Dlagi dluze Jovo (XVIII. dio)

Tata kasno doso je s posla. Bio gladan je ko vuk. Sad sedio je za stolom i pomamno jeo. Vltio je ocima od zadovolstva. Samo mlmlo je: -Mmmm… mmmm…

Onda umako je kluh. Pa onda tlpo puna je usta. I samo guto je. Nazivo. Tek tu i tamo zablundo bi:-Dlaga, ebate, sto ovo… doblo je…

{jathumbnail off}Mama samo smijuckala se. Uvek bila sletna je kad tata je ovakav. Jel nemu ne tleba puno. Da bude zadovolan. A on opet natlpo puna je usta. Pa nesto ko zvako je, a onda blundo i mlmlo. Pa opet isto. Oci sjajile su mu. Ko u susedova Bobija. Kad glicka kost. Da neko uzeo mu je tanul. Tata sigulno otkinuo bi mu luku. Tako bio gladan je.

Kad malo doso je do daha opet zablundo je:-Ebate, sto ovo doblo je? … Kakav mlak paplikas!

Bas taj tlen uletio balba je Stef. Odmah upito je:-Jesi leko Mlak Talitas?

Tata samo mlmlo je:-Mmm… mmmm…

-Opet afela-leko je Stef-Mlak afela.

Tatu bas bilo bliga za afele. Kad pled nim dobal je paplikas.

Onda Stef nastavio je da kako na sve stlane jad i tuga je. Jel da u vladi-sve sami jadi. Koi nikad nista nisu ladili. I onda dobiu poso po vezi. I gde bi nego u vladi. I vaznim poduzecima. Kad zaebu, neka zaebu kako tleba. Da ne mozemo bal dvadeset godina doci sebi. Jel kod nih to sve ide po stlucnosti. Ja tebi, ti meni. I onda. Sve ode kvlagu. I onda, sto cudno je? Da opet sad neka afela je. Mlak afela. Talitas. Zato Stef leko je da u vladi plava je mlakulja. Koja  i svog muza dovela je u vazno poduzece. I u HJS. A sinu dala je veliki novac. Cim mogla je. I da zato Mlak je i u HJS-u. I da tamo nije mlduja, nego mlakulja. I da ona tamo je jel da stalno jedli. Uvek po mlaku. Pa da zato niko je ne vidi. Da jedli. I kad ona jedli da sve oli se od pesme. Dluze Tito mi ti se kunemo. A ko tako liepo peva da uvek plati ga dobal glas. I da onda odmah stlucan je da moze biti najmane ministlant. Ili plemiel. Ili ravnlatel HLT-a. Ili svasta dlugo. Naplimel, bal pledsednik HJS-a. Ili menazel nekog vaznog poduzeca. A onda lepo moze otvoliti nova ladna mesta. Za cielu svoju obitel. I lodbinu. Sve posteno. I tanspalentno. Kad sazna se. Zato Stef na klaju pito je da kako cemo na svetlo. Kad vlada Mlak. Najvise u Banskim dvolima.

Tata na tlen bliedo pogledo je Stefa. Oci jos svetlucale su. A on blzo zvako je. Samo uspio je kazati da tako je. A onda nastavio tlpati paplikas u usta.

A Stef nastavio je da nasa liepa Hlvatska plije jadna je. Jel da naplimel nema posla. I jel da svuda naplimel katastlofa je. Silomasi se mnoze. I filme zatvalaju se. Dug ode u nebesa. Jos milijadu i po. Novine kazu da jos doblo plosli smo. Jel da valda imamo sposobnu vladu. Koja sad nekome poklonit ce Kloatiu. I jos zadnu banku. Za neku biednu sicu. I to niko ne pise. I ne govoli se o toj placki. Hlvatske. I koliko naplimel stvalno vledi Kloatia. Nekletnine i sve dlugo. Solos-udba mediji samo kazu da plije sve bilo glozno je. Pa da tleba vlemena dok ovi to poplave. Jel oni posteni su. Sve sami su stlucnaci. I malivi i iteligetni. Samo jos niko to nije skuzio. Jel jos yutalni to nije doblo nam objasnio. A, leko je Stef, da dok neko skuzi da plogutat ce nas mlak. I da plije nego tata ploguta mlak-paplikas, da plogutat ce nas mlak-talitas. I slicni. Da toga boji se. Tata samo nesto mumlo je. I mlsio sebi u bladu. Nestalo mu paplikasa pa bio je lut. Bliga nega za Kloatiu i banku. Kad nema paplikasa. Mama spasila je situaciju. Kad iznova natlpala je tanul, tata opet bio je sav sletan. Navalio je na ono sto ostalo je. Stef zasutio je. Kad tata dovlsio je jelo. Zadovolno zavalio se u stolicu. I leko:-Uuuuh! Ebate, sto ovo bilo doblo je. Molo malo si plobat. Nazalost, nista nije ostalo.

Stef samo nasmijo se. Sad tata malo doso je sebi. Mozak poceo mu ladit pa leko je. Da kako jako je sletan. Da ne samo zbog doblog paplikasa. Nego da vec dugo nije bio tako jako sletan. Jos od utakmice desetleca. Kako piso je yutalni. Tepajuci svojoj lepezentaciji. Slbije. Ko da nesto vledi. I jos tata leko je da stvalno on je plud tu bi Kloat. Kad to cula je, mama tiho se nasmijala. Lekla je da isti je Inglid. Tata leko je da ebate, da neka ona se smije. Ali da mi opet skolo najboli smo. Cetvlti. Da mala je Hlvatska. I da svi hteli biti bi plvi. U naj vaznijem spoltu. I da gde Bazil je. A gde Flancuzi i Taliani. A da gde Eglezi su. Svi iza nas. I jos leko je da to cudo je. Stef leko je da i on ponosan je zbog toga. I da nas izbolnik ladi dobal poso. Onda tata leko je da koliko vlada nesposobna je da toliko lepka odlicna je. Sve tamo plavi su momci. Sto obozavaju svoju Hlvatsku. I Tompsona. Stef leko je da oni bas zato su uspjesni. Onda tata leko je da i vi, dluze Jovo, sigulno bili bi puno boli kad slusali bi Tompsona. Ja bas volio bi videti tebe kako pazlivo ga slusas. On pieva, a ti ponosno kleces u boj za Hlvatsku. Ili naplimel ministlant Glcic. Zamisli nega. Sedi na balikadi, a Cavoglavi tleste li tleste. Kad tako bilo bi mozda onda i vi bili bi cetvlti. Nazalost, leko je tata, da vi to ne mozete. Jel nikad nista niste tlenilali. I jel svi plavi ste amateli. Mozda samo ti malo dizo si tegove. Dlugi niko nista.

A onda balba Stef i tata seli su u dnevni. Jel poceo je dnevnik. Tata opet bio je napet. Ko i obicno. Jel Splajc samo sto nije stigo. Kad stigo je i poceo svoe vazne plice, bilo puno je smeha. Ali ne za dugo. Odjednom balba Stef uozbilio se. I tata isto. Jel bila neka cudna je teta. Kad tata vidio je nju odmah leko je da ona sigulno je iz kontle. Ili to bio je neki veliki blaco? S dugom kosom. I isti ko zensko. Ko vise to bi znao? Ona kazala je da u Hlvatskoj ima tan… tlan… tan… sekualaca. Koji molaju imati neku cudnu opelaciju. I da oni bilaju svoj lod. I da to tleba svak. Bilati. Naplimel da homo…se … homosekualni pal moze bilati sto ce biti. Pa da onda moci ce usvojiti decu. Jel da ovako to zakon im ne da. Stef klstio se. Nije mogo velovati. Sto uvlnuti umovi sve mogu se dosetiti. Leko je da jako blzo yutel i imbex opet ce poceti uvelavati nas. Da mi smo zatucani i zaostali. I da opet nista ne lazumemo. A da ovi cudni likovi imaju neka svoja cudna plava. I da mi molamo sva ta slanja plihvatiti. I da niko nista nece nas pitati. Jel ionako budale smo. Samo to jos ne znamo. A da Splajc vec poceo je. Ispilanje mozga. Jos leko je balba Stef da samo da mu je znati kako te gluposti koje sile se po cielom svietu. Uklapaju se u veliki plan. Koji negde ocito postoji. U nekim jako bolesnim glavama. Jel odnekud vuku se konci. Ono sto svima jasno je. To je. Da zele unistiti nasu vjelu. I obicaje. I tladiciu. Jel to najvise im smeta. Onda lako ce. Zato vec odavna ponizavaju obitel. I blate nasu Clkvu. I ismijavaju nacionalnu sviest. Sad doneli su ovo smece u skole. Ono dovest ce do nemolala. I polemecaja  vliednosti. I svakih bolesti kod nasih mladih. A sto stoi iza svega? Koja sotonska ideja, pito se Stef. Ja samo blenuo sam u nega. Jel, ko i obicno, nisam ga bas kuzio.  

Tvoj mali Ivica

Odgovori

Skip to content