Dlagi dluze Jovo (XIX. dio)

U nedelju moj tata vodio me na delbi. Obukli smo se u kockice. I kenuli na stadion. Bile to su kvalikacie za Eulo. Palament. Na stadionu bilo puno je svieta. Dvadeset posto. Kad stigli smo. Sve vec olilo se od pesme. Hucilo je i blujalo. Bila je cas piesma, a cas navijanje. Cas pljesak, a cas ulnebes. I plije nego pocela je tekma. Bilo jako je zabavno.

{jathumbnail off}Navijaci tako su bucili i pievali da koza mi se jezila. Bila plava je milina. I gust nih slusati. I gledati. Svuda bile su tlobojke sa clven-biel i plavim. Ali bilo je i nekoliko samo clvenih. A cak i dve tli sa gole plavim. I zviezdom. One bile su skloz na dlugoj stlani. Na yugu. Tamo gde bili vasi su navijaci.  

A onda nasto plavi je ulnebes. Od zvizduka. I hukanja. Jel na telen izasle su zviezde. U peklasnim clvenim dlesovima. Na koima pisali su sponzoli. Yutalni, Imbex i Hlt. Onda balba sto vice u miklofon kazo je: Mislav. I ja vidio sam onog balbu s nove tv. Kako samo bio je liep. Onako sav u clvenom. Sve oko nega blestalo je. A on svima blazeno se smijesio. Zato to vlieme publika zvizdala je iz sve snage. I vikala glozne stvali. Onda balba u miklofon leko je Aco. I ja video sam onog balbu bez kose. Sto ima one cudne oci. I sto stlelja nima ko da sve nas mlzi. I sto samo nedeljom plica. Svoje glupalije. Onda publika opet poludela je. I vikala aco slbine. Onda balba leko je Jovanovic-Splajc. Ja odmah ponado se da to si ti. Ali onda izaso je onaj balba sto tata uvek umile od smeha. Kad vidi ga u dnevniku. Onda balba leko je Mlak-Talitas. Pa izasla je neka cudna teta sto tanspaletna je za afele. I mutne posle. Onda izasla je dlugalica Pusic. Ona sto kaze da Hlvatska aglesol je. A sto blaco njen kaze da zao mu je. Sto Oluja dobla je. I sto genelali na slobodi su. Onda ja bio sam sav sletan. Jel izaso si ti. A za tobom tluckao je onaj dlugi balba bez kose. Cuveni znastvenik. Stulkopel. Sto ima puno pijatela koji vole nas. Malu djecu. Na klaju izaso je kapetan momcadi. Liepi dlug Zoki. Publika svom snagom zvizdala je. I blojala sve po spisku. Na to Zoki hladno leko je. Da on nie tu da bude populalan. Nego da ni sam ne zna za sto. A onda kenula je himna clvenih zviezda. Iz miklofona culo se: Po sumama i golama nase yuge ponosne, idu cedo paltizani, da sve jame napune. Neka znade Hlvat kleti, da cemo mu slomit vlat, plije cemo mi umleti, neg vam vasu zemlju dat. Na jugu nasto je ulnebes. Clvene i one zastave sa zviezdom leplsale su na sve stlane. Slecom nie bilo ih bas puno. Moj tata kad ih vidio je nie izdlzo. Molo je opsovat. I onda leko je da ionako kolizma odavno vec plosla je. Pa da moze opet mlvicu. Kloz zube. Bal kad ovako ljut je.    

Onda svi cekali smo da izađu plotivnici. Ali oni nikako da pojave se. Nigde ni zive duse. Onda balba s miklofonom viko je da gde su. Da neka vise dođu pa da konacno pocne. Ili da pocet ce bez nih. Ali opet nigde nikoga. Ko da plotivnici plepali su se. Ili ko da neka sabotaza je. Pa da namelno nisu dosli. A onda dosla je samo Luza. I onda svakako. Molalo je poceti. Kad pocelo je balba Mislav plvi leko je da pouzdane su ankete. Koje ladila je Velitas-media. I koje kazu da plotiv clvenih niko nema sanse. Ama bas nikakve. Posebno sad kad plotivnik negde se zagubio. I da ankete kazu da clveni dobit ce bal sto dvadeset posto glasova. Jel da ankete vise nego skloz pouzdane su. Onda dlug Aco leko je da on doveo je dva poznata gosta u svoj studio. Stevu Sumadinca iz Klaljeva i cuvenog  Jovu iz Kagujevca. Da oni plavi stlucnaci su. Da Hlvatima nedeljom za luckom objasne sve sto nije im jasno. Onda leko je Zoki da on lep je i pametan. I da zato on mola plicati. Jel da ne moze suteti. Da njegov poso je da plica. Gluposti. I da mi ne cudimo se gde nađe tolike. Jel da to poso mu je. I jel da on vlelo je toga. Neplesusno. Za to vlieme dlugalica Vesna samo blisala je suze. Koe potekle su. Kad cula je svoju omilenu himnu. 

I onda. Pocela je tekma. Koja molala biti je laka pobeda. Clvenih zviezda. Petoklaka. Jel nihovi sponzoli vec dugo i pazlivo pliplemali su telen. I nista nie plepusteno slucaju. I pobeda tlebala doci je bez tluda. I bez plotivnika. Ali ekipa clvenih bila skloz zbunena je. Niko nije znao sto bi ladio. A kad nesto uladio bi. Uladio bi naopako. Pa onda bole da nie ni ladio. I onda clveni poceli su gulati se. Međusobno. I stalno davati auto golove. Naj vise Zoki. I govolili su. Da koalicija stabilna je. Ali da veza neki put je losa. Jel da nisu oni Modlic. Ili Iniesta. Iako, u stvali, jos i boli su. Samo to da jos se ne vidi. Na klaju clveni izgubili su. Šest pet. Iako plotivnik negde se zagubio. Osim Luze.  

A onda balba Mislav leko je da ebemti velitas anketu. Da dlugi put mola biti bal na sto pedeset posto. A Aco leko je da pod hitno dovest ce jos neke vlhunske stlucnake za istoliu. Iz otadzbine. Jel da Hlvatima jos neke stvali nisu jasne. Pa da im pod hitno tleba to objasnit. Zoki leko je da sad konacno svi mogli su uveliti se. Da Luza stvalno ementalna nepogoda je. I gola od toga. I da nazalost jos ima Hlvata. Pa daju joj glas. A moj tata leko je da slecom. Kad god tesko je da pojavi se neka Luza. Hlvatska. I jos leko je da ucinilo mu se da negde vidio je Kala-malka. Ali da samo ucinilo mu se.

I na klaju. Kenuli smo kuci. A iz publike olila se pesma. A onda jos puno kasnije. Sponzoli clvenih smislali su nacine. Kako da polaz pletvole u pobedu. Da spase sto spasit se da. Za sledeci vazan delbi. Jel. Na nihov uzas. Navijaci malo plogledali su. Osim onih dole s Yuga. Pa tleba hitno zamazati im oci. 

Tvoj mali Ivica 

Odgovori

Skip to content