SPLIT Nevjerojatna prijevara: Predstavnik suvlasnika zgrade od susjeda skupio 88.000 kuna, a račune nije plaćao

Foto Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

Uistinu nevjerojatan scenarij ovih se dana odigrao u neboderu na adresi Ulica slobode 43, smještenom neposredno uz raskrižje s Ulicom Domovinskog rata, piše Slobodna Dalmacija.

Stanari su ostali u najmanju ruku neugodno iznenađeni kada su u ponedjeljak dobili kolektivnu opomenu iz “Vodovoda i kanalizacije” (ViK), zahvaljujući kojoj su doznali kako već godinu i pol nisu platili potrošenu vodu, odnosno kako njihova zgrada, s ranijim dubiozama, komunalnoj tvrtki ukupno duguje nešto malo manje od 120.000 kuna.

Naravno, većina stanara račune za vodu redovito plaća, pa ih je vijest o velikom dugu dobrano potresla.

Nakon što mu je otac godinama naplaćivao vodu i struju od susjeda, aktualni predstavnik suvlasnika zgrade prije dvije godine preuzeo je tu obvezu. Da ne kažemo, obiteljski biznis, jer nije plaćen ni dio računa iz 1999. godine, dakle iz razdoblja kada je sve vodio njegov otac.

– Naplaćivao je vodu, uzimao naš novac, no ništa za 2015. i 2016. nije uplatio “Vodovodu”. E, sada, krivi smo i mi jer smo znali o kome se radi, a izabrali smo ga. Možda će ovo sada konačno promijeniti stvari – kazala nam je jedina stanarka na koju smo naišli u portunu, a željela je govoriti o spomenutoj temi, ali isključivo uz molbu za anonimnost.

Ostali stanari nebodera djelovali su, začudo, poprilično nezainteresirani, kao da nije riječ o njihovu novcu.

– To smo saznali u ponedjeljak, a on je već u srijedu došao po novu mjesečnu ratu za vodu! I većina mu je platila… Kaže da nije lopov, da mu je netko drugi uzeo novac, ali i da će prodati stan i platiti dug. Tko zna… Ne znamo ni što nam je sa strujom, onom koja se troši u portunu koju također njemu plaćamo, a valjda će se i to saznati, samo se nadam da nam neće prisjesti – rekla nam je stanarka.

Iz ViK-a smo dobili potvrdu da su Općinskom sudu za spomenutu zgradu predane dvije tužbe u kojima su utuženi svi suvlasnici na jednake dijelove, dok je treća u pripremi.

– Dug od ožujka 2015. do rujna ove godine iznosi 88 tisuća kuna. Stanarima zgrade poslano je već pet opomena, no naprosto smo bili prisiljeni podnijeti tužbe kako dugovanje ne bi otišlo u zastaru. Ako se po tužbi plati dug, mi ćemo je povući. Mi zaista ne volimo tužiti naše potrošače, ali ovdje nemamo izbora – kazala nam je Mirela Lozina, voditeljica Odjela za pravne poslove u “Vodovodu i kanalizaciji”, te je dodala kako prema njihovim poslovnim izvodima za spomenutu zgradu, ispada da nitko od dužnika nije platio potrošenu vodu.

Lozina napominje kako se radi o neboderu u koji se voda distribuira preko zajedničkog mjerila, zbog čega vlasnici stanova dobivaju skupni račun za vodu, a trošak raspoređuju stanari prema internom dogovoru.

Bilo je, kako je istaknula naša sugovornica, slučajeva u takvim zgradama sa zajedničkim mjerilom u kojima bi se našlo nekoliko neplatiša, dok su ostali uredno podmirivali svoje komunalne obveze. U takvim situacijama, predstavnik stanara pisanom izjavom obavještava ViK o podacima neplatiša, tako da komunalna tvrtka tužbe usmjeri samo prema njima, a ne prema cijeloj zgradi, donosi portal slobodnadalmacija.hr.

Dubioze u brojkama

120.000 kuna iznosi ukupan dug zgrade u Ulici slobode 43

88.000 kuna iznosi potraživanje od ožujka 2015. do rujna 2016.

27.000 kuna vrijedna je prva tužba ‘Vodovoda i kanalizacije’

16.656 kuna iznosi druga tužba protiv stanara nebodera

23.479 kuna iznos je naveden u trećoj tužbi koja je u pripremi

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content