Vojno-teološki kamp Manastir Krka

KRKANI    Svaki problem Crkve u Hrvata hitno se adresira na Kaptol. Ista logika ne vrijedi za Srpsku pravoslavnu crkvu. Kako nam svjedoči Darko Pavičić, šovinistički ispad srpskih bogoslova u Kistanjima je lokalni problem.

{jathumbnail off}Pavičić za Kistanje preporuča “recept (srpsko/pravoslavnog) mitropolita Jovana Pavlovića”, koji je po Pavičiću predivna osoba, pa prema tome uzor za sve! U ovoj zemlji sve se raspada, a ne možete proći od dobrih ljudi. Nitko ne smeta mitropolitu Jovanu da stane pred kamere, korigira nekorektne izjave dalmatinskog episkopa Fotija, i osudi šovinistički ispad mladih srpsko/pravoslavnih bogoslova Manastira Krka. Koji su zapravo strani državljani – sedmorica su iz BiH, odnosno iz takozvane Republike Srpske, a jedan je iz Srbije, uglavnom šešeljevci i mladićevci, dno dna.

Mitropolit Jovan je neko vrijeme zamjenjivao bolesnog patrijarha Pavla na čelu cijele SPC. Na toj dužnosti naslijedio ga je Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski, umiješan u agresiju na Dubrovnik. Na Petrovdan 12. srpnja 1991. Amfilohije je u cetinjskom manastiru primio Željka Ražnjatovića Arkana. Nakon pada Vukovara, “Pravoslavlje” je objavilo da djeca Vukovara dišu radošću i srećom, jer su oslobođena. Smeta me taj čudni naziv “Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i cijele Italije”. Zašto je ispuštena cijela Hrvatska? Ispričavam se na ovako glupoj primjedbi – Dalmacija nije u Hrvatskoj! Dobro, a zašto nije naglašena cijela Slovenija? Bože, kako je sve to jadno i providno!

Mitropolit Jovan javno je podržao politiku Slobodana Miloševića. “Ja sam u Miloševiću vidio nešto novo i ohrabrujuće.” Godine 1996. odbio je potpisati priopćenje Sabora SPC, koji je osudio krađu na lokalnim izborima u Srbiji. SPC je tijekom Domovinskog rata izravno podržala formiranje Velike Srbije. Nikako ne trebamo podcijeniti mitropolita Jovana. U Schleswigu i Kielu studirao je evangeličku teologiju, a katoličku teologiju i bizantologiju na sveučilištu Ludwig-Maximilian. Još davne 1967. postavljen je za jerođakona u Bosanskom Grahovu. Jeromonah (monah rukopoložen za svećenika) postao je 1969. u Kistanjima! Bio je stalni profesor bogoslovije u Manastiru Krka. Teško je obuhvatiti sve pravoslavne odnose, jer Manastir Krka pripada Dalmatinskoj episkopiji.

Formalno je više od mitropolita Jovana referentan episkop Fotije, rektor pravoslavne bogoslovije u Manastiru Krka, veliki protivnik Hrvatske pravoslavne crkve. Manastir Krka gura se na simboličkom planu u ravan Dečana i Mileševa. Bit će frke! Nadnevka 08. veljače 2010. jedan od šefova Srpske napredne stranke Borislav Pelević branio se u “Vestima” od optužbe za ratni zločin (prijavili su ga radikali) “tvrdeći da se u tom periodu nalazio u Manastiru Krka u Dalmaciji, gde je, kako kaže, oko 150 tamošnjih bogoslova štitio i obučavao borilačkim veštinama i baratanju oružjem”. Što su sve bogoslovi naučili od vas? “Radilo se o mladim ljudima koji nikada nisu imali kontakt sa oružjem, niti su bilo šta znali o borbi. Svakog dana pre podne imali smo fizičke pripreme – trčanje, učenje borilačkih veština prsa u prsa. Popodne smo imali vežbe gađanja, dok smo predveče kopali rovove. Nakon mesec dana bio sam potpuno zadovoljan njihovim uspehom i zaključio sam da ubuduće mogu sami da se odbrane od napada Hrvata.” Zašto ste boravili u Manastiru Krka? “Moj tadašnji komandant Željko Ražnatović Arkan poslao je mene i još četvoricu vojnika u Manastir Krka da štitimo bogoslove koje su Hrvati danonoćno napadali sa obližnjih brda.” Kada je to bilo? “Tamo sam boravio od 29. marta do kraja aprila 1992. godine. U toku mog boravka u Manastiru Krka i supruga mi se porodila, tačnije 17. aprila. Tim povodom sam rešio da se krstim, što je sve ubeleženo u tamošnjim crkvenim knjigama. Tome mogu da posvedoče i 150 tadašnjih bogoslova, kao i vladika Nikolaj, koji je u ovaj manastir izbegao iz Šibenika.” Nije li čudno obučavati ratnim veštinama bogoslove? “To nije u suprotnosti sa crkvenim načelima. Zapravo, to je bilo u skladu sa crkvenim pravilima, da se bore protiv dušmana.” Čovječe, Shaolin je dječji vrtiću u usporedbi s Manastirom Krka.

Krajnje je vrijeme da sve kršćanske konfesije napuste rasnu dogmu o izabranom narodu, koja je zapravo negiranje Isusa i njegovog nauka. Srpsko pravoslavlje postavlja prilično sumnjivu tezu da je Antikrist ujedinio svijet (izuzimajući Ruse) protiv pravovjernih Srba. Postavljena je magijska simbioza srpske države i srpskog pravoslavlja.

“Nažalost, tragični i tužni incident u Manastiru Krka i oko njega ima dublje korijene. Oni možda nisu vidljivi današnjim mladima generacijama, ali sežu u nedavnu prošlost, kada je Srpska pravoslavna crkva svojim cijelim bićem stala uz bok agresora. Svi su episkopi napustili Hrvatsku, povučeni su svi svećenici…” – kaže nam Darko Pavičić. Jeli to izrekao da nam plasira sumnjivu istinu o incidentu u Kistanjima, ili namjerno krivo govori o spomenutom incidentu da bi naglasio sramotno ponašanje Srpske pravoslavne crkve za vrijeme Domovinskog rata. Pavičić je preskočio nekršćansko ponašanje SPC u takozvanoj SAO Krajini. Pavičić propušta dodati da se ideologija SPC temelji na kosovskom mitu i svetosavskoj isključivosti.* Krajnje je vrijeme da sve kršćanske konfesije napuste rasnu dogmu o izabranom narodu, koja je zapravo negiranje Isusa i njegovog nauka. Srpsko pravoslavlje postavlja prilično sumnjivu tezu da je Antikrist ujedinio svijet (izuzimajući Ruse) protiv pravovjernih Srba. Postavljena je magijska simbioza srpske države i srpskog pravoslavlja. Bojim se da slijede nove “bogoslovne” provokacije prije ulaska u EU i nakon ulaska u EU, kada će lokalna samouprava dobiti nove mogućnosti. Pavičić u incidentu u Kistanjima razlikuje bogoslove iz pravoslavnog Manastira Krka i maloljetnike iz Kistanja, mahom Janjevce, za koje onda kaže da potječu iz SDP-ovih obitelji. Što su mu te SDP-ovske obitelji? Janjevci SDP-ovci! Pavičiću je očigledno pozlilo od “recepta mitropolita Jovana”. Ako je zaista riječ o SDP-ovcima, imamo pravo zapitati se jeli nesposobni SDP toliko u gabuli da potiče međunacionalne sukobe? Znate, priča se da Račan nije dao naše generale, Zoran Milanović hvali Franju Tuđmana, neregistrirana mladež SDP-a mlati pravoslavne bogoslove – koja je stranka desnica u Hrvata?

* Glavni ideolog svetosavske isključivosti bio je Nikolaj Velimirović, episkog SPC, koji je na Kolarčevom narodnom sveučilištu u Beogradu 1937. izjavio “Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku, on je došao na ideju Svetog Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju.” Velimirović je ponosno nakitio srpski nacionalizam kao najstariju u Europi. Navodno u svojoj knjizi “Kroz tamnički prozor”, napisanoj u logoru Dachau 1944. nije prepoznao njemački nacizam. “Sva moderna gesla europska sastavili su Židi, koji su Hristosa raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.”

Tvrtko Dolić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content