Zapovjedništvo 204. brigade uz Stožer, Borković poručio: ‘Ne ćirilici – nikad, pa ni tada!’

‘Hitler je donosio zakone i po zakonu ubijao ljude. Ako se mi građani ne usprotivimo donošenju zakona koji je nasilje nad vlastitim narodom i zloupotreba pozicija, onda smo jednako odgovorni’, rekao je Branko Borković.

{jathumbnail off}Zapovjedništvo legendarne 204. brigade na čelu sa zapovjednikom, brigadirom Brankom Borkovićem, podržat će Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u nastojanju da spriječi uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

Vijest je objavljena na konferenciji za medije održanoj u prostorijama 204. brigade. Nakon što je Vlado Ilkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara podsjetio na sve korake koje je Stožer poduzeo kako bi bila donešena politička odluka o neuvođenju dvojezičnosti u Vukovar te na ignoriranje od strane Vlade, riječ je preuzeo Borković.

– Možemo naslućivati da je to odvlačenje pažnje od stvarnog ekonomskog stanja i da im ovakvo stanje odgovara da izazivaju frustracije kod naroda – rekao je Borković i dodao kako ne želi da se ovakvo stanje radikalizira i iskoristi prigoda za nerješavanje vrućih problema, zbog kojih je vladajuća koalicija i preuzela vlast.

– Hitler je donosio zakone i po zakonu ubijao ljude. Ako se mi građani ne usprotivimo donošenju zakona koji je nasilje nad vlastitim narodom i zloupotreba pozicija, onda smo jednako odgovorni – rekao je.

Manolić ih etiketirao, nitko ih nije rehabilitirao

Borković je naglasio je kako hrvatska država službeno još uvijek, prema nalazima ‘Manolićeve komisije’, vukovarske branitelje smatra izdajnicima.

– Ako se svi oni kunu da je temelj moderne hrvatske države obrana Vukovara, ako smo mi svi nelegitimni, onda su i oni nelegitimni.

Zapovjednik 204. brigade smatra kako se prvo trebaju riješiti odnosi Srbije i Hrvatske da bi se moglo govoriti o dobrosusjedskim odnosima i pravima nacionalnih manjina.

‘Ne ćirilici – nikad, pa ni tada’

– Pitanje svima nama je hoćemo li od srama pokriti kip bana Jelačića, koji je rođen u Petrovaradinu jer svatko tko kaže hrvatski Srijem je ustaša, veleizdajnik i radi protiv nacionalnih interesa. Ja pitam iz kojeg razloga ja ne bih mogao doći u Suboticu na žetvene svečanosti Bunjevačkih Hrvata koji danas nemaju nikakvih prava? Ako govorimo o pravima Srba u Hrvatskoj, onda moramo govoriti o paritetu međudržavnih odnosa i rješavanja svih problema na istoku, uključujući i sva povijesna naselja gdje su Srbi živjeli. Ali ne na ovaj način, nasiljem priznati genocid i zločin izvšren u Vukovaru, kao faktičko stanje. Što se mene tiče, ćirilici NE u Vukovaru. Nikad pa ni tada – rekao je Borković.

Na novinarsko pitanje kako komentira HDZ-ov stav protiv uvođenja ćirilice u Vukovar iako je HDZ to i omogućio, Borković je odgovorio:

– Ja sam ovdje spomenuo sve koji su vladali od 1991. do danas i sve ove propuste. Nisam slučajno počeo s Manolićevom komisijom. Nijedna vlast nas nije rehabilitirala.

Izvor: Zoran Stupar/dnevno.hr Photo: Zoran Stupar

Odgovori

Skip to content