U Splitu promovirana knjiga propovijedi Stepinca: “On je bio humanist i evangelizator”

‘PROPOVIJEDI NA TEMU DESET ZAPOVIJEDI BOŽJIH’ Stepinac je osoba koja gledajući svoju povijest nema za čim zažaliti. Bilo je dvojbi, pa čak i među svećenicima, kad se uz njegovo ime spominje opis ‘koji je krv svoju prolio’, jer da je naš blaženik umro u krevetu. Tijekom procesa uoči beatifikacije Sveta Stolica je njegovo mučeništvo definirala nastalim ‘iz patnje i muka’ zadobivenih u zatvoru i tijekom zatočeništva u rodnom Krašiću.

{jathumbnail off}Dakle, zbog psihičkih i fizičkih muka, bilo je to 14 godina križnog puta. A dokaze za priče o trovanju u Lepoglavi pokazale su njegove kosti: pronađene su enormne količine teških, smrtonosnih metala poput kroma, olova, arsena i kadmija – kazao je msgr. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca i priređivač knjige Stepinčevih ‘Propovijedi na temu deset zapovijedi Božjih’ koja je u četvrtak promovirana u velikoj dvorani splitskog Sjemeništa u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

Postulator Batelja je među dominantnim mislima u Stepinčevim propovijedima naveo snažnu vjeru u Boga, vjernost savjesti i službi, te kršćanskim odgojem kao sadržajem vjere.

Vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac kao dječak iz sela susjednog Krašiću u kojem je bio zatočen zagrebački nadbiskup dolazio na propovijedi i sjeća se ljubavi i blagosti u njima, te snažnog utiska na sve koji su ga slušali.

– Jednom su nas učenike iz škole poslali na otvaranje partizanskog spomenika u Krašić, ali premjestili su prvotno dogovoreno vrijeme s 10 sati na 11, baš u vrijeme kad je kardinal Stepinac misio u obližnjoj crkvi, nadali su se da nitko neće doći na nju.

Ali pored spomenika došlo je samo nešto djece i odraslih, a crkva je bila prepuna, posebno muškaraca. Izvana su dopirali zvuci mitinga i povici: ‘Dolje Stepinac, dolje Rim, dolje papa skupa s njim!’ A on nije reagirao, u crkvi je propovijedao o praštanju i ljubavi. Čitatelji ove knjige upoznat će sadržaj njegovih riječi i biti potaknuti na vjerodostojniji i ozbiljniji život u vjeri – kazao je biskup Jezerinac, te ispričao još jednu anegdotu sa Stepincem:

– Kao dječak, sjemništarac, tajno sam mu donio pismo, čekao sam pola sata skriven da milicioner ode iza zgrade. Kardinal mi je u kući odjednom rekao: ‘Ja sam zagrebački nadbiskup i zabranjeno mi je vršiti pastirsku službu…’ Zastao je za trenutak, osjetio sam bol koja ga muči, a on je kazao: ‘Neka je Bogu hvala i na tome!’ Milicionere koji su ga čuvali nije prezirao, dapače, jednom je rekao: ‘Ako opet dođem u Zagreb, sve ću svoje čuvare pozvati i počastiti! Teška je to služba’ – prisjetio se msgr. Jezerinac.

Dr. don Edo Punda, duhovnik Bogoslovije, nazvao je Stepinca vrsnim poznavateljem Svetog pisma koji je živio o Božjoj riječi, ali je vladao i suvremenom literaturom svoga doba.

– Za njega govoriti o Deset zapovijedi znači poput Mojsija voditi svoj narod, biti prvi. Zapaža veliko vjersko neznanje u gradovima i na selima. Njegove propovijedi svjedoče da je humanizam neodvojiv od evangelizacije – zaključio je dr. Punda, a na promociji je pjevala klapa HRM-a ‘Sveti Juraj’.

Damir Šarac/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content