BEZOČNI MEDIJI I MIZERIJA POLITIKE U SLUČAJU VELJKA MARIĆA

Današnja tiskovana konferencija zbog bezizglednog stanja hrvatskog branitelja Veljka Marića kindnapiranog na srbijanskoj granici, istovremeno kad se dogodio i slučaj Tihomira Purde, a sada zatočenog u teškim nehumanim uvjetima u Beogradu, pokazuje svu mizeriju hrvatske politike i bezočnost tzv. hrvatskih medija.

Naime, na današnju tiskovnu konferenciju, za koju su bili obaviješteni SVI HRVATSKI MEDIJI barem iz 2 nezavisna izvora, osim HINE i jos dva neutvrđena izvjestitelja, nije se odazvao nitko više. Začuđujuće je da je ova Hinina vijest uopće prodrla u javnost. Na zatraženu posjetu od Udruge Pravednik u jednoj jedinoj rečenici, odgovorila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srbije posredstvom Veleposlanstva RH u Beogradu, bez ikakvog dodatnog obrazloženja.

Zanimljivo je i to da se zatočeni hrvatski branitelj Veljko Marić nalazi 22 sata u ćeliji sa još nekoliko zatvorenika, da ima izlaz iz ćelije samo 2 sata dnevno za tzv. šetnju. Na posjetu supruge i djece ima pravo samo jednom mjesečno u trajanju od 2 sata. Na taj način Veljko Marić odslužuje 12 godišnju zatvorsku kaznu po optužbi za ubojstvo jednog civila, dok je primjerice Veselin Šljivančanin bio u Haagu u zatvoru delux kategorije sa velikim mogućnostima kretanja i prava, a osuđen za razaranje Vukovara i bezbroj ubijenih civila.

Marić je u telefonskom razgovoru za Udrugu Pravednik istaknuo da je njegov odvjetnik Vjekoslav Krsnik u vremenu kad je aktualan bio slučaj Purda, od premijerke Jadranke Kosor u dva navrata tražio da se također Veljko Marić prebaci u Hrvatsku, no bio je odbijen riječima “ne može se ništa zbog Europe”. Bilo je to u vrijeme pregovora sa EU. Drugim riječima hrvatski branitelj Veljko Marić svjesno je po Jadranki Kosor žrtvovan zbog ne kompliciranja pristupnih pregovora s EU i ucjenjivačkih igara protiv položaja Hrvatske !? Izjava Veljka Marića se može preslušati ovdje:

{youtube}NGiCX-8PwL0{/youtube}

Ostaje pitanje: Što bi učinile primjerice SAD da se njihov vojni veteran nalazi zatočen u stranoj (neprijateljskoj) zemlji ? Ne bi li se pokrenula sva državna administracija i diplomacija, da se bivši pripadnik američke vojske na bilo koji način čim prije dopremi (milom ili silom) u Ameriku. I ne zaboravimo pri tom, Veljko Marić kao pripadnik HV-a borio se na teritoriju Republike Hrvatske (okolica Grubišnog Polja) i ako je počinio ratni zločin to se dogodilo u Hrvatskoj. A uhićen je na srbijanskoj granici, optužen i suđen u Beogradu, osuđen na drastičnu kaznu od 12 godina koju izdržava u zatvoru u Beogradu, koji ga odbija isporučiti u Republiku Hrvatsku i odbija mu čak i posjete iz Republike Hrvatske. I nikome ništa! Nije li to dno-dna hrvatske politike i tzv. diplomacije u odnosima sa bilo kojom zemljom, a posebice sa Srbijom koja je bila puna logora za hrvatske građane u vrijeme dok je hrvatski vojnik Veljko Marić branio svoju državu Hrvatsku i navodno počinio zločin. To je mizerija hrvatske politike da ne može biti veća! Gospodo ministri, predsjedniče Vlade, i prošle i sadašnje, može vas biti sram! Tako se ne štiti bivši hrvatski vojnik a sada hrvatski građanin, koji je u stranoj zemlji pod sumnjivim okolnostima osuđen, a već tri pune godine dodatno nehumano kazneno maltretiran. 

Tekst i slike: Damir Borovčak

 >>> Veljko Marić – tiskovna konferencija udruge Pravednik

 

Odgovori

Skip to content