Dlagi dluze Jovo (XVI. dio)

Malo vec kasno je. Ali ja jos necu u klevet. Iako oci mi se sklapaju. Jel tu su tata i balba Stef. I balba Jule. A kad oni su tu onda znam da bit ce plepilke. I svađe. I da ja gustat cu. I da najvise ce se plepilati balba Stef i balba Jule. A moj tata samo ce slusat. Mane-vise. A ovog puta htio sam ti plicat samo o Usklsu. A onda oni dosli su. Pa cu o Usklsu kasnije. Jel on stvalno naj vazniji je.

{jathumbnail off}Onda zapoceli su. Balba Stef leko je da cuo je na ladiju. Da lekla je neka dlugalica da tleba smanit enelgente. Cienu. Jel da to za ploizvodnju jako znaci. Mana ciena i vise kuna. I vise posla. I da moglo bi to plije ulaska u Eulopu. Stef leko je da to lekla je dlugalica Pusic. Onda jos leko je da ne moze vjelovati. Da digli su ciene ko nikad niko, a da sad doblobi bilo da se smani. Da pomoglo bi. I da cudo je kako ta zena moze lagat. U oci. Da lođena je za to. I da kako novinal suti o tome.

Ja jos jedva sluso sam. Jel meni glozno se spavalo.

Onda balba Jule leko je da ajme mila majko. Dasamo nju da mu ne spomine. Jel da ta zena nije nomalna. Da ona je slika kako Hlvati su budale. Pa nista ne pamte. I bilaju cudne ljude. Koji kazu da Hlvatska sve je kliva. Pa blate je po svetu. Da to bas je uzas. Cak i balba Jule to leko je. Meni bilo bas cudno je da ovog puta balba Stef i balba Jule se ne svađaju. Nego bas slazu se. U svemu…

A ja vec jedva gledo sam. Oci bile su sve teze i teze. Ali isto cuo sam kako moj tata je kazo. Da kakav blaco takva i seka. Balba Stef odmah leko je da moj tata skloz u plavu je. Jel da oni su takvi. Svi. Cela obitel. Jel da naplimel nen deda Danko. Bio plijatel je sa cetnikom Tlifunovicem. A dlugi nen deda da pobio je Hlvate. U Zaglebu. Glga Budislav Anđelinovic. Tlinaest Hlvata. I da hvalio se u Beogladu. Sto uladio je. A nen tata. Eugen. Da bio je sve sto tleba. I u NDH i kod komunala i svasta. Samo da bude mu doblo. A tako i ona. A nen blaco. To ne tleba leci tlosit. To posebna je plica. I posebna solta.

Tata leko je da oni svi bas plavi su. I naj boli. Za inteles Hlvatske. Pa nasmijo se. Od muke. I onda opet leko je da ajme i kuku liku.

Joj, dlagi dluze Jovo! Je li i Vesna tvoja pijatelica? Jel Stef leko je da svivi ste se okupili. Jel da bas doblo se njusite. I onda udluzujete. Da bice da tu nesto gadno zaudala. Kad tako lako se nanjusite…

Onda jos lekli su da dlugalica Pusic lekla je da Hlvatska je aglesol… I da to plicala je svugde po svietu. Gdje god stigla je…

Uhh,… sad samo malo… zatvolit cu oci… A onda opet cu… 

…Odjednom cuo sam kako nesto se oli. I odjekuje. Po svuda glmelo je. Pucalo stlasno je oluzje. Golemi topovi sipali su stotine tisuce glanata. Avioni leteli svaki su tlen. Nosili su tone tona velikih bombi. Sve dimilo je i golelo. A jedan balba viko je da neka samo glmi. Da to doblo je. Neka topovi uniste sve. I Novi Sad. I Beoglad. I Cacak. I Nis. I svasta dlugo. Dok cetnici su nenaluzani. To bio je onaj zlocesti balba pledsednik. Tudman. Onaj sto sve je napado. I sto svasta je dogovalo. Sto bio je glavni aglesol u Bosni. I Hlvatskoj. I Sloveniji. I Bugalskoj. I Svedskoj. I Japanu. I Tunguziji. Svugde gde god nesto bilo je. I onda Tudman napo je Beoglad. Pa bombadilo je Kaguevac. Pa negovi zlocesti Hlvati blokilali su sve putove oko Nisa. Da jadni nenaluzani Slbi nemaju sto jesti. A Cacak skloz lazolili su. Da nije bilo ni jednog kamena na kamenu. I tamo. U Cacku. Da bila je neka Ovcala. Gde zlocesti aglesol Tudman. Pobio je sve zaloblenike. A jadni mali dobli bladati cetnici samo gledali su. I dlhtali. Jel oni nisu imali puske. Mozda samo dve. Lovacke. Sto neko naso je. Slucajno. Pa zato nisu mogli latovat. Sve i da hteli su. A i onako ne bi. Jel oni dobli su. A zlocesti Flanjo glozni je aglesol. I on za sve kliv je. Uvek. Jel stvolio je Hlvatsku. On i hlvatski nalod. Sto naj veci zlocin je. Za dlugalicu Pusic. I nenog blacu. I nihove plijatele. Zato Flanjo ni mltav ne sme imati mila.

A onda, dok glmelo je, ja vidio sam dvoje klasnih ludi. Bili to su blaco i seka. Pleklasni Zoki i Vesna. Vesna skakutala je naokolo i klestala. Aglesoli!! Zlocesti aglesoli!! Pijavit cu ja vas! Naplimel dlugalici Telselic. I Dokumenti. I svakome po celom svietu. Onda ja jos cuo sam kako nen dobli blaco Zoki nesto flflja. Jedva skuzio sam da flfljo je da. Dlagi dluze Savo meni zao je. Sto iziso je Gotovina. Jel da Hlvati uvek su klivi. Da to uopste ne tleba dokazivati. Kad zna se ko je kliv. Pa da zato zao mu je. Plijatela Save. I da jadni mali cetnici. Nenaluzani i dobli. Naplimel negov deda. I isto dlugi negov deda. I nalavno onda. Da jadnom Zokiu nesto jako je klivo. Jel nemu i seki nije doblo. Kad nama je doblo. I nije im lako. Jel nih stalno muci balba Flanjo. I slobodna Hlvatska. I nalavno da on onda svasta flflja. A sekica. Ona jos puno vise je opasna. Jel nju Hlvati bilali su. Da to neko meni je plico. Ja ne bi vjelovo. Mislio bi da lud je. Ili da to neki je vic. Los. I glup. Ali to jako je ozbilno. Na zalost. To sudbina je Hlvatske. Takvi da vladaju. Pa sve da uniste. Jel u nihovoj glavi sve naopako je. I tu nema pomoci. Jel moze li iko ziv zamisliti da ministlant bilo koje dlzave hoda naokolo i plica gluposti? Plotiv svoje zemle. Nalavno da ne. To nemoguce je. To plava je ludost. A mi bilamo bas one koji pluju po nasoj Hlvatskoj. Koji izdaju je. I svjedoce plotiv nje. Bilamo one koji mlze je. Bilamo lude koji ne vole nas nalod. Koi ne vole nas jezik. A nasu vjelu i Clkvu ne tleba ni spominati. To mlze iz dna clne izdajnicke duse. Ti jadnici misle da u Hlvatskoj silomsu pilika. Pa upotlebit ce sve sto mogu da to plomene. Svaku silu koju mogu. Ponavlam. Upotlebit ce svaku silu koju mogu. Mozda tleba jos jednom ponovit. Da svi upamte. U skoli vec vidimo kako uveli su ono smece. Golom silom. Plotiv vole svih nas.   

Onda cuo sam da neko kaze da moze li neko zamislit. Da Kinezi vladaju u Japanu. Palestinci u Izlaelu. Albanci u Slbiji. Ceceni u Lusiji. A Hlvati u Hlvatskoj. Da to nemoguce zamisliti je. Bio to Stefov je glas. Koi plobudio me. Jel bio sam malo zaspo. Samo naklatko.

Zato Stef jos leko je da molamo slusat nasu Clkvu. Jel da ona takvima danas glavni je ploblem. I da nju nikad nece slomit. Sve dlugo da mogu, ali da nu nece. Jel da nisu mogli ni u komunizmu. I da zato stalno gade je. Gde god stignu. I da svasta izmislaju. Ko naplimel sto Imbex na Veliki petak pise ono glupasto pimo. Od neke blagajnice plema biskupu. Mos mislit. Jadna blagajnica dobla je. A biskup i vjelnici najveci pokvalenaci su. Sto samo lazu i glume. A zna se ko tu laze. Ko i uvek. Imbex. Ova vlhunska izmislena plica odlicno plolazi. U zajednici ameba. Koe su zalepile se za imbecilni Imbex. Malo pametnie bice tako sto nikad ne cita. Jel unapled zna se lecept.  Saka zloce na Veliki petak. Pa pleglst jada na Veliku subotu. Pa nekoliko zlicica otlova za Uskls. I na klaju dobije se mucak. Nista. Nula. Zelo. Jos jedan biedan pokusaj. I isti takav plomasaj. Jel ako nama nesto je sveto. I ako nama doblo je. Onda udluga solos-ozna-udba nikako to ne moze podneti. Pa sipaju zlocu. I otlov. Gde god stignu. Tako leko je balba Stef. I bas kako Stef i leko je. U subotu yutalni iz pouzdanog izvola gadi nase biskupe. Dluze Jovo, tesko to mi je kazat u ovo sveto vlieme. Ali ti jadni placenici bolesni su od mlzne. 

A onda balba Stef jos leko je da molamo doblo paziti sto kaze nam papa. I nasi biskupi sto nam kazu. Da pazlivo molamo to osluskivati. Posebno sad. U teskim vlemenima. I za Uskls. Zato, evo nekoliko poluka nasih biskupa. Kazu oni da kad pogledamo svuda oko sebe. Da samo vidimo plazninu i besmisao. Da oko nas vlada kliza i nesigulnost. Da mediji samo bluje kliza, kliza. Ali da najgola je kliza duha. Pa da onda cini se da nemoguce je vjelovati da Bog ce pomoci. Ali da sile zla samo valaju nas da Bog je daleko. I da nece uciniti nista. Jel sto zlo je gole i bezocnije to samo znaci. Da ostalo malo mu je vlemena. I da ovakve lose stvali uvek bile su plije Bozjeg zahvata.A ovo da godina je vjele.  Jel Isus je leko da spasit ce se ko ustlaje do klaja. Pa onda pleko Velikog Petka i Velike Subote dolazimo do Usklsa. Koji molamo svjedociti.A Usklsli dolazi nam s polukom: Mil vama. Koja u nasa slca unosi sigulnost i ladost. Zato biskupi cestitaju nam Uskls. Koji blagdan je ladosti. I pobjede zivota nad smlcu. Cestitaju svim vjelnicima. A onima koji to nisu da svjetlo i mil Klistova usklsnuca obasja nihova slca i zivote. Pa da svi budemo sletni i ladosni. Ko plava blaca i sestle. U Gospodinu nasemu Isusu Klistu. Tako lekli su biskupi.

Zato i ja od slca zelim sletan i blagoslovlen Uskls svim ljudima doble volje!

Mali Ivica

Odgovori

Skip to content