SUMNJIVI SASTOJCI Stručnjaci otkrili: Evo zašto biste odmah trebali prestati jesti Nutellu

Omiljena poslastica često se može naći na našem meniju, no čini se da treba biti umjeren prilikom konzumacije

Dragi ljubitelji Nutelle, za vas imamo neke loše vijesti. Ova poslastica česta je namirnica u našim kuhinjama i neizostavan dodatak tako ukusnim palačinkama. Ukusna je i malo tko joj može odoljeti, a pogotovo naši mališani. No, stručnjaci upozoravaju da ipak ne treba pretjerivati s konzumacijom jer neki sastojci mogu biti štetni za zdravlje.

Naime, jedna staklenka Nutelle sadrži šećer, palmino ulje, lješnjake, mlijeko, lecitin iz soje i vanilin. Na prvi pogled, svi ti sastojci izgledaju prilično u redu.

Štetni sastojci

Lecitin iz soje umjetni je sastojak, nema veze s fermentiranom sojom. Teško je probavljiva i to može utjecati na razinu hormona u tijelu, a neki stručnjaci savjetuju trudnicama, dojenčadi i onima koji su preboljeli rak da izbjegavaju ovaj sastojak.

Tu je zatim vanilija koja nije ni približno ono što mi mislimo da jest. To je jeftina verzija koja se proizvodi u laboratoriju. Može izazvati kemijske reakcije u mozgu slične ovisnosti, glavobolje, a ponekad i alergijske reakcije.

Još jedan kontroverzni sastojak je palmino ulje. Sadrži zasićene masti. Teško je probavljivo i može povisiti toksičnost u bubrezima, jetri i plućima. Palmino ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku životinjskih vrsta poput orangutana.

I na kraju, neki će ostati u čudu koliko je Nutella kalorična. Samo jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija. Stoga pripazite na konzumaciju ovog obožavanog namaza. Čak je i Ferrero, tvorac Nutelle, bio tužen za lažno oglašavanje tvrdeći kako ona poboljšava zdravlje.

Izvor: vecernji.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content