HTV ne zanima “Krvavi Uskrs”

Prenosimo priopćenje za Hrvatsku javnost povodom dvadeset i druge obljetnice ′′Krvavog Uskrsa′′ na Plitvicama

{jathumbnail off}Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90 i Udruga Tigar 90/91 Rakitje sa svojim predstavnicima bili su 11. ožujka 2013. godine na sastanku sa predstavnicima HRT-a koju je predstavljala v.d. Ravnatelja programa Mirjana Rakić i v.d. Urednika informativnog programa Domagoj Novokmet.

Tom prilikom razgovaralo se o potrebi kvalitetnijeg odnosa javne televizije o istini o Domovinskom ratu, a posebno potrebi objektivnog prikazivanja događanja ’90. na ’91. sa potrebom činjeničnog pristupa obilježavanja akcije ′′Krvavi Uskrs′′ na Plitvicama.

Gđa. Mirjana Rakić i g. Domagoj Novokmet su predložili da HRT kroz svoju emisiju ′′Nulta točka′′ od 01. travnja 2013. godine posebno obradi samu akciju, a budući da se ova obljetnica ′′Krvavog Uskrsa′′ prvi put nakon dvadeset i dvije godine datumski poklapa sa samim događajem.

Kako je taj dogovor i potvrđen, te održan sastanak i sa voditeljem emisije g. Mislavom Togonalom od strane predstavnika određenim za kontakt ispred Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90, smatrali smo da je taj dogovor konačan.
Na svom kolegiju od 28. ožujka čelnici HRT-a su donijeli odluku o odustajanju od emisije ′′Nulta točka′′ za Uskršnji ponedjeljak.

U ovom slučaju HRT je pokazala da ne razumije važnost povijesnog događaja.
Za takvo neodgovorno i neprofesinalno ponašanje i očito namjerno opstruiranje tako značajnog događaja iz novije Hrvatske povijesti nas stavlja u poziciju da reagiramo.

Ponuda HRT-a da kroz emisiju ′′Veterani mira′′ u subotu 30. ožujka 2013. godine i ′′Temu dana′′ koja bi išla na Uskršnji ponedjeljak, što je nelogično, jer nema veze sa događajima tog dana, nama nije prihvatljiva.
Gospodo sa HRT-a, podsjećamo Vas da su ratnici iz navedenih udruga 1990. i 1991. godine čuvali i vaš medij, te Vam osigurali slobodu i demokraciju od prijetnji vojnog puča tadašnje JNA.

Mi nismo birali ′′Krvavi Uskrs′′ nego su nas na to pobunjeni i velikosrpski teroristi prisili, kao što Vas podsjećamo da majci Mariji pokojnog Josipa Jovića nismo u ponedjeljak javljali o pogibiji njenog sina nego smo joj tu tužnu vijest morali priopćiti upravo na ′′Krvavi Uskrs′′.

Zbog navedenog, udruge ATJ Lučko ’90 i Tigar 90/91 Rakitje, odustaju od sudjelovanja od bilo koje rezervne emisije HRT-a.

Zagreb, 29. ožujka 2013. godine

Predsjednik udruge: Mladen Grgić

Predsjednik udruge Tigar 90/91 Rakitje: mr. Zdravko Andabak

Odgovori

Skip to content