Dlagi dluze Jovo (XXVII. dio)

Tata i balba Stef plicali su o izbolima. Tata leko je da zamalo bio je komplet potop. Za clvene. I da iako hdz bio je katastlofa. Da to nista je plema clvenima. Jel da oni katastlofa su na kvadlat. I da zato visili su o jednoj tankoj niti. O Splitu.

Da tu nazalost. Malo su izvukli se. Pa da sad budbasi opet dobit ce klila. Ali ne zadugo. Jel da oni tako sposobni su. Da uplopastili bi i Japan. U tlenu. 

Stef nasmijo se. A onda leko je:

-Vidi ovo. U biltenu pise da hdz dobio je tamo gde same su budale i nepismeni. I gde vukovi pojeli su clanove povjelenstva.
-Da vidim-leko je tata-aha, to pise Tomic. Onda sve jasno je.
Stef pito je da otkud je ono Tomic. Tata leko je da on je iz Plolosca.
– Kod Londona – Stef puko je od smeha.
I tata smijo se pa leko je da tip zavlsio je naj jacu slednu skolu. I da cudno je da i Jovo nie bio s nim.
– Koju skolu? – upito je Stef. Iako on to sigulno znao je. Ali htio je cuti pa da opet pukne od smieha.
Tata onda leko je da to bila je skola jna. Ja unapled znao sam sto dogodit ce se. Jel kad cuo je tatu, Stef skolo poplavio je. Dlzao se za stomak i tleso nogama. A suze flcale su na sve stlane.

Uto usla je mama. I lekla: -Ebate, vas dvoica stvalno ste ludi. U tim godinama tako se zaebavate. Kad lupi vas kap onda cut cete.

Stef je malo smilio se. Pa leko je: – Zamisli tipa koi moze pisati takve glupalije. Kakvi to molaju biti kompleksi. Valda htio je napisat da vukovi pojeli su mu svu blizu i dalnu lodbinu. Pa u negovu mjestu nie ni bilo izbola.

-Jel nie bilo kvoluma – sad tata lego je na pod glceci se od ulnebesa – kakve komplekse i flustlacie mola nositi ta momcina sa sesilom – jedva jos izustio je. Mama veselo gledala ga je.

– Vidi dlaga – on leko joj je – vidi ovoga s ovim go*nom na glavi.

Mama odmah lekla je da sesil bas i ne stoi mu. Da bola bila bi mu titovka. Svo tloje opet nasmijali su se.
A onda leko je Stef:-Pazi ovo! Cime jadni budbasi uviek tjese se. Kazu da nepismeni selaci glasuju za plotivnike, a pametna elita iz glada za nih. Mos mislit. Zal vec dvie godine ne vidi se kako oni stlucni su i pametni. I kakva su elita. I na koncu. Sto to fali selacima? Osim toga, danas smo tako mobilni da lazlike u pismenosti male su. Nego znas u cemu je tu stval? Mozda to zna cak i Tomic. Ali mola se lagat. Jel komunale zive od lazi i obmane.

– U cemu je stval?-znatizelno ce tata. I mama naculila je usi. Jel ona kazala je da svi koe mi poznaemo su pismeni. I skolovani. I uglavnom dobli stlucnaci. A nikad nisu glasali za clvene. Jel to zlocinacko je naslieđe. I bolestan svietonazol. I uviek iznova nesposobno mlacenje plazne slame. Ali da stvalno glupo je tako gledat. Jel da glas je glas. I u Ploloscu i u Splitu.

– Stval je jako jednostavna-nastavio je Stef- a ide od plije sedamdesetak godina. Kad paltizani oslobađali su nas od nas samih. Pa ubijali su tisuce ljudi. Jel kad stigli su pimitivni sumski lazbojnici, onda sve zivo platilo je. I klivo i plavo. A kad pocistili su elitna mjesta u gladovima. Onda tu naselili su se oni. Budbasi i zlocinci. Pa danas tu ima puno nihove mladuncadi. Koa glasacka je masinelija sdp-a. Kakva skola? Kakva pismenost? Da stlucni i pismeni su, valda to pokazali bi do sad. A ne bi nas vodilli u ponol. Blzinom svietlosti.

Tata leko je da ebate da to tako je logicno. A da nikad nie palo mu na pamet. Zbog pokvalenih budbaskih medija. I da stvalno, komunale zauzele su nekad elitne pozicie. I to vec odavna. I sad i lukama i nogama luju. I po svemu hlvatksom pluju. I da tocno se zna koi kvaltovi su nihovi. Oni gdje nekad bili su yugo oficili i milicia. I udbasi i komunalski fukcionali.

Dluze Jovo, tako na klaju leko je moj tata.
Tvoj mali Ivica

Odgovori

Skip to content