Papa ‘zagazio’ u diplomatsku raspravu glede istospolnih brakova

VATIKAN (AP) -Papa ju ušao u diplomatsku raspravu glede gay brakova, razgovarajući s nadbiskupom od Canterburyja, kazao je da želi da zajedno rade na promicanju obiteljskih vrijednosti “na temelju braka.” 

{jathumbnail off}Franjo, koji se žestoko protivio homoseksualnim brakovima u rodnoj Argentini, s nadbiskupom Justinom Welby-em pričao, molio i ručao zajedno u Vatikanu u svom prvom susretu na kojem su obje strane inzistirale još u ožujku.

Bergoglio je jednom nazvao istospolni brak – “antropološkim korakom unatrag.”

Welby, duhovni vođa 77 milijuna vjernika anglikanske zajednice, usprotivio se predloženom zakonu o legalizaciji istispolnih brakova u Velikoj Britaniji, rekavši da se time nastoji ukinuti i redefinirati instituciju, što bi time oslabilo jedan od temelja društva.

On je prošlog tjedna održao govor u Domu Lordova, prije nego što se nacrt zakona o gay brakovima približio na korak izglasanom zakonu. Zakonodavstvo bi omogućilo da se istospolni parovi mogu vjenčati na oba mjesta: prema građanskom i vjerskom obredu, u Engleskoj i Walesu.

U svom obraćanju Welby-u, Franjo je rekao kako se nada da bi mogli surađivati u promicanju svetosti života “i stabilnost obitelji utemeljene na braku.” Napomenuo je da je Welby nedavno progovorio o tom pitanju, kroz govor u Gornjem domu.

Znakovito je, međutim, – tumači Associated Press, da Franjo nije odredio da se brak treba temeljiti na jedinstvu između muškarca i žene, što su i Benedikt XVI., i Ivan Pavao II rutinski definirali, te na taj način izrazili jasno protivljenje istospolnim brakovima.

Prema vatikanskim dužnosnicima, Franjino fraziranje je bio diplomatski pokušaj da pokaže svoj stav bez provokativnog izričaja, osobito u nastupnom sastanku s Welby-em koji je usmjeren tek na upoznavanje. Franjo je, iako stremi jasnoj raspravi o istospolnim brakovima, kao kad je nedavno uvijeno spomenuo Francusku i Britaniju, i općenito je odustao od davanja jakih komentara za naslovnice o aktualnim pitanjima.

Welby je rekao da Papine primjedbe, kako u javnom govoru, tako i na njihovom 30-ak minutnom privatnom susretu, pokazali su da “smo bili apsolutno kao jedan po tom pitanju, a jednako tako, zajedno u našoj osudi homofobnog ponašanja i naš osjećaj da temeljno dostojanstvo ljudskog bića jest mjesto gdje možete početi.”

Kao nadbiskup Buenos Airesa, bivši kardinal Jorge Mario Bergoglio ne ustručava se izraziti snažno protivljenje homoseksualnom braku, iako je bio pragmatičan pri osjećaju da Argentina ide u tom pravcu.

Shvativši da crkva ne bi mogla pobijediti u borbi izravno, Bergoglio je pozvao svoje kolege, argentinske biskupe da umjesto toga, lobiraju kod istospolnih zajednica – prema tadašnjem kardinalovu ovlaštenom životopiscu. Biskupi su srušili taj prijedlog i Crkva je izgubila po tom pitanju, kada je ova južnoamerička zemlja legalizirala istospolni brak, 2010-te, – kao prva zemlja u regiji.

Bergoglio jednom nazvao istospolni brak – “antropološkim korakom unatrag.”

“Ako postoji privatna zajednica, treće osobe i društvo nisu pogođeni”, napisao je. “Ali, ako se odobri pravo braka i mogućnost posvojenja, tada bi djeca mogla biti pogođena. Svaka osoba treba muškog oca i žensku majku da im pomogne riješiti svoj identitet.”

Anglikanci su se odvojili od Rima 1534. kada je engleskom kralju Henryu VIII je odbijeno poništenje braka. Već desetljećima, dvije crkve održavaju teološke rasprave o pokušaju ujedinjenja, što je dio vatikanskih, dugoročnih ekumenskih nastojanja da ujedini sve kršćane koji su odvojeni od Rima tijekom stoljeća.

Audijencija u petak je bila vrlo opuštena i Welby priznao novost u iskustvu za oboje. Oba su instalirana u ožujku, u roku od nekoliko dana.

“Ja se navikavam na to, navikavate li se Vi?” rekao je Franjo kad je sjeo na razgovor u papinoj knjižnici.

Nakon posjeta, dva su izaslanstva ručala u vatikanskom hotelu gdje je Franjo živi. Dok je Franjo je poznat po svom spartanskom stilu i navikama, naručio je riblji ručak za svoje goste: kriške sabljarke, tjesteninu s kozicama, odrezak od tune, sladoled, voće i kava.

“Bio je vrlo velikodušan prema meni,” našalio se Welby, na pitanje kako se takav menu poklapao s Franjinim jednostavnim temperamentom i općenito osrednjim mišljenjem danim hotelskoj blagovaonici.

Izvor: Nicole Winfield | Associated Press prijevod M. Skith./croative.net

Odgovori

Skip to content