Stranke, zavjeti i forumi sramotno zaobilaze problem švicarca

“CESTA” i NWO Prvo ročište povodom tužbe Udruge Franak i Potrošača trebalo je potisnuti u drugi plan sva druga dnevna zbivanja, ali okupirani mediji to nisu dozvolili.

{jathumbnail off}Najedanput je postalo udarno izbacivanje Jadranke Kosor iz HDZ-a. Dok nesretnici i njihova djeca skapavaju na ulici, situirani zavjeti i forumi bave se ćirilicom i rodnim podjelama.

Sudac Radovan Dobrinić vjerojatno je bio zaprepašten da u medijima nije bio osoba dana. Otvorio je hrvatski proces stoljeća protiv bankarske hobotnice, daleko važniji od suđenja Ivi Sanaderu i njegovim torbarima, koji su se prometnuli u pokajnike i štovane štediše. U medijima je najedanput sve postalo važnije od sudbine oko stotinu tisuća direktno zaduženih građana i oko milijun njih, koji su na različite načine, rodbinski, prijateljski i poslovno, ovisni o dužnicima ili prema njima imaju određena potraživanja. Ako imamo posla s poslovnim bankama, zašto ne pomognu građevinskim poduzećima – tamo imamo izložene zaposlenike i njihove obitelji. Zar nije dobro zaposliti ljude barem sezonski?

Prvo ročište povodom tužbe Udruge Franak i Potrošača u nekim medijima nije spomenuto, a u ostalim je bilo šesta ili sedma vijest. Možete li pojmiti koliko strani interes, strani kapital i namjesnici kontroliraju medije u zemlji? Bankarski tabloid Banka, kojeg mediji guraju kao nekakvog objektivnog društvenog arbitra, zapravo je proizvod Zagrebačke banke! Mediji su toliko bezobrazno uz banke da to mora djelovati na gledatelje i/ili čitatelje. Podilaženje dužnicima po klauzuli u euru dalo je određene rezultate. Nisu niti skužili da su osiromašeni kroz povećanej kamata. Oni su zaista počeli vjerovati da su pametni, što je vjerojatno bila pozitivna promjena u njihovom životu. Hodaju okolo bez kune i čekaju da im netko plati kavu da ga onda zadave kako su pametni. Nevjerojatan je taj njihov prezir prema dužnicima s klauzulom u švicarskom franku. Otprilike: jebeš budale, znali su da će završiti na Ovčari kada su krenuli za Vukovar! Znao je Mihajlo da će mu ubiti kćer Aleksandru čim se zakačio s budalama! Takvom pametovanju neznalica podlegli su i samozvani “stručnjaci”, koji misle da su znanstvenici ako iskazuju socijalnu neosjetljivost. U modi je nova vrsta plaćenika u poslovnim odijelima, koji posredno ubiju vašu djecu, ali sve u okvirima zakona. Na sve to, pa i iznad Vlade, Sabora (nadam se ne i iznad sudstva) dolaze bankari i njihovi zastupnici, kao krovna vlast u RH.

Sudac Dobrinić mora ostati hrabar, odbaciti nametnutu klimu nemoći, jer o njegovoj autonomiji ovisi sudbina Hrvatske. Na njemu je da razbije lažni socijalni mir i pripadnu lažnu ekonomsku i socijalnu matricu. On će ili postati Neo/One novog hrvatskog proljeća, ili će potonuti u poplavi konformizma. Ako poput Cyphera iz Matrixa popusti bankama i dizajnerima naše lažne stvarnosti, može zajedno sa Željkom Ivankovićem uživati u bankarskim šniclama i provesti ostatak života kao poslušni državni činovnik. I propustiti priliku da uđe u našu povijest, pa i u povijest Europe.

“Naši” bankari padaju na jednostavnoj činjenici da su višim kamatama za kunske kredite i “euro kredite” navodili klijente da uzmu “kredite u švicarcima”, koji to zapravo nisu bili. Banke su širile neistinu da su krediti s deviznom klauzulom u utočišnom švicarskom franku relativno jeftini, jer su banke jeftino povukle u zemlju velike količine švicarskog franka. Trebamo provjeriti jeli Lukoviću ime Franjo ili Franko! Zanimljivo, lukavi Luković prodao je svoje udjele na samom početku krize, kada su dostigli najvišu vrijednost! Jeli toliko pametan, kao i onda kad nije krenuo put Vukovara, ili je iskoristio klasificirane informacije. To bi se u svim normalnim i nenormalnim demokracijama istražilo. Ne želim ovdje tvrditi da je manipulirao našim financijskim tržištem. Mene zapravo fascinira kako su naši bankari izbjegli reket takozvanih merčepovaca, koji su navodno okolo maltretirali jadnike zbog stotinjak njemačkih maraka. Nadam se da nesretnici nisu uvučeni u skupe kredite zato da bi elita dobila povlaštene kredite.

Svuda u svijetu, banke su znale što slijedi, može se reći da su generirale krizu. Znale su to i naše banke pretvorene u strane kćeri, pa možemo reći da su sudjelovale u financijskom inženjeringu. Mamu im njihovu, bio bi red da saniraju stanje. One same ili njihove mamice u Italiji, Austriji i Njemačkoj. Umjesto toga, sve su države sanirale svoje banke, koje su bezbrižno srljale u minuse, svjesne da s njima pada ili preživljava ovakva društvena formacija. Hrvatska država pomogla je “hrvatskim” poslovnim bankama zadužujući se kod istih pod nepovoljnim uvjetima, čime je osigurala diktat banaka za buduća vremena.

Nadajmo se da sudac Dobrinić neće podleći pritiscima otuđenih struktura. Do različitih pritisaka zasigurno će doći, direktno ili posredno. Sve je provedeno unutar širih parametara neoliberalizma i globalizacije. Svuda u svijetu, kriza zapravo nije odgovarala bankama, ali su je svejedno izazvale! Na Islandu su rekli ne bankarskom financijskom inženjeringu! Svuda u svijetu i kod nas, banke su mirno dozvolile da se kriza dogodi! I da se produbi. Zar zaista “naši” bankari nisu znali da banke moraju jeftino kreditirati novu proizvodnju, da bi se kriza izbjegla ili ublažila. I što su banke poduzele? Prebacile su svu odgovornost na Vladu koju je vodio kazališni performer, danas optužen za korupciju. Prebacile su svoju odgovornosti i na HNB, koji je zapravo regulator ispred banaka a ne ispred naroda, ili ispred cjeline tržišta. HNB je progovorio (ne i upozorio) o problemu kredita s klauzulom u švicarskom franku dugo nakon što su takvi krediti plasirani. Prekasno! Kod nas se poslovne banke nisu osigurale kvalitetnim projektima, nego su se oslonile na plasirane kredite s deviznom klauzulom. U najdubljoj krizi, menadžment banaka nastavio je dijeliti dobit i bonuse. Koja sila u svijetu može tako komotno izazvati ovakvu depresiju? Što daje toliku sigurnost svim bankama u RH da mogu javno i bahato iskazivati socijalnu neosjetljivost, koja je ako ništa drugo loša reklama. Zašto se HNB postavlja kao treća strana?

U tranzicijskom filmu “Cesta” australskog autora Johna Cillcoata, Viggo Mortensen pokušava zajedno sa svojom obitelji preživjeti na cesti. Čini se da je u najgoroj zimi zapeo negdje iza Mitnice. Njegova supruga pala je u depresiju i napustila svog branitelja. Bilo mi je krivo da Charlize Theron nestane ispred mojih očiju na samom početku priče. Glupača! Poput pametnih dužnika s klauzulom u euru, hedonistički sam čekao da je lokalne milicije zaskoče i siluju pred kamerama. Zakazala je država, zakazala je pozicija, zakazala je opozicija, zakazao je redatelj. Charlize je posve nestala, a dezorijentirani Viggo vodio je svoje jadno dijete prema tranzicijskoj Ovčari! Tako je to na filmu, tako je to u stvarnosti. Koga brinu beskućnici, koji su bahato poželjeli pristojan stan, pa digli kredit s deviznom klauzulom! Takve zovu kockarima! HDZ nije ništa poduzeo, niti što poduzimaju SDP i koalicija Kukuriku. Na distanci su svi pokreti, sve stranke i skoro sve ostale društvene asocijacije. Otuđene stranke, promašeni pokreti, odsutni zavjeti, dužničko ropstvo, gušenje socijalne države, kapitalistička alijenacija rada, autonomija kapitala, pojedinačna i kolektivna depresija, redefinicija rodnog i nacionalnog identiteta, razbijanje vjerskih i laičkih maksima, i slična fizika nečistog uma – sve to formacijski otvara prostor liberalnom fašizmu.

>>> Tabloid Banka ponovno vrijeđa članove Udruge Franak

Kada konačno izađemo iz krize, onako kako taj izlazak danas naivno gledamo, kao rast BDP-a i statističkog pokazatelja zaposlenosti, veliko je pitanje hoćemo li to doživjeti kao boljitak. Zapravo, hoće li to uopće biti boljitak? Fašizam je izvukao Njemačku iz poslijeratne depresije i ekonomske krize, da bi završio Holokaustom i još većom tragedijom njemačke nacije. Bacanje novih milijun građana RH u dužničko ropstvo neće nikome donijeti dobro, a najmanje onima koji su već zatočeni, pa bedasto misle da će im biti lakše ako svi propadnemo. Što će izroditi ovo nezadrživo marširanje liberalnog fašizma? Koji je globalni formacijski pokret svjetskog kapitala!

Naravno, u velikim imperijima poput SAD, Kine i Rusije ostaje u okvirima nacional socijalizma. Snažne države promiču one korporacije u kojima dominiraju. Neke od njih su njihova obavještajna operativa! Snažne države štite svoj kapital, svoje mreže i svoju mladež! Slično su emancipirane snažnije članice u EU. Male zemlje poput Hrvatske ulovljene su u tuđe mreže – spasonosna demografska politika je zabranjena! Korporativni svijet mudro uzmiče pred parcijalnim interesima velikih sila i okreće se sondiranju terena u okruženju, u zemljama poput Hrvatske. Mi zapravo ne znamo tko nam kroji sudbinu. Vlasnici Zabe i PBZ-a su bankarske grupe Unicredit i Intesa SanPaolo u Italiji, kojima ne znamo vlasničku strukturu. Zovemo Raiffeisen banku austrijskom, a ona je možda više talijanska od Intese SanPaolo. Ako neki pravni subjekt ispliva, opet je nejasno tko stoji iza njega, na kraju hranidbenog lanca. Sve je to trgovina na našu štetu, jer “naši” tenkyu-ministri poslušno izvršavaju zapovijedi bez da upoznaju krajnjeg naručioca. Ne znaju od koga mogu tražiti protuuslugu! Ključna bitka za Hrvatsku je započela.

Tvrtko Dolić 2013-03-04 Stranke, zavjeti i forumi sramotno zaobilaze problem švicarca

Više od autora: tvrtkodolic.bloger.hr

Odgovori

Skip to content