Biskup Petar Čule u rujnu 1945.: Novi poredak znači smrt katolicizmu

Na biskupskoj konferenciji, održanoj u rujnu mjesecu 1945. godine, tadašnji mostarski biskup don Petar Čule, javno je iznio činjenice o komunističkim zločinima u Hercegovini, što ga je kasnije stajalo višegodišnje zatvorske kazne. {jathumbnail off}
«Uz svećenike ubijeno je mnogo i vjernika u Mostarskoj biskupiji. Nema katoličkog sela, koje nije dalo izvjestan broj žrtava. Po dolasku u svako selo OZN-a je dala pobiti po nekoliko ljudi, da drugima zada strah. U Mostaru svi su zatvori bili odmah puni. Zatvorenici su bili uglavnom Hrvati-katolici… Iz zatvora i logora odvađani su po noći čitavi kamioni puni katolika i ubijeni bez ikakve sudske presude, tako da broj ubijenih katolika sa teritorija ove biskupije u godini 1945. ide u više tisuća. Katolička sela oko Mostara i Širokog Brijega strašno su opljačkana. Mnogim seljacima uzeli su i posljednju kravu ili ovcu, čak i kokoš. Tako je nastala po hercegovačkim mjestima pjesma –DRUŽE TITO LIJEPO TI JE IME OSTAVI NAM OD OVACA SIME .

Prehrambeno stanje pučanstva je teško. Ljetine ništa nema, jer četiri mjeseca nije bilo kiše. Izbjeglice iz istočne Hercegovine moraju se vraćati natrag u staru postojbinu, ali im je tamo sve porušeno, pa kako ništa nemaju hrane se korijenjem. Nešto hrane imaju što dolazi od UNRE, ali tek nakon što se podmire muslimani i pravoslavni. Nijedna vjera nije toliko šikanirana kao katolička. Jedan ugledni partizan-musliman rekao je pred jednom uglednom katoličkom gospođom: -Novi poredak znači smrt katolicizmu !

>>Geopolitičke igre i licitiranje opstojnošću i žrtvama stolačkih Hrvata

Pa u tom smislu sve se i poduzima. Radi se o fizičkom istrebljenju katolika. Radi toga ne ubijaju se ni pravoslavni popovi ni muslimanske hodže, nego samo katolički svećenici. Radi toga četnici se puštaju ili blago sude, a katolici neštedimice ubijaju i po sudu i bez suda. Katolici su raja, koja mora muslimanima kulučiti kao u doba osmanlijskog feudalizma. U selu Crnićima kod Stoca, katolici su se vratili na opustjela ognjišta, dok su muslimani tu ostali posve pošteđeni. I ovi siromašni katolici-povratnici, morali su 404 nadnice udariti u ime nekakve javne službe, ali su udarili 400 nadnica na muslimanskim poljima, a na katoličkom samo 4.» : riječi su mostarsko-duvanjskog biskupa don Petra Čule, izrečene na Biskupskoj Konferenciji u Zagrebu, održanoj u rujnu 1945. godine.

U travnju 1948. je pritvoren od strane tadašnje komunističke vlasti, i na montiranom procesu osuđen na 11 i pol godina zatvora, ponajviše zbog toga jer je digao glas protiv pokolja katoličkih svećenika u Hercegovini i hrvatskog naroda. Zatvorsku kaznu je služio u zatvoru u Zenici. Prilikom prevoženja s ostalim zatvorenicima u kaznionicu u Srijemskoj Mitrovici   teško je ozlijeđen. Pušten je na uvjetnu slobodu 1955. Preminuo je 29. srpnja 1985. u Mostaru.

D.Šimić

Odgovori

Skip to content