Grad Split pokušat će riješiti problem nereda na Žnjanu

FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Grad Split, Fakultet građevine, arhitekture i geodezije i Ministarstvo graditeljstva pokušat će riješiti problem nereda na Žnjanu

Grad nam je ponudio suradnju na način da se kroz zajednički rad napravi podloga za plan – rekao je Ante Kuzmanić

Uskoro bi trebalo odzvoniti neredu na žnjanskom platou. Grad Split, Fakultet građevine, arhitekture i geodezije (FGAG) uz podršku Ministarstva graditeljstva će zajedno poraditi na tome. I što je, posebno zanimljivo, rad studenata arhitekture ili kako se to voli reći potencijal je prepoznao Grad Split. Ukratko, prema riječima arhitekta, prodekana FGAG-a, Ante Kuzmanića, studenti čiji su mentori redom bili profesori Hrvoje Njirić, Neno Kezić i Emil Šverko su imali radionice na temu uređenja platoa.

– Grad nam je ponudio suradnju na način da se kroz zajednički rad napravi podloga za plan. Naš je uvjet da se sruše nelegalni objekti, odnosno da se raščisti cijeli plato i da imamo jasne odrednice Grada što želi tamo – kazao je Kuzmanić.

Na Ministarstvu je da odradi svoj dio posla oko bespravnih objekata. Tijekom kampanje, Lovro Kuščević je najavio rušenje nakon sezone. Na naš nedavni upit bili su manje konkretni, kazali su tek da ukoliko do rušenja dođe u organizaciji građevinske inspekcije tada će Ministarstvo na sam dan uklanjanja poslati informaciju medijima.

– Građevinska inspekcija je na navedenoj lokaciji od 2008. do danas vodila ukupno 23 postupka i donesena su rješenja o uklanjanju koja su i dalje na snazi. Tijekom 2016. godine doneseno je šest rješenja o uklanjanju – odgovoreno nam je o brojkama.

Bilo kako bilo, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, gradonačelnik Ivo Baldasar, Ružica Batinić Santro, pročelnica Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražen Pejković, savjetnik za urbanizam, dekan Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu prof. dr. sc. Boris Trogrlić, prodekan Ante Kuzmanić i prof. Neno Kezić će u Banovini imati sastanak na ovu temu.

Javnost će neposredno nakon toga biti informirana, ali sigurno je da ako se dogovor postigne i krene u realizaciju, Žnjan kakvog poznajemo bi trebao otići u povijest.

Odgovori

Skip to content