše kuhara je pokvarilo juhu. Ako pak odrađujete zadatak ˝viših sila˝ pogriješili ste. Mi tu cijenu ne želimo platiti, dovoljno je već plaćeno. Ponavljam, ministri hrvatske vlade, ovo je Hrvatska i nećemo odgoj na vaš način.

Ne dirajte u našu smjernu stanovitost.Prepoznajemo li to i bezobrazluk? Naše mišljenje nam nije nametnuo kler. Ne bih s vama o transcendenciji. Vaša neizobraženost ili neodgojenost (o meritumu teologije ) nas samo uvjerava da smo u pravu. Kler je, normalno, eksplicite podržao naše stavove i hvala im. To im je i zadaća. I do sada su nas pratili na tom putu, upozoravali i izvlačili iz blata vaših ideologija. Ne možemo opet dozvoliti da ovce ˝šišaju˝ pastire. Nas ne zanima vaš relativizam, new age, kultura smrti… Ova sveopća, brutalna ofenziva kreatora novog hrvatskog poretka, novog hrvatskog ćudoređa i svjetonazora predstavljena kao paradigma zdravog razuma i znanosti nama je neprihvatljiva jer predstavlja sotoniziranu platformu ispiranja mozga, lijevo liberalni totalitarizam, moralni idiotizirani relativizam, ateizam, tržišni apsolutizam, supermarket ˝usrećiteljskih dobitaka˝ čiji je konačni cilj inžinjering čovjekom. Krajnje je vrijeme da ovo shvatimo ozbiljno pa treba manje lamentirati a više djelovati. ˝Al sad došao je čas i zgoda koja tebi nalaže da uho ( i oko, op. A.L.) otvoriš˝, kako je rekao Shakespeare.

Zašto neki misle da su nedodirljivi i vrijedni zato što su ministri pa time nadređeni tisućljetnim institucijama, misaonim procesima, običajima, načinu dosadašnjeg življenja ove zajednice– naroda. Bahatost ili nemoć su loši saveznici– tjeraju na prisilu umjesto pravdu. Intelektualci na papiru, diplomom ili vokacijom ne smiju biti osobenjaci na tako odgovornom poslu. Ili bi trebalo ˝malo prošuškati˝ i počistiti Augijeve ( tj. Milanovićeve) staje. Obrađujte vrt koji ste dobili nježno a ne eruptivno. Sadite li trnje nećete brati ruže, sijete li vatru niknuti će vulkan. Sijete otrov, odapinjete strijele koje se ne mogu vratiti. Zar ne shvaćate da narod vidi da ste izgubljeni– zalutali ste– izolirati će vas. Ići naprijed je beskorisno, ako idete u krivom smjeru– kao vi sada. Zato, oprezno, potražite Arijadninu nit da iziđete iz labirinta.

Ministe ( znanosti, obrazovanja i športa – kako to gordo zvuči ) Jovanoviću, u teškoj ste zabludi. Koje su to znanstvene istine na vašoj strani? Eugenika? Antropologija? O tome treba znati mnogo više. Vaš frontmen Filipović vrijeđa i roditelje – a time čitavu državu. Kaže da su roditelji nestručni, nekompetentni ( možda i maloumni), jer, ‘to je vrijednosni sustav’. „O tempora,o mores“. Hrvatski Kinsey,Štulhofer, ‘međunarodno priznati znanstvenik’ – koji već desetljeće uvodi ‘autoritete’ sumnjive spolne orijentacije,pod krinkom znanosti, u Hrvatsku – ‘nije znao ‘!? Ako je i nepažnja,može se smatrati namjerom. Izreka (modificirana u pouku) : bolje šutjeti i biti smatran neznalicom, ili budalom,nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

Ministre. Ustav neovisne države Hrvatske, Obiteljski zakon, međunarodni propisi o odgoju i obrazovanju! Sve je jasno.. piše.. pročitajte.

Ministre. Procedura je temelj donošenja akata, a vaše bi se posramio i Trocki, ˝Vrh partije je jednoglasno donio demokratsku odluku˝. To je teatar apsurda, komedija ili tragedija… Aristofan predaje palicu Eshilu, Sofoklu? Stvarno, zar ste samo vi država?
Ministre. Riječ, dvije o Crkvi. Zapamtite: kada stvari u svijetu krenu loše to zapravo dokazuje da je Crkva u pravu. Jer, Crkva je opravdana i potrebna ne zato što njena djeca ne griješe, nego upravo zato što griješe.

Previše je narodu grandomanije, paternalizma, himbe, zaplotnjaštva. Koristite um i snagu na gospodarstvo. Tu ne ide – neznanje, nemoć rješavanja problema ( uvijek su krivi oni prije ). Koliko ministara zna svoj posao – konkretno? Uglavnom diletantizam, homonovusi, podobnost, klijentelizam, amoralni familizam. Što je sa predmetom povijesti? Zar nije žalosno – ministre obrazovanja – što se o domovinskom ratu podučava djecu i koliko? Sramno. A o 4. modulu toliko literature od ˝provjerenih autoriteta˝.

Sunčeve zrake dotiču zemlju ali i ostaju ondje odakle su došle. Tako i duhovnost, metafizika, Bog – dotaknu ljude ali ostaju u svom domu i iz njega djeluju. Pastiri naroda ili vođe trebaju znati kalendar državnih bura, ˝ta ono i meteže proriče tajne i podmuklosti često i vrevu˝, Vergilije. Vi ste kao helenistički Rimljani, koje privlači sinagoga monoteizmom i idejom zakona, kojima ideja božanskog zakona pokazuje put prema sinagogi ali nisu bili spremni prihvatiti i praksu tog zakona. Znate li vi kakvoj zajednici – društvu živite? Dobili ste mandat da upravljate ( služite – gordo, zar ne ? ) a ne da provodite teror manjine nad većinom. Zar dižete revoluciju, koja može izazvati kontru? Ovaj narod ne želi i neće napustiti povijesne, nacionalne i narodne vrednote i poveznice sa svojom prošlošću. Ponavljam, to bi bila puka budućnost. Niti ponos to ne dozvoljava. Tako prijeći preko grobova onih koji su za te vrijednosti dali život.

Iako imamo kontradiktorna stajališta o bivstvovanju, habitusu- upravo zbog toga- želim vam podijeliti nekoliko savjeta o metafizici izabiranja vođa. I svima onima koji imaju ambicije upravljati ( ne vladati ) ovom Lijepom našom, nerijetko dolinom suza. Možda djeluju zamršeno ali ako se ispravno shvate potiču na spoznaju. ˝Želiš li voditi ljude, hodi za njima˝, Lao Tse. Ne obećajite ono što znate da ne možete ispuniti- laži su bumerang. Ne gajite iluzije da ono što je izvjesno je i lagano. Grandomaniju treba suspregnuti naročito onaj tko treba biti primjer, na primjer ministar. ˝Vodu ne treba tražiti iz kamena ˝, Plaut. Metanoja dovodi do iskliznuća sa nesagledivim posljedicama. Nekada je dobro progutati koju riječ, naročito ´tešku´. Istinu tražiti u biti života a manje u banalnostima. Kršćanski nauk ukazuje na smjernost, ali ne do beskraja. Promatrajte okolinu i osluškujte bilo naroda. ˝Ne pomaže trčanje, treba krenuti na vrijeme˝, La Fontaine. Budimo zahvalni onima koji nas savjetuju i kritiziraju a ne onima koji nam se ulizuju. Krenuti u promjene tamo gdje postoji srodnost te mogućnost dogovora. ˝I jedanput omraženom vladaru bilo dobri bilo zli postupci donašahu jednaku mržnju˝, Tacit.

Osobno podržavam misao: ˝Za monstrumom koji svira Mozarta ne bismo trebali žaliti˝, M.Krleža. Razmislite ‘duboko’, ne otvarajte Pandorinu kutiju – znamo što iz nje iskače – a ostaje samo nada.

Ante Luetić, dipl.iur.

Odgovori

Skip to content