Gospa Ilačka

Na Gluhu nedjelju 1865. godine opazi seljak Petar Lazić, dok je tjerao blago na pašu, da je kolni put kojim je išao mokar na nekoliko metara dužine i poliven vodom. Znatiželjan kako se ta voda pojavila u tom sokaku, gdje je nikada ranije nije bilo, poče kopati štapom.

Čim je odgurno malo zemlje, provre iz nje kao palac debeo mlaz vode. Bio je to izvor koji nikada više nije presušio.

{jathumbnail off}U noći istoga dana usnu Đuka Ambrušević, mladić od 20 godina, čudan san. U snu mu se prikazala Blažena Djevica Marija s bijelom krunom na glavi, držeći lijevom rukom dijete Isusa. Gospa je bila obučena u bijelo i modro ruho. Rekla mu je da izvor što je jučer protekao pripada njoj i naložila mu neka ga ogradi i ne dopušta da se na njemu napaja blago. Mladić se od ovoga neobičnog sna uplašio i probudio. I dok je razmišljao o tom snu, opazi pokraj sebe istu Gospu koju je sanjao. On se sada i u javi uplaši i pokrije glavu pokrivačem. Kada je ponovno pogledao po sobi, Gospa je još malo vremena stajala, a zatim nestala. Mladić je sutradan pripovijedao svojima što mu se dogodilo po noći i njegovi mu dopustiše da ogradi izvor koji se nalazio u blizini njihove kuće.

Saznavši za pojavu izvora i istovremeni san Đuke Ambruševića, narod više nije puštao stoku na izvor uvjeren da je tu po srijedi tajna same Blažene Djevice Marije. Ubrzo nazvaše ovaj izvor Gospina vodica, a jedna žena donese ovamo sliku Majke Božje.

Kada je za taj događaj saznao župnik iz Tovarnika, došao je i savjetovao narodu neka se uzdrži od tih pobožnosti, što su savjetovali i župnici iz susjednih župa.

Međutim, nakon toga počela su se u Ilači događati čudotvorna izlječenja udovice Ede Petričević i stolara Ignaca Egerta pa se više nikome nije moglo braniti da ide izvoru. Na Gospinu izvoru sagradiše zatim kapelicu s kipom Marijinim uz dozvolu biskupa Strossmayera, a nekoliko godina kasnije i crkvu. Na gospinu izvoru nađoše od tada pa do danas mnogi hodočasnici zdravlje duše i tijela. To je razlog zašto su ovo mjesto nazvali – srijemskim Lourdesom.

B. Č.

Odgovori

Skip to content