PRILIKA ZA VRHUNSKU PROMOCIJU HRVATSKE: Split postaje centar maslinarskog svijeta

Maslinik MasVina u Polači / Foto: Arhiv HANZA MEDIA

Za manje od mjesec dana Split će postati centar cijelog maslinarskog globusa! U gradu pod Marjanom, u centru Dalmacije će se od 10. do 14. listopada okupiti najveći svjetski maslinarski autoriteti na VIII Internacionalnom maslinarskom simpoziju (VIII International Olive Symposium) te u splitskom hotelu “Lav” u Podstrani raspravljati o najvažnijim temama i najnovijim otkrićima važnima za maslinarstvo i uljarstvo na svijetu.

Dolaze znanstvenici sa najčuvenijih svjetskih instituta i sveučilišta, iz Cordobe u Španjolskoj, s Davis sveučilišta u Kaliforniji, iz Italije Perrugie, Barija, Pise, iz Argentine, Grčke, Južnoafričke republike, Irana, Maroka, Jordana, Albanije, Slovenije, Republike Koreje, Australije… Najveće znalce maslinarstva šalje 30 zemalja s kraja na kraj svijeta.

Simpozij će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Slobodna Dalmacija i njena Maslina, najčitaniji i najutjecajniji maslinarski časopis u svim zemljama istočne obale Jadrana, su medijski pokrovitelji ovog velikog svjetskog maslinarskog događaja.

Pripreme za najveći svjetski maslinarski skup, simpozij koji se organizira svake četiri godine su pri kraju. Tako nam veli ravnatelj splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr. sc. Slavko Perica.

Naglašava: „Ovo je hrvatskom maslinarstvu vrhunska prilika za promociju, ovaj skup prilika je kao nikad do sada da podignemo vidljivost hrvatskog maslinarstva u svijetu.”

Domaćinstvo odnosno organizaciju ovog skupa svjetske maslinarske elite za Hrvatsku je osvojio agilni Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a glavni suorganizator je Međunarodno društvo za hortikulturnu znanost (International Society for Horticultural Science – ISHS), vodeća svjetska neovisna organizacija hortikulturnih znanstvenika koja se bavi poticanjem istraživanja i obrazovanja u svim granama hortikulturnih znanosti, u što spada i maslinarstvo.

Međunarodno vijeće za maslinu (International Olive Council), kod nas poznato kao COI, globalno glavni autoritet i motor svega što se u svijetu po pitanju maslina i maslinova ulja događa, glavni je podržavatelj i sponzor skupa u Splitu.

Za Hrvatsku, malu maslinarsku zemlju, domaćinstvo velikog skupa svjetske maslinarske elite na zadnjem simpoziju, koji je bio 2012. godine u Argentini, osvojio je splitski Institut za jadranske kulture.

„Radi se o skupu koji se održava relativno rijetko i to mu daje jedan jako prestižan status. Zato znanstvenici rado svoje najnovije i najvrednije rezultate izlažu upravo na ovom skupu. To što je našem Institutu dano da organizira jedan ovakav znanstveni skup velika je čast i priznanje za naš dosadašnji rad, a ujedno govori i o našoj afirmaciji u svjetskoj znanstvenoj zajednici u našem znanstvenom području“, veli dr. sc. Slavko Perica.

Sve što je potrebno je posloženo, sve pripreme obavljene, tisuće emailova odaslane i primljene, radovi su pristigli sa svih krajeva svijeta i znanstvenicima s Instituta, koji čine glavninu Organizacionog odbora simpozija bogme treba skinuti kapu.

To su, uz ravnatelja Instituta dr.sc. Slavka Pericu: Frane Strikić, Mirella Žanetić, Elda Vitanović, Gabriela Vuletin Selak, Tatjana Klepo, Jakša Rošin, Maja Jukić Špika, Andrea Bilić, Damir Mrkonjić (svi sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita) te Facundo Vita Serman (Estacion Experimental Agropecuaria San Juan, Argentina), Juan Caballero (IFAPA Centro „Alameda del Obispo“, Španjolska), Luca Sebastiani (Sveučilište Sant’Anna, Italija) i Monji Msallem (Maslinarski institut, Tunis).

I dok je tema posljednjeg kongresa održanog u Argentini bila „Razvoj i unaprjeđenje maslinarstva južne hemisfere“, tema ovog skupa u Hrvatskoj je „Razvoj i unaprjeđenje maslinarstva u rubnim područjima uzgoja“.

„Tu specifičnu temu našeg simpozija odabrali smo uzimajući u obzir uvjete našeg maslinarskog uzgojnog područja“, ističe dr.sc. Perica.

Do sada je pristiglo gotovo 200 radova od ukupno 600-tinjak autora iz cijelog svijeta, a najviše ih je iz Španjolske i Italije.

Skup će početi hommageom nedavno preminulom velikanu svjetskog maslinarstva prof. Shimonu Laveeu, kome je posvećena na simpoziju i cijela sekcija Biologija i fiziologija.

Znanstvenici će iznijeti svoja najnovija postignuća i nova rješenja u maslinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja. Izlagat će se i raspravljati puna tri dana.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content